Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Gcel eco70

inwestorbb

Recommended Posts

nie wiem czy to produkt niszowy

GDH - jest firmą co prawda chińską, ale w Europie siedzi w Niemczech... czytając niemieckie fora sprawdza się jak każda inna

w bebechach ma standard, więc każdy spec od PC bez problemu sobie z nią poradzi....

sam zresztą się nad nią zastanawiam, w Polsce montuje je polecane na forum GHS, więc jeśli chodzi o nich to nie powinno być problemów

ja się zastanawiam nad wersją z płotem energetycznym - głównie z powodu ceny i tego ze moja działka nie jest za duża....

z tym że ja się zastanawiam nad większą - 9kW

Edytowane przez okobar

nie chodzi mi o to ze niemieckie

to taka sama chińszczyzna jak większość innych

chodzi mi o certyfikaty

na jednym z forów niemieckich ktoś napisał że jest sprzedawana w w Niemczech z pewnymi certyfikatami jakości, to znaczy że spełnia unijne i niemieckie normy

nie mam zielonego pojęcia o co chodzi, nie mam tez pojęcia czy ten co pisał to przypadkiem nie był ich przedstawiciel

połowa pomp w Polsce jest montowana w Chinach przez małe chińskie rączki.... potem sprowadzana do polski, przyklejana często odpowiednia plakietka, albo już w chińskiej fabryczce - podobno Danfoss i IVT też składają swoje pc w Chinach, stosując normy i standardy swoje, europejskie, ale mimo to w Chinach:P

ja po prostu doszedłem do wniosku że PC to tylko PC, jak będzie dobrze zrobione DZ i GZ to jakąbym pompkę nie dał to powinno działać dobrze

a jak mi się znudzi, albo przestanie mi się podobać, to po prostu zamontuję inną... (powiedzmy za 10 lat jak mi zacznie np. szwankować)

nie chodzi mi o to ze niemieckie

to taka sama chińszczyzna jak większość innych

chodzi mi o certyfikaty

na jednym z forów niemieckich ktoś napisał że jest sprzedawana w w Niemczech z pewnymi certyfikatami jakości, to znaczy że spełnia unijne i niemieckie normy

nie mam zielonego pojęcia o co chodzi, nie mam tez pojęcia czy ten co pisał to przypadkiem nie był ich przedstawiciel

połowa pomp w Polsce jest montowana w Chinach przez małe chińskie rączki.... potem sprowadzana do polski, przyklejana często odpowiednia plakietka, albo już w chińskiej fabryczce - podobno Danfoss i IVT też składają swoje pc w Chinach, stosując normy i standardy swoje, europejskie, ale mimo to w Chinach:P

ja po prostu doszedłem do wniosku że PC to tylko PC, jak będzie dobrze zrobione DZ i GZ to jakąbym pompkę nie dał to powinno działać dobrze

a jak mi się znudzi, albo przestanie mi się podobać, to po prostu zamontuję inną... (powiedzmy za 10 lat jak mi zacznie np. szwankować)

Po 10 latach to i markowa może się zepsuć, tylko naprawa markowej będzie bardziej ,,bolesna" i raczej będzie wskazanie,, kup se pan nową' , moja pc mimo wszystko 3 sezon mnie ogrzała, przy przyzwoitych kosztach, a jak by się po 10 latach zepsuła to na pewno kupie nową.

Poczekam jeszcze .... mam czas do jesieni.

Może ktoś na forum ma taką PC i się wypowie.

Jak na razie muszę przemyśleć zasadność montażu PC vs ceny i oszczędności w latach.

Wychodzi, że po jakiś 8-10 latach zaczynam oszczędzać (wliczam, że różnice w cenie gaz vs PC daje na konto i procenty też lecą, lub jak ktoś woli nie płacę procentów za dopłatę z kredytu hipotecznego).

U mnie dopłata z Urzędu Miasta do PC i solarów to 3.000 PLN.

Wysłałem zapytanie czy pojawi się coś nowego w najbliższym roku.

Wiecie o co chodzi :-)

Edytowane przez inwestorbb