danger 21.04.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam Planuję ocieplić poddasze oraz jedną ze ścian od wewnątrz (północny zachód) A więc od początku pokrycie dachowe to BLACHA pod nią folia zbrojona i pełne deskowanie. Dom jest starego typu z 1929rokuzdjęcie od wewnątrz:http://img850.imageshack.us/img850/4530/img03671z.jpg Na zdjęciu widać końcową ścianę ocieploną pianką poliuretanową była tam szpara wielkości ok 1 cm na zewnątrz budynku, za poziomą belką na samym końcu jest dylatacja o szerokości około 5-7 cm ( w około całego domu tak jest zrobione wywietrzniki na parterze od zewnątrz) Lecz bez ściany którą chcę ocieplić.fotka dylatacji:http://img594.imageshack.us/img594/1323/img03681.jpg A tutaj ściana którą chcę ocieplić wełną mineralną. ściana obrzucona cementem bo troszeczkę się sypała (więcej wapna niż cementu):http://img32.imageshack.us/img32/157/img03661y.jpg Teraz podstawowe pytania:1. Czy w przypadku ocieplania między krokwiami muszę zachować 3-4cm odstępu od desek na dylatację? (krokwie mają grubość zaledwie 10cm) Oraz jaką wełnę zastosować z jaką lambdą wiadome jest mi to że będą dwie warstwy druga na esach tylko jaka grubość?. Dodam że zależy mi na przestrzeni.Co z tą pianką poliuretanową usunąć ją jak będę robił dylatację dla lepszego przewiewu? 2. Jaka folię zastosować na daną już wełnę czy warto inwestować w delta reflex czy nie ma to sensu i jest to chwyt marketingowy i wystarczy zwykła żółta folia? Na to na pewno będzie szła płyta gipsowa. 3. Ocieplenie ściany jak to przełknąć?Odstęp od ściany Pewnie też ma być na dylatację tylko jaki i czym go zachować (kontrłatami dokręconymi do ściany)?Odstęp od belki trzymającej dach do ściany to 14cm więc jest na dylatacje i 2x 5cm wełnę by zlikwidować mostki. Czy na boczną ścianę też stosować folię czy odrazu esy i płytę? Tyle pytań na początek mam nadzieje że ktoś mądry da mi konkretne odpowiedzi pozdrawiam serdecznie Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danger 27.07.2013 00:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 ktoś coś może doradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danger 28.07.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Witam dach od zewnątrz:blachodchowka->łaty-: jakaś folia zbrojona biała (doczytam nazwę to podam)->pełne deskowanie+: krokwie i co mam z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.08.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam 1.W przypadku gdy w konstrukcji dachu występuje pełne deskowanie, należy zachować szczelinę wentylowaną grubości 3-6cm pomiędzy warstwą ocieplenia ułożoną między krokwiami a deskowaniem. Jeżeli chodzi o grubość materiału to, aby uzyskać parametry przegrody enerooszczednej łączna grubość izolacji powinna wynosić min. 25cm dla produktów o lambdzie 0,035 W/mK ( TOPROCK SUPER i SUPERROCK). Piankę poliuretanową należałoby usunąć, aby poprawić wentylację szczeliny. 2. Zyski ciepła od promieniowania są niewielkie, więc tutaj proponowałbym zastosowanie zwykłej folii PE jako paroizolację i na to płyta gipsowa. 3. Nie zalecam ocieplenia ściany zewnętrznej od wewnątrz. Jednym z rozwiązań jest postawienie tzw. przedścianki z płyt g-k i wypełnienie jej wełną mineralną. Oczywiście należy pamiętać o odsunięciu ścianki od ściany zewnętrznej ok. 1-3cm i zastosowaniu paroizolacji pod płytę g-k tak, aby uniemożliwić parze wodnej migrację w głąb przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts