Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BACHUS pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Agniecha, spoko zobacz jakie ludzie stodoły stawiają, zawsze jest kompromis, miedzy wyglądem zewnętrznym, wielkością, funkcjonalnością a kosztami. Nie ma idealnego projektu, najważniejsza to aby Ci się podobał. Taki domek będzie się rzucał w oczy, bo jest ładny, a nad środkiem sama pomyśl. Skontaktuj się z Mtmstyl może dadzą Ci namiar na kogoś kto już taki dom pobudował i sobie go obejrzysz

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drobne sprzeczki z forum potraktuj jako trening przed problemami z dostawcami i wykonawcami.

Co do tego projektu to ogromny ten domek ale musze przyznac racje przedmówcom w wielu mjescach nie do konca przemyslany. Czy nie bierzesz pod uwage projektu indywidualnego? Taki duzy dom czyli wydasz cos kolo min 450 000zł, projekt u architekta to wydatek powiedzmy 10 000 (koszt gotowca ktory musisz adoptowac i naniesc ewentualne zmiany to jakies 4000zł) , czyli roznica w cenie na projekcie indywidualnym to 6000zł patrzac na wartosc domu to niecale 1,5% inwestycji wg mnie warto zainwestowac w indywidualny. Oczywiscie powinnas troszke miec przemyslane czego od tego domku oczekujesz zanim udasz sie do architekta. Warto wiec poogladac rozne katalogi i poczytac forum sporo mozna tu wyczytac.

Być może , że będzie wyglądał super, ale koszta są faktycznie duże.Zastanawiam się czemu ten dom jest taki drogi może oni się pomylili coś z wyliczeniami? Jest dużo podobnych domów a o wiele niższe koszta.

Tak przymierzam się do projektu indywidualnego bo w każdym projekcie zawsze mi coś nie pasuje.

Być może, że będzie wyglądał super, ale koszta są faktycznie duże. Zastanawiam się czemu ten dom jest taki drogi może oni się pomylili coś z wyliczeniami?.

koszta są wysokie, ale skąd się biora, można spokojnie założyć, że przy 50% tej sumy dom bedzie już w takim stanie aby można było się wprowadzić i mieszkać. Wiesz koszty są wyliczane na podstawie średnich cen za towar i usługi, wszystko z vatem i wykonane przez dobrych (czyt.drogich) wykonawców, na faktury, itd...... A w gruncie rzeczy wygląda to trochę inaczej, chociażby ekipa budowlana do surowego otwartego z więźbo, według projektu może kosztować, np. 50tyś. zł a TY znajdziesz za 20-30tyś zł, itd.. Stan zerowy masz tam na 50tyś brutto, teoretycznie spokojnie wyrobisz się w 20tyś zł., sama instalacja odgromowa tam jest na prawie 5tyś zł brutto, itd..., A wiesz zajdziesz do hurtowni, sklepu po coś tam i targujesz się do bólu, czasem nic, czasem nawet 20-30%.

To jest mój zdecydowanie ostatni głos w tym poście

Agniecha

"Ja pytam o wygląd a nie o koszta " i "skąd twierdzisz że dla mnie 5-10tys. nie robi różnicy"

"No tak , ale jak ja mam sobie wyliczyć koszty domu o to właśnie proszę ludzi z forum ,aby mi doradzili.A te ceny które oni podaja nie przeglądam ponieważ do końca im nie wierzę. " -to się zdecyduj

"Być może , że będzie wyglądał super, ale koszta są faktycznie duże.Zastanawiam się czemu ten dom jest taki drogi może oni się pomylili coś z wyliczeniami" - tak, wszyscy się mylą tylko nie Ty

"Widzisz szkoda, że nie rozumiesz ,że ja nie wiem jak policzyć koszta domu -Czy to cos złego?"- zupełnie nic... zarabia mąż, tata czy sponsor?

oraz

nie "ludzią?" tylko ludziom,

nie "dziecina" tylko dziedzina,

a w odpowiedzi na Twoje

" brak Ci trochę bystrego umysłu by się domyśleć' - zdecydowanie jesteś pracowniczką strefy budżetowej, tylko ktoś taki może pisać tak wierutne bzdury

Bystrość Twojego umysłu burzy mi wiarę w ciekawe informacje na tym forum

P.S. I najważniejsze nie jestem "ona" tylko "on", to też nie trudno sprawdzić.

Jeszcze raz proszę, albo zatrudnij kogoś , żeby wybudował Ci dom, albo weź się za naukę ( w tym m.in. ortografii)

"... albo masz 15 lat, albo nie rozumiesz tekstu pisanego. Nie martw się 70 % polskiego społeczeństwa nie rozumie. "

- maag tu wyraźnie zaczełaś ( też byłem na 100% pewny że jesteś, albo laska albo tranwestyta

" ....to się zdecyduj...,......tak, wszyscy się mylą tylko nie Ty"

- tu się czepiasz

" zupełnie nic... zarabia mąż, tata czy sponsor?"

- tu dopierdalasz jej, i to po chamsku, naprawde po tym tonie myslałem, że tylko laska może tak pisać.

" nie "ludzią?" tylko ludziom, nie "dziecina" tylko dziedzina, "

- błedy o niczym nie świadczą, np. ja z zawodu jestem informatyk, kiedyś (szkoła średnia) z polaka byłem mocny, po studiach długopis w ręku trzymam raz na pary tygodni i szok, nie czuje wyrazów i też sporo błedów robię, to nie forum ortografi"

Czy to Twój dom w foto pod twoją ksywą ?, nie pomyślałeś, że są osoby dla których ten dom to taka stodoła z balkonem, a dla innych osób mój jest stodołą.

" Kończę zbędną dyskusję. ........... To jest mój zdecydowanie ostatni głos w tym poście "

- masz rację skończ wreszcie, bo za pierwszym razem nie umiałeś, jest powiedzenie "prawdziwego faceta poznaje się po tym jak kończy" czyżby było coś jednak mało męskiego w twojej ksywie (maag), kończyć nie umiesz

Maag prosiłam Cię już , żebyś nie zabierał głosu na moi forum.

Szukasz chyba dziury w całym.

Tobie nigdy nie zdarzyło się pomylić i przejęzyczyć.A zapomniałam jesteś fenomenalny.

I nie wyrywaj moich zdań z treści........czemu nie wierzę w te koszta i im nie ufam, a dlatego gdyż w innych projektach prawie takie same domy są znacznie tańsze.

A po drugie poczatkowo zależało mi na opini wyglądu jak się podoba. W środku i tak go zmienię i zmniejszę metraż.

A koszta dopiero później sobie uświadomiłam.

Po trzecie-Ja zawsze przyznaję się do błędu.

Wyobraź sobie , że ja też ciężko pracuje a ubliżanie mojej rodzinie nie jest chyba z Twojej strony na miejscu.

Czy ja Ci tak bardzo przeszkadzam na forum?Nie ma problemu mogę się usunąć bo widzę ,że nie lubisz nowych gości.

A ja się mylę jak każdy człowiek.A to Ty znów coś stwierdzasz" że ja się nie mylę".

Czy Tobie jest żal ,że ktos się buduje.........czy ja Ci coś złego zrobiłam?

Dzięki wszystkim , którzy podtrzymuja mnie na duchu i wyrażają swoje opinie, a nie prowadzą zbędnych sprzeczek.

Wiem dom jest duży, poczatkowo zależało mi wyłącznie na wyglądzie domu.To nie było dobre rozwiązanie, ale nie pomyślałam o kosztach (w końcu dopiero jestem tu od niedawna).

Dopiero później zaczęłam się nad tym zastanawiać ,że jest to istony szczegół ,który właśnie wpływa na wygląd domu(np. dach).

Jak większość uczę się na błędach i mam prawo o wszystkim nie pomyśleć, dlatego poprosiłam o radę.

Ja wcale nie chcę budować tak dużego domu, chcę go zmnieszyć do 180 m.

Więc i tak muszę zrobić projekt indywidualny, ale chciałam się wzorować na jakimś domu-tak jest łatwiej.

W Bachusie chciałam :

-zmniejszyć metraż

-taras zabudować do powierzchni domu

-powiększyć łazienkę

-zlikwidować dwa te małe pomieszcenia koło garażu

-a u góry zmniejszyć łazienkę

Więcej rzeczy mi nie przeszkadzało, więc mogłoby zostać.

Teraz jednak zastanawiam się czy ten lewy bok domu nie zrobić zupełnie prosty bez "wypustki"?

Czy prosta sciana mi nie zmniejszy koszty?

Sama nie wiem przeglądam dużo projektów, bo niedługo muszę się zdecydować. :wink:

A co byście mi jeszcze doradzili?

P.sDo Maag:

Wiem już jakie domki Ci się podobają, tylko takie podobne do zamierzeń Twojego.Małe , prostokątne bez żadnych bajerów.Po prostu prościutkie(bez obrazy :wink: ).

Masz zupełnie prawo do takich i ja nic do tego nie mam , ale nie trzeba za to się mścić na innych,że kogoś stać jest na większy.

Każdy dom na swój sposób jest ładny.A gusta-jak z charakterem co osoba to inne upodobania.

:wink: :wink: :wink: :wink: :p

AGNIECHA,

Uwierz, że w 100% nie wiesz co mi się podoba a co nie, ale to jest Twój post i mam prawo oceniać Twój ... np.: gust. Jak tylko założę swój post i zapytam czy forumowiczom podoba się to co przedstawię, to serdecznie zapraszam do komentarzy.

I nie wmawiaj mi, że jaki ja buduję dom: mały czy duży... nie o to chodzi, osobiście polecam domy o pow. ok. 500 m2- z reguły bardzo wygodne, ciekawe są też 120 m2, w których wszystko jest na swoim miejscu.

Wypowiadacie się, jak małe obrażalskie dzieci.

Ciekawe co wnieśliście do tego postu? Przeanalizujcie swoje wypowiedzi...

Agniecha, radzę jeszcze sporo poczytać na temat budowy i projektowania domu.

do mdzalewscy :

"nie czuje wyrazów i też sporo błedów robię"- są jeszcze słowniki, polecam

• 2 years później...

Temat dawno nie poruszany, więc pozwolę sobie odkurzyć tego Bachusa. Wiem, że drogi, wiem, że niefunkcjonalny (przynajmniej wg połowy forumowiczów), jednak ja zestem już prawie zdecydowany na ten projekt. Oczywiście dokonam pewnych zmian, co zmniejszy jego niefunkcjonalność. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami. Ja natomiast oczekuję pomysłów innych, ale przedewszystkim praktycznych przykładów z realizacji. Chętnie poznam ile płaciliście za poszczególne etapy, materiały, robociznę.

A może ktoś to buduje, lub zbudował w okolicach Warszawy i nie wstydziłby się pokazać?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, ale proszę bez malkontenctwa.

Pozdrawiam

• 4 months później...

Powiem więcej kupiłem ten projekt i jestem zadowolony. Wykonuje go w wersji bliźniaczej czyli połączonej garażami. Co do przeróbek podniosłem ścianę kolanową o 25 cm. Pozwala mi to zwiększyć powierzchnię na poddaszu. Planuje przyszłościowo malutką łazienkę na garażem. By doświetlić pokój nad garażem od strony ogrodu wstawiłem 3 okna połaciowe plus czwarte do przyszłościowej łazienki. Zrezygnowałem z włazu dachowego na rzecz okna doświetli mi schowek. Co do dużej łazienki na poddaszu to wcale nie jest za duża jej druga niższą część planuje zagospodarować na pralnię i chyba tam wstawię kabinę prysznicowa. Przedzielę obie części szklanymi drzwiami lub czymś podobnym. Parter pozostawiam bez z mian. Bardzo mi się podoba rozmieszczenie pomieszczeń. Martwi mnie jedynie kuchnia która według mnie jest za mała. Ciągle mnie korci by zamurować tam jedno okno by stała się bardziej ustawna. Co do schowka na słoiki jest doskonałe miejsce pod schodami a jak obniżymy podłogę o 25 cm może zrobić się znacznie większy.

Nie przeraża mnie myśl że będę musiał wykonać parę kroków by sięgać po upragniony słoik. :D

I stawiam dom w Warszawie.

• 4 weeks później...
Projekty z MTM Styl :p , a konkretnie interesuje mnie Bachus.Czy ktoś ma doświadczenie z tą pracownią - chodzi mi o ewentualne błędy w projektach, zawyżone/zaniżone koszty budowy w kosztorysach itp., jestem kompletnie zielona w tych kwestiach... http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bachus/default.asp?id=233

• 2 weeks później...