Franiel 21.04.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam, szukałem już tematów gdzie ludzie mają podobny dylemat jak ja, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi, więc postanowiłem napisać nowy temat. Mam dom z lat 60'tych w którym stropy są monolityczne (zbrojony beton, bez żadnych legarów drewnianych itd), za jakiś czas zamierzam przerobić/wyremontować pierwsze piętro budynku i dlatego wole już zawczasu zaciągnąć porad. Moje pytanie dotyczy ocieplenie/izolacji podwieszanego sufitu i stropu między pierwszym piętrem i strychem nieużytkowym. Nad pierwszym piętrem znajduję się strych nieużytkowy, o wysokości od 30cm do 120cm. Z racji tego, że strych jest nieużytkowy, na stropie (podłodze strychu) leży luzem wełna mineralna o łącznej grubości 30cm (na zakładkę po 15cm). Sufit na pierwszym piętrze będzie na pewno obniżony o około 10cm (stelaż i płyty gipsowe). Zastanawiam się, czy warto dorzucić pod płyty wełnę mineralna i izolację z foli, czy więcej będzie z tego problemu niż pożytku. To, że jakieś tam mostki termiczne powstaną to wiem, ale mimo to powinno zawsze być coś z izolacją cieplną na plus... Boję się jednak, że strop zacznie się "pocić" i gdzieś powychodzą zacieki/grzyby. Czy ktoś przerabiał taki temat i może powiedzieć jakie są jego spostrzeżenia ?Co mogą mi na to powiedzieć ludzie siedzący w temacie ?Będę wdzięczny za wszystkie rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 05.05.2013 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Ponawiam zapytanie. Widzę, że trochę ludzi przejrzało temat ale nikt się nie wypowiedział. Może jednak ktoś miał styczność z takim rozwiązaniem i się wypowie (pomijam oczywiście wypowiedzi, które nic nie wniosą do tematu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.05.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Jeżeli strop miałby się „spocić”, to zrobiłby to przed ułożeniem wełny w suficie podwieszanym. Para wodna wykrapla się na styku z zimną powierzchnią. Dokonując ocieplenia stropu od strony pomieszczenia nieogrzewanego zmniejszyłeś znacznie straty ciepła przez tą przegrodę. Temperatura punktu rosy nie wystąpi w materiale konstrukcyjnym, a więc nie ma obaw o wykroplenie się pary wodnej i, jak to nazwałeś, „spocenie” się stropu.Oczywiście dołożenie materiału termoizolacyjnego w suficie podwieszanym polepszy dodatkowo izolacyjność termiczną przegrody, dzięki czemu straty będą jeszcze mniejsze. Zachęcam do zapoznania się również z kalkulatorem cieplno-wilgotnościowym dostępnym pod adresem :http://www.rockwool.pl/doradztwo/programy-obliczeniowe/kalkulator-cieplno-wilgotnosciowy/ gdzie będziesz mógł zdefiniować taką przegrodę i upewnić się że nie ma ryzyka występowania grzybów i pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 08.05.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Przepraszam, że tak późno odpisuje, ale nie było czasu dobrze przysiąść do komputera Co do wentylacji, to nie ma żadnych cudów - chyba typowo dla takiego rodzaju budownictwa, każdy pokój ma swoją kratkę wywiewną połączoną z osobnym kanałem w kominie (przekrój każdego kanału w kominie 15x15cm). Nie ma żadnej wentylacji mechanicznej i niczego też nie planuje w najbliższej przyszłości montować (jak będą w przyszłości fundusze na takie cele, to pomyślę ) Odnośnie tego, co jest dla mnie satysfakcjonujące - to będzie problem z konkretną definicją W tym przypadku chodzi mi o ucieczkę ciepła przez strop. Jeżeli dokładając wełnę do podwieszonego sufitu, mogę zyskać choćby 1% lepszej izolacji cieplnej, to na dłuższą metę i tak jest to dla mnie opłacalne i nie będzie mi szkoda teraz wydać trochę kasy na tą wełnę, ale nie chce przedobrzyć i w efekcie końcowym za 2 lata robić całego sufitu na piętrze od nowa... Jak to mówią - kto pytanie, nie błądzi Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc, to jestem bardzo wdzięczny. Im więcej ludzi się wypowie, tym dla mnie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.05.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 tam coś o grzybach pisałeś Franiel...grzyby to zaczną wychodzić dopiero po 2 - 3 latach, więc nawet byś nie skojarzył . Moim skromnym poniekąd zdaniem dylemat jest równy zero :0,bo sam go tworzysz. Chcesz docieplić poddasze? ..to zamiast 5 cm wełny pod g-k wrzuć tę wełnę na ten strych i po dylemacie., po co kombinować? ..jakieś folie..a potem napiszesz kolejny wątek :)pod tytułem..."Którą stroną kłaść folie do pomieszczenie i jaką folię kłaść ...ludzie to z nudów chyba takie problemy wymyślają jak Twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 31.07.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Chodzi Ci o problem kondensacji pary wodnej w tak zaprojektowanej przegrodzie. Możesz to samodzielnie sprawdzić - znasz materiały, parametry techniczne (szczególnie współczynnik przewodzenia ciepła) oraz grubości poszczególnych warstw. Wprowadzasz te dane do programu obliczeniowego analizującego parametry cieplno-wilgotnościowe przegród budowlanych. Takie programy możesz znaleźć na stronach producentów wełny mineralnej. Zawsze możesz też przeanalizować to z doradcą energetycznym, którzy także posiadają odpowiednie oprogramowania do takich analiz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts