Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Licznik nie kręci się przy małym przepływie

JacekJI

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem - cudowny licznik- nie nabija wody :D

Niby dobre ale nie dla mnie bo to licznik we warsztacie,

mam tam hydrofor i wode ze studni i chce podłączyć kanalizacje, ale żeby zwik wiedzial ile wody pojdzie w kanal musze zalozyc licznik,

wiec zalozylem tai oto licznik:

indeks.jpg

puki co woda idzie tylko do umywalki i wc.

I jeden sezon już działałęm na tym liczniku a tu na zime zonk - 0 m3

odpielem go , podlaczylem do odkurzacza licznik sie kreci, wpielem spowrotem nie kreci sie,

i co sie okazalo licznik kreci sie tylko jezeli odkrece wode i woda do wc sie pobiera

nie wiem czy musi byc wieksze zuzycie?

rurka pcv klejona 20mm

hydrofor, ciśnienie z tego co pamietam to troche wieksze jak w domowej sieci.

Pasuje żeby cos mi tam nabijal bo jak im powiem ze podlaczylem ale nie uzywam:D

Przed licznikiem i za licznikiem powinien być prosty odcinek o średnicy takiej, jak nominalna licznika i długości przynajmniej kilku średnic (minimum 3x średnica przed i 5x średnica za albo na odwrót, nigdy nie pamiętam, można znaleźć w internecie). Jeśli to nie jest zachowane, to licznik może źle liczyć, ale czy aż tak - nie wiem. Jednak nowy licznik... kurcze, to jakoś jest testowane (chyba) przed opuszczeniem fabryki, więc wydaje mi się, że większa szansa jest na błąd montażu, niż na wadliwą sztukę.

J.