Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa studnia wiercona

artur1202

Recommended Posts

Witam,

przegladam forum od kilku dni, ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie. Wlasnie zaczynam uzytkowac nowa studnie wiercona o glebokosci 30m. Po jakim czasie moge zrobic badania wody, aby sprawdzic czy mam zakladac jakis filtr? Po zagotowaniu w wodzie pozostaje osad, wiec napewno bedzie twarda. Chcialbym wiedziec kiedy moge zrobic "wiarygodne" badania.

Witam,

przegladam forum od kilku dni, ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie. Wlasnie zaczynam uzytkowac nowa studnie wiercona o glebokosci 30m. Po jakim czasie moge zrobic badania wody, aby sprawdzic czy mam zakladac jakis filtr? Po zagotowaniu w wodzie pozostaje osad, wiec napewno bedzie twarda. Chcialbym wiedziec kiedy moge zrobic "wiarygodne" badania.

Wiarygodne badania fizykochemiczne mozesz zrobic w zasadzie od razu po wywierceniu studni, a konkretnie po jej solidnym przepompowaniu.

Do badan wode nalezy nalac do butelki bez pecherzyka powietrza, laminarnym strumieniem (bez pryskania na wszestkie strony). Jesli woda jest przetrzymywana w jakims hydroforze to tez najlepiej by bylo, zeby pochodzial bezposrednio ze studni.

Przed badaniami biologicznymi (bakterie), studnie nalezaloby solidnie przepompowac, zachlorowac (celem zabicia bakterii ktore sie tam mogly dostac w czasie wiercenia), odczekac 24h, znowu solidnie przepompowac. Wode do takiego badania musi byc odpowiednio pobierana, jakas dezynfekcja kranow itp.,zeby miec pewnosc ze ewentualne bakterie to pochodza z warstwy wodononsnej a nie z "brudnego weza".

marcin

Dziekuje za szybka odpowiedz.

Biorac pod uwage ze w tej materii jestem "zielony", nasowa mi sie jeszcze jedno pytanie. Co rozumiesz przez "solidne przepompowanie"? Otwarte kilka kranow w domu przez godzine, kilka godzin, dobe?

Pozdrawiam,

Artur

Otwarcie kranow w domu to nie jest to o czym pisze. Po wywierceniu studni studniarze powinni ja przepomowac. Wsadzic do studni solidna pompe, i idealnie by bylo tak ze 24h pompowac mozliwie szybko, pare m3 na godzine, czy ile studnia ma wydajnosci. Pompowanie ma za zadanie oczyszcic studnie, a takze (choc to malo kto robi) okreslenic wydajnosci studni (zebys wiedzial jaka pompe sobie kupic).

Jesli zas juz mieszkasz, studnia byla wykonana dawno temu, uzywana na budowie itp, to pompowac i tak nie ma po co. Co sie mialo oczyscic sie oczyscilo, a co sie mialo zamulic jest zamulone. Spusc troche wody ewentualnie zeby wymienic w hydroforze.

marcin