niciacia 24.04.2004 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Ostatnio targają mną dylematy, mianowicie jak gruby styropian dajecie lub daliście pod podłogę na gruncie. Mój projektant mówi, że 5 to już wystarczy, ale jak jest naprawdę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 24.04.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 zawsze możesz pójść na kompromis i w strefie brzegowej przy ścianach zewnętrznych dać 10 a dalej 5cm musisz tylko wylać tak podbeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 24.04.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Ja połozyłem 5 cm i będzie ok. ale pod betonem dałem duuużo piasku!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.04.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 my dajemy 15 cm Ostatnio chcieliśmy dać 10 ale po lekturze jakiegoś artykułu gdzie kobieta opisywała że jakąś metodą termowiz. wychodzi jej że największe straty ciepła ma przez podłogę znów wróciliśmy do 15 cm Wydaje mi się że kierownik szuka oszczędności nie tam gdzie ma- 5 cm to lekko za mało- ale to wy będziecie chodzić swoimi zimnymi nóżkami po tej posadzce ( chociaż 10 cm to już może być ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.04.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 my dajemy 15 cm Ostatnio chcieliśmy dać 10 ale po lekturze jakiegoś artykułu gdzie kobieta opisywała że jakąś metodą termowiz. wychodzi jej że największe straty ciepła ma przez podłogę znów wróciliśmy do 15 cm Wydaje mi się że kierownik szuka oszczędności nie tam gdzie ma- 5 cm to lekko za mało- ale to wy będziecie chodzić swoimi zimnymi nóżkami po tej posadzce ( chociaż 10 cm to już może być ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 24.04.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 ja też ma zamiar dać 15, 5 to moim zdaniem stanowczo za mało - ciepełko ucieka gdzie się da, przez podłogę też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Darek 24.04.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 My dajemy 10 cm pod ogrzewanie podłogowe plus folję , instalator mówi że to zupełnie wystarczy a nawet za dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 24.04.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Mój projekt przewiduje 10cm Fs20, nic nie zmieniam i taki już zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 24.04.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 W moim projekcie jest liczone 5 cm; w garażu bez. Cały projekt jest robiony z bezpiecznym zapasem. I tak jest kiczony cały bilans cieplny domu , dobierana moc kaloryferów, kotła itp. NAle ja daję wszędzie 8 cm. Sciany, okna itp też mam cieplejsze niż w projekcie. A ciepło ucieka zawsze do góry... Choc przy podłogówce trzeba chyba na to spojrzeć inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 24.04.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 W moim projekcie jest liczone 5 cm; w garażu bez. Cały projekt jest robiony z bezpiecznym zapasem. I tak jest kiczony cały bilans cieplny domu , dobierana moc kaloryferów, kotła itp. NAle ja daję wszędzie 8 cm. Sciany, okna itp też mam cieplejsze niż w projekcie. A ciepło ucieka zawsze do góry... Choc przy podłogówce trzeba chyba na to spojrzeć inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 24.04.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 My damy dwa razy po 4 cm układane na przemian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winjarek 24.04.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 To zależy jaki będzie system c.o. Jeśli dasz grzejniki to izolacja podłogi może być mniejsza (8 cm styropianu). Jeśli natomiast będzie ogrzewanie podłogowe to grubość styropianu należy zwiększyć co najmniej o 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 24.04.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 W sumie wszyscy piszemy podobnie, jak ogrzewane podłoże to 10cm fs 20 być musi, jak nie to 8cm tego samego i więcej nie trzeba. Warto poczytać też stare forumowe wątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGDANO 24.04.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 PROSZE ZOBACZYĆ STRONE WWW. ZAREMBA.COM.PL POZDRAWIAM KAFELKARZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 25.04.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 W sumie wszyscy piszemy podobnie, jak ogrzewane podłoże to 10cm fs 20 być musi, jak nie to 8cm tego samego i więcej nie trzeba. Warto poczytać też stare forumowe wątki Mik Ty robiłeś podłogówkę? Jeżlei tak, to napisz mi na co zwrócić uwagę... jeżeli planuje się podłogówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 25.04.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Dużo pisania, ale trzeba koniecznie zaplanować wcześniej, żeby później z poziomami wyjść. Nie chcę powielać wypowiedzi poszukaj w wyszukiwarce. W styczniu gdy przerabiałem ten temat sporo tam znalazłem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 25.04.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 my dajemy 15 cm Ostatnio chcieliśmy dać 10 ale po lekturze jakiegoś artykułu gdzie kobieta opisywała że jakąś metodą termowiz. wychodzi jej że największe straty ciepła ma przez podłogę znów wróciliśmy do 15 cm Wydaje mi się że kierownik szuka oszczędności nie tam gdzie ma- 5 cm to lekko za mało- ale to wy będziecie chodzić swoimi zimnymi nóżkami po tej posadzce ( chociaż 10 cm to już może być ) 5 to nie przesada. Moze troszke mało, ale nie przesada. Większosć energooszczędnych domów ma zaprojektowane 6-8 cm. 15 to przesada. Powyżej 10 cm styropianu nie ma sensu kłaść. Wszyscy i wszędzie tak piszą. Gdzie sie spotkaliście, ze 10 cm to mało ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwyczajna23 25.04.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 naprawde musze MUSZE docieplic podłoge w piwnicy bo ziębi jak diabli a chce tam zrobic pomieszczenia mieszkalne. Chce zrobic to sama z bracmi to jakies 90 mkw ale nie wiem jak sie do tego zabrac, jaki sceropian jak to ułozyc i czym zalac i jaką gruboscia zalać i czym przede wszystkim mam ten scyropian zalac,mozecie mi tez przyblizyc koszt tej przyjemnosci na 90mkw,byłabym dozgonnie wdzieczna naprawde,to bardzo wazna sprawa,niecierpiaca zwłoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 25.04.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Ja na dole mam 14 cm(2x6 + 2 cm) - te 2 cm dodatkowe to z powodu złego wyliczenia wysokości pierwszego stopnia schodów przez majstra. Na szczęście w porę się zorientował. Na górze 5 cm.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 25.04.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 zwyczajna23koszt ok 40zł/m2 nettostyropian ok.5-6cmfoliaszlichta z siatką ok.5cmod razu piszę, że to wartości kosztorysowe, które mogą się wahać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts