Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kot jaka to rasa?

Darek555

Recommended Posts

... oczywiście bez papierów...
Oczywiście nie ma takiej rasy "bez papierów" :cool:. Jak na Turecką Angorę to ma zdecydowanie za mocny podszerstek. Ogólnie za solidna w budowie. Jeszcze na kocura mogła by obskoczyć, ale na oko stawiam że to raczej kotka i że gdzieś w okolicy norweski leśny się kręcił choć NFO to też oczywiście nie jest.

Tak czy siak turecka angora ma mieć futro półdługie jedwabiste praktycznie pozbawione podszerstka a to jest puchate jak baranek shaun, do paru innych kwestii też by się można czepić, zresztą poczytaj sobie http://www1.fifeweb.org/dnld/std/TUA.pdf

Poza tym jak wielokrotnie powtarzano koty dzielą się na dwie grupy. Rasowe i bez rodowodu.

Taa to rozumując po Twojemu wystarczy dać dachowcowi rodowód i będzie kotem rasowym........
Jesteś producentem kotów "prawie rasowych" czy co że takie bzdury piszesz? Dachowiec nigdy rodowodu nie dostanie, bo jest dachowcem. Rodowody dostają koty rasowe o udokumentowanym pochodzeniu. Owszem u niektórych, ale tylko nielicznych ras naturalnych, otwarta jest klasa nowicjatu ale zawsze z ograniczeniami, najczęściej terytorialnymi (np Koty Kurylskie tylko o ile udokumentuje się sprowadzenie kota z wysp Kurylskich, Koraty sprowadzone z Tajlandii czy Neva Masquerade z terenów byłego ZSRR). Wystawienie takiego kota musi być poprzedzone listem intencyjnym popartym przez komisję hodowlaną, uzasadniającym celowość wprowadzenia danego kota do rejestru RIEX i argumenty za tym że może on spełniać standard rasy. Kot za pierwszym podejściem musi dostać ocenę minimum doskonałą, jego ewentualne potomstwo rejestrowane jest w księdze eksperymentalnej RIEX i podlega szczegółowemu nadzorowi komisji hodowlanej, przez o ile pamiętam 3 pokolenia

.... albo zrobić dachowca z Persa bo jest 7 w miocie .....
A to już jest czysta demagogia. NIGDY ale to NIGDY nie było przepisu który ograniczał by ilość rodowodów wydawanych dla miotu w przypadku kotów. Był kiedyś podobny przepis dla psów który ograniczał ilość rodowodów do 4 a pozostałe szczeniaki dostawały metryki, ale to dotyczyło TYLKO PSÓW i to w czasach kiedy ster naszego pięknego kraju dzierżył towarzysz Edward. Kotów nigdy taki przepis nie dotyczył! Fakt czasem komisja hodowlana interesowała się niespotykanie licznymi miotami, zwłaszcza jeśli pojawiały się one u ""hodowców"" którzy dodatkowo mieli kotkę "prawie rasową" albo bez licencji i dziwnym trafem regularnie kotka hodowlana rodziła im mioty po przynajmniej 8 kociąt, z tym że często połowa w przedziwnych wariantach kolorystycznych, które po zadeklarowanych rodzicach nie miały prawa się pojawić. Edytowane przez G.N.

Ok nieważne, chciałem podejść do tematu z humorem, Ty zająłeś się tym śmiertelnie poważnie, zamykam tą dyskusje. Podam tylko kilka ciekawostek na temat tych kotów. To jest czwarte pokolenie u mnie, charakterystyczne jest to że młode zawsze rodzą się białe potem (po około miesiącu) dostają odcienie, generalnie są popielate ale odcień moze być rudy lub ciemno popielaty . Zdazają się w miocie koty krótkowłose natomiast wszystkie bez wyjątku mają czarne opuszki palców i ciemne podniebienie. Koty o długim futrze utrzymują go przez cały rok przez co źle znoszą upały, uwielbiają wodę (wiecznie mój basen jest podziurawiony :) ) Kocury dostają kołnierz w wieku około 3 lat wcześniej są go pozbawione, kotki mają go właściwie od początku. Sa niesamowicie przyjacielskie i uwielbiają swoje towarzystwo :) To chyba tyle :)2.jpgDSC00756.jpgnowe 049.jpgkoty33.jpg

Ok nieważne, chciałem podejść do tematu z humorem, Ty zająłeś się tym śmiertelnie poważnie ...
Po prostu alergie mam na ściemniactwo typu "rasowy ale bez rodowodu bo 5, 7 albo 115 w miocie"

....charakterystyczne jest to że młode zawsze rodzą się białe potem (po około miesiącu) dostają odcienie ....
Pionty tak mają bo włos wybarwia się w u nich pod wpływem niskiej temperatury, dlatego wybarwiają się dystalne części ciała a np w pachwinach pozostają białe do końca życia, nawet te z czarnymi znaczeniami. Ogólnie im kot starszy i w zimniejszym środowisku żyje tym robi się ciemniejszy (stosownie do koloru znaczeń oczywiście)

BTW kolejny dowód na to że to nie TUA, bo akurat point (wszystkie rodzaje od himalajskiego po burmski i mitted) jest jedynym wzorem nieakceptowalnym u Angor.

A to

....Zdazają się w miocie koty krótkowłose ...
kolejny dowód na to, że są to mieszańce o nieustalonym fenotypie nieznanym genotypie i z Turecką Angorą raczej nie mają nic wspólnego, albo bardzo niewiele.

Może jakiś norweski się gdzieś tam kręcił może syberyjski albo neva masquerade pers też by mnie nie zdziwił i prawie na pewno jakieś bezimienne dachowce. Zareklamowałeś swoją rozmnażalnie, przy okazji czegoś się dowiedziałeś o kotach, powinieneś być zadowolony, tylko nie wciskaj potencjalnym nabywcom że to jakaś rasa jest.

Edytowane przez G.N.

Zareklamowałeś swoją rozmnażalnie, przy okazji czegoś się dowiedziałeś o kotach, powinieneś być zadowolony, tylko nie wciskaj potencjalnym nabywcom że to jakaś rasa jest.

Jeszcze nie sprzedałem żadnego kota i nie mam zamiaru, nie jestem ani chodowcą ani handlarzem, kotki rozdaje tylko w "dobre ręce" czyli tam gdzie wiem ze będą miały dobrze, a opisuje bo jest to swego rodzaju ciekawostka zeby czwarte pokolenie dachowców było tak jednorodne :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...