Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian pod podłogę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my dajemy 15 cm Ostatnio chcieliśmy dać 10 ale po lekturze jakiegoś artykułu gdzie kobieta opisywała że jakąś metodą termowiz. wychodzi jej że największe straty ciepła ma przez podłogę znów wróciliśmy do 15 cm Wydaje mi się że kierownik szuka oszczędności nie tam gdzie ma- 5 cm to lekko za mało- ale to wy będziecie chodzić swoimi zimnymi nóżkami po tej posadzce ( chociaż 10 cm to już może być )

my dajemy 15 cm Ostatnio chcieliśmy dać 10 ale po lekturze jakiegoś artykułu gdzie kobieta opisywała że jakąś metodą termowiz. wychodzi jej że największe straty ciepła ma przez podłogę znów wróciliśmy do 15 cm Wydaje mi się że kierownik szuka oszczędności nie tam gdzie ma- 5 cm to lekko za mało- ale to wy będziecie chodzić swoimi zimnymi nóżkami po tej posadzce ( chociaż 10 cm to już może być )

W moim projekcie jest liczone 5 cm; w garażu bez. Cały projekt jest robiony z bezpiecznym zapasem. I tak jest kiczony cały bilans cieplny domu , dobierana moc kaloryferów, kotła itp. N

Ale ja daję wszędzie 8 cm. Sciany, okna itp też mam cieplejsze niż w projekcie. A ciepło ucieka zawsze do góry... Choc przy podłogówce trzeba chyba na to spojrzeć inaczej.

W moim projekcie jest liczone 5 cm; w garażu bez. Cały projekt jest robiony z bezpiecznym zapasem. I tak jest kiczony cały bilans cieplny domu , dobierana moc kaloryferów, kotła itp. N

Ale ja daję wszędzie 8 cm. Sciany, okna itp też mam cieplejsze niż w projekcie. A ciepło ucieka zawsze do góry... Choc przy podłogówce trzeba chyba na to spojrzeć inaczej.

W sumie wszyscy piszemy podobnie, jak ogrzewane podłoże to 10cm fs 20 być musi, jak nie to 8cm tego samego i więcej nie trzeba.

Warto poczytać też stare forumowe wątki :wink:

Mik Ty robiłeś podłogówkę?

Jeżlei tak, to napisz mi na co zwrócić uwagę... jeżeli planuje się podłogówkę...

5 to nie przesada. Moze troszke mało, ale nie przesada. Większosć energooszczędnych domów ma zaprojektowane 6-8 cm. 15 to przesada. Powyżej 10 cm styropianu nie ma sensu kłaść. Wszyscy i wszędzie tak piszą. Gdzie sie spotkaliście, ze 10 cm to mało ???

naprawde musze MUSZE docieplic podłoge w piwnicy bo ziębi jak diabli a chce tam zrobic pomieszczenia mieszkalne. Chce zrobic to sama z bracmi to jakies 90 mkw ale nie wiem jak sie do tego zabrac, jaki sceropian jak to ułozyc i czym zalac i jaką gruboscia zalać i czym przede wszystkim mam ten scyropian zalac,mozecie mi tez przyblizyc koszt tej przyjemnosci na 90mkw,byłabym dozgonnie wdzieczna naprawde,to bardzo wazna sprawa,niecierpiaca zwłoki