artur1202 22.04.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam, przegladam forum od kilku dni, ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie. Wlasnie zaczynam uzytkowac nowa studnie wiercona o glebokosci 30m. Po jakim czasie moge zrobic badania wody, aby sprawdzic czy mam zakladac jakis filtr? Po zagotowaniu w wodzie pozostaje osad, wiec napewno bedzie twarda. Chcialbym wiedziec kiedy moge zrobic "wiarygodne" badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam, przegladam forum od kilku dni, ale nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie. Wlasnie zaczynam uzytkowac nowa studnie wiercona o glebokosci 30m. Po jakim czasie moge zrobic badania wody, aby sprawdzic czy mam zakladac jakis filtr? Po zagotowaniu w wodzie pozostaje osad, wiec napewno bedzie twarda. Chcialbym wiedziec kiedy moge zrobic "wiarygodne" badania. Wiarygodne badania fizykochemiczne mozesz zrobic w zasadzie od razu po wywierceniu studni, a konkretnie po jej solidnym przepompowaniu. Do badan wode nalezy nalac do butelki bez pecherzyka powietrza, laminarnym strumieniem (bez pryskania na wszestkie strony). Jesli woda jest przetrzymywana w jakims hydroforze to tez najlepiej by bylo, zeby pochodzial bezposrednio ze studni. Przed badaniami biologicznymi (bakterie), studnie nalezaloby solidnie przepompowac, zachlorowac (celem zabicia bakterii ktore sie tam mogly dostac w czasie wiercenia), odczekac 24h, znowu solidnie przepompowac. Wode do takiego badania musi byc odpowiednio pobierana, jakas dezynfekcja kranow itp.,zeby miec pewnosc ze ewentualne bakterie to pochodza z warstwy wodononsnej a nie z "brudnego weza". marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 22.04.2013 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Dziekuje za szybka odpowiedz. Biorac pod uwage ze w tej materii jestem "zielony", nasowa mi sie jeszcze jedno pytanie. Co rozumiesz przez "solidne przepompowanie"? Otwarte kilka kranow w domu przez godzine, kilka godzin, dobe? Pozdrawiam,Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Dziekuje za szybka odpowiedz. Biorac pod uwage ze w tej materii jestem "zielony", nasowa mi sie jeszcze jedno pytanie. Co rozumiesz przez "solidne przepompowanie"? Otwarte kilka kranow w domu przez godzine, kilka godzin, dobe? Pozdrawiam, Artur Otwarcie kranow w domu to nie jest to o czym pisze. Po wywierceniu studni studniarze powinni ja przepomowac. Wsadzic do studni solidna pompe, i idealnie by bylo tak ze 24h pompowac mozliwie szybko, pare m3 na godzine, czy ile studnia ma wydajnosci. Pompowanie ma za zadanie oczyszcic studnie, a takze (choc to malo kto robi) okreslenic wydajnosci studni (zebys wiedzial jaka pompe sobie kupic). Jesli zas juz mieszkasz, studnia byla wykonana dawno temu, uzywana na budowie itp, to pompowac i tak nie ma po co. Co sie mialo oczyscic sie oczyscilo, a co sie mialo zamulic jest zamulone. Spusc troche wody ewentualnie zeby wymienic w hydroforze. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 22.04.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Dziekuje za odpowiedz. Teraz juz wszystko jasne. Pozostaje zrobic badania i zobaczyc wyniki. Pozniej dobor odpowiedniego osprzetu do filtracji. Pozdrawiam,Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts