Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian pod podłogę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zbys. To czy jest opłacalne zależy od tego kto i jak liczy. Może się okazać, że warto dać 30 cm styropianu w podłogę. Nikogo jednak nie namawiam. Ja bym dał (chociaż nie dałem bo wpadłem na to zbyt późno).

Inne moje przegrody (ściany i dach) odpowiadają termicznie 30 cm styropianu. Z tego wniosek, że trochę zepsułem podłogę.

Gość elpo
Myślę, że 30 cm to już gruba przesada. Idąc tym tropem to zamiast piasku do wewnątrz fundamentów można dać metr styropianu, najlepiej nie rozpakowując z paczek.

:wink:

a ja myślę, że to nie przesada. przeglądając dawne Muratory. nawet te sprzed 2 - 3 lat można zaobserwować tendencję zwiększania grubości ocieplenia. Ja dałam na ściany w domu (renowacja) 15cm, mówiono nawet majster, że to niepotrzebne , że przesada. Ale się uparłam i co dobrze. załuję , że nie dałam 20. Natomiast niedobrze zrobiłam podłogi na piętrach (wysoki parter i poddasze - bez cm styropianu, ale miałam do pomocy inspektora nadzoru , poleconego z wielce szanownej firmy, nie bedę wymieniała nazwy, bo to nieładnie mówić brzydko o ......... Teraz bede zabierala sie za podlogę w piwnicy, a właściwie w nie piwnicy. Dam tyle ile wlezie, ale oczywiście żeby się zmieściły następne warstwy.