ged 24.04.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Wraz z działką nabyłem prawie przemysłową plantację malin. Trzy rządki po 100 m. Jeśli rządek jest pojedynczy to w miarę łatwo jest podkosić trawę i zielsko dookoła roślinek. Natomiast pozostałe przez wiele lat intensywnej eksploatacji rozrosły się i stworzyły szpalery szerokie na 2-3 mety -roślinka obok roślinki w odległości 10 cm. No i mam kłopot, bo zaczynają zarastać zielskiem. Nie da się tam wjechać kosiarką. Nie da się usunąć trawy ręcznie. Obok malinowych szpalerów przekopałem ziemie łopatą - wyrównałem glebogryzarką, przegrabiłem - przygotowałem pod schludną trawkę, ale to zielsko w malinach mnie przeraża - jest wstrętnie nieestetyczne. Czy pod malinami można ściółkować np. korą? Bo mam pomysł, aby tę plantację rozrośniętą przesadzić w inne miejsce, To co po niej zostanie porządnie wyrównać i posadzić malinki w jednym rządku pilnując aby rozłogami mi się nie poszerzyła. Pod te pojedyncze rządki podsypałbym korą, aby można bo kosiareczką utrzymywać to w rozsądnym porządku. Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 25.04.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Czy pod malinami można ściółkować np. korą? Można, ale po co? Co chciałbyś przez to osiągnąć? Proponuję przeczytaj sobie coś o uprawie malin a zwłaszcza o ich cięciu i prowadzeniu. Pinus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.04.2004 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Bo mi trawsko w malinach na pół metra wyrasta, a nie da się tam kosiarką wjechać. Taka trawa w malinach obok ładnego trawnika jest wysoce nieestetyczna. O prowadzeniu, cięciu i innych problemach powoli się uczę. Mam nadzieję, że wszystko poprawnie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 08.05.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Zamiast kory proponuję wyłożyć to czarną folią ogrodniczą, ale najpierw zlikwidować to co jest. Znajomi praktykowali. Pod krzaczkami nic nie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.05.2004 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Folia jest dość droga, nieporównywalnie droższa od kory. Kora zakwasza glebę, a maliny to lubią. Ponadto chciałbym uzyskać rozłogi malin celem powiększenia plantacji. Przez korę malina nowa się przedostanie, a przez folie chyba się nic nie przebije. Folię dałem pod truskawki, sadziłem przez otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 09.05.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Oklaski.Dokładnie tak należało zrobić.Mam maliniak, wymarzła mi część , szukam nazwy tej odmiany , która owocuje dwukrotnie (cudne i smakowite jesienne owoce).Kto mnie oświeci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.05.2004 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Wpadnij na http://www.malina.pl kupowałem od nich maliny pomimo że mam plantacje - teraz mam kilka różnych odmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 09.05.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Ukłony ziabiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts