Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie przeszklonego salonu - jakie grzejniki?

rocnation

Recommended Posts

Czesc,

Stoje teraz na dniach przed wyborem grzejników do salonu. Sprawa jest o tyle nietypowa, że jest to pomieszczenie narozne (rog dokladnie na poludnie). sciany zewnetrzne (oraz ok. 1m sufitu) sa przeszklone (U=1,0). W związku z tym, że okna nie są do samej ziemi lecz ok. 40cm nad podłogą, rozważałem montaż niskich kaloryferów przyściennych, z tymże kompletnie nie wiem jakiej powinny być wielkości/mocy.

Pomieszczenie ma ok 47 m2 powierzchni i jest w kształcie litery L (ściany szklane to ok 6,5m i 8,5m dlugosci)

Poszperałem po sklepach z grzejnikami i wybór jest szeroki tylko nie chce przesadzić z ogrzewaniem a z drugiej strony wiem że ogrzewanie musi być mocne z racji na ilość powierzchni szklanych... Standardowe kalkulatory do liczenia potrzebnej mocy ogrzewania niestety nie są na tyle zaawansowane żeby policzyć tak nietypowe pomieszczenie.

Czy ktoś z forumowiczów dysponuje pomocną wiedzą w tym zakresie? :)

Dzieki za odpowiedz :)

I uwazasz ze samo podlogowe da rade to ogrzac? Bo rozwazalem to przez pewien czas (nawet jako wspomagajace) ale stwierdzilem ze duze kaloryfery wydzielaja wiecej ciepla :) oczywiscie nie jest to poparte obliczeniami ;] natomiast zalozylem ze najwazniejsze to postawic "wydzielacze" ciepla wzdluz szyb tak zeby ogrzewaly powietrze jak najblizej szyb zeby nie puszczaly chlodu do srodka.

Czy ogrzewanie podlogowe jest faktycznie tak wydajne zeby sobie z tym poradzilo?

Dzieki za odpowiedz :)

I uwazasz ze samo podlogowe da rade to ogrzac? Bo rozwazalem to przez pewien czas (nawet jako wspomagajace) ale stwierdzilem ze duze kaloryfery wydzielaja wiecej ciepla :) oczywiscie nie jest to poparte obliczeniami ;] natomiast zalozylem ze najwazniejsze to postawic "wydzielacze" ciepla wzdluz szyb tak zeby ogrzewaly powietrze jak najblizej szyb zeby nie puszczaly chlodu do srodka.

Czy ogrzewanie podlogowe jest faktycznie tak wydajne zeby sobie z tym poradzilo?

Podłogówka da radę. Ja mam duże przeszklenia w salonie - od południa okrągłe okno o średnicy prawie 3m oraz narożnik południowo-wschodni (3,6x2,2m). Obawiając się problemów z ogrzaniem założyłem dodatkowo 3 grzejniki kanałowe (1,7+ 1,5 + 2,8m) , tej zimy nawet ich nie uruchamiałem... a kosztowały niemało

Witaj,

Rzuć okiem na taką opcję:

http://www.regulus.com.pl/grzejniki-narozne

lub ogrzewanie podłogowe kanałowe:

http://www.regulus.com.pl/news/ogrzewanie-kanalowe-canal

Pozdrawiam

A.

Ps. Sterowanie temperaturą wnętrza prz ydużych przeszkleniach nie jest proste. Tylko regulusy zagwarantują Ci odpowiednią dynamikę nie tylko grzania lecz także szybkie zaprzestanie grzania przy pojawieniu się mocnego słońca.

Inna opcja wymaga rolet lub markiz albo pomieszczenie będzie przegrzewane a podczas mrozów niedogrzewane..

Edytowane przez Adrenalin

Gdzieś na forum jest wątek w stylu: czy zimno wam przy dużych przeszkleniach (taka jest idea tego wątku) - i (z tego co pamiętam) wychodziło, że owszem jak się zagęści podłogówkę, to faktycznie ujdzie (ale pod drewnem nie zagęścisz), no i ujdzie o ile nie zamierzasz dłużej przesiadywać pod tymi oknami (np. kanapa, stół) - bo jednak chłodniej.

Mi (bardzo osobiście) z tej lektury wyszło, że lepiej jakieś grzejniki pod to okno dać, jeśli chcę przy nim siedzieć. I tak to sobie właśnie wyobraziłam - niskie do 40 cm. Ale jam teoretyk, i jeszcze mam traumę od ciągłego przebywania przy nieszczelnych oknach w bloku.

A! no właśnie: a jaką masz wentylację? Bo jeśli mechaniczną to okna są szczelne i może nie będzie ciągnąć. Jednak jeśli wentylacja grawitacyjna, to okna powinny być nieszczelne! To może przesądzić czy starczy sama podłogówka czy nie.

Edytowane przez marchew

Witaj,

Rzuć okiem na taką opcję:

http://www.regulus.com.pl/grzejniki-narozne

Czy jesteś sprzedawcą / marketerem z Regulusa? Bo tak mi to zaczyna wyglądać.

Czy jesteś w stanie udowodnić na liczbach to stwierdzenie:

Ps. Sterowanie temperaturą wnętrza prz ydużych przeszkleniach nie jest proste. Tylko regulusy zagwarantują Ci odpowiednią dynamikę nie tylko grzania lecz także szybkie zaprzestanie grzania przy pojawieniu się mocnego słońca.

Inna opcja wymaga rolet lub markiz albo pomieszczenie będzie przegrzewane a podczas mrozów niedogrzewane..

A konkretnie interesuje mnie:

* po jakim czasie od "pojawienia się mocnego słońca" zareaguje regulus,

* jaką różnicę w komforcie cieplnym to przyniesie,

* i jaką oszczędność,

* jaką różnicę w "dogrzaniu" pomieszczenia przyniesie podczas mrozów i z czego będzie ona wynikać.

A po co mam cokolwiek udowadniać?

Tak uważam i już.

Regulusy zadziałają zauważalnie szybko w każdą stronę - start i koniec ogrzewania.

Jaką różnicę w komforcie to przyniesie? Kolosalną - Liczbę i skalę sobie ustaw sam.

Oszczędność? Gdzie wspominałem o oszczędności?

Natomiast wysoki komfort cieplny dostajesz za te same lub mniejsze pieniądze. A już z całą pewnością nie większe.

Różnica w "dogrzaniu" przeszklonego pomieszczenia wynika z pełnej możliwości zintensyfikowania grzania (do maksimum możliwości posiadanego źródła ciepła).

Pzdr.

A.

PS. rocnation pisze: Pomieszczenie ma ok 47 m2 powierzchni i jest w kształcie litery L (ściany szklane to ok 6,5m i 8,5m dlugosci)

Mnie też tak to wygląda...

No i ....?

Należy zadbać o niezbędną równowagę w informowaniu. To również Wasze zadanie... Nieprawdaż?

Podłogówka to tylko jedna z ewentualności...

Czy podaliście Panowie taką informację pytającemu ?

O niskich, narożnych grzejnikach?

Nie?

A dlaczego?

Pzdr.

A.

No i ....?

No i nic. Tylko tyle i aż tyle.

Czy podaliście Panowie taką informację pytającemu ? O niskich, narożnych grzejnikach?

Nie podawaliśmy, bo pytający sam musi sobie odpowiedzieć na pytania jakie grzejniki będą mu się podobały, czy zwykłe, cze designerskie, białe, czerwone czy zielone, ile ma na nie miejsca, gdzie sobie je ewentualnie powiesi itd... My dyskutujemy nie jakie, tylko czy grzejniki, czy też nie, a z własnego doświadczenia wiemy że lepsza jest podłogówka.

Kto to są "my?

Piszesz: "my dyskutujemy" ?

Jedyny Twój wpis w tym wątku brzmi: " Mnie też tak to wygląda... ".

Niezła dyskusja......

A.

Ps. A ja uważam, że od podłogówki lepsza kanałówka. Dynamiczne ogrzewanie liniowe.

No i ...?

Edytowane przez Adrenalin

No to pomagaj...

Uważasz, że masz jakiś monopol na rację?

Już to przerabialiśmy w minionej epoce..

To co dzisiaj jest nowe, kiedyś będzie stare...

To co dziś stare, kiedyś było nowe....

Jeśli sterowniki, to do maksymalnie sterowalnego układu.... To akurat przemawia do mnie..

A Ty tak nie uważasz rwxw?

Po co precyzyjne sterowanie do zwłoczności w reakcji godnej słonia?

Pzdr.

A.

Po co precyzyjne sterowanie do zwłoczności w reakcji godnej słonia?

Tradycyjny dom o ciężkiej konstrukcji, w miarę współcześnie ocieplony, nie wymaga szybkich reakcji i błyskawicznego sterowania. Po co szybko sterować, skoro sam dom dobrze utrzymuje stabilne warunki. Masz tu skrajny przykład ogrzewania poprzez zyski z ze słońca za parę poprzednich dni. Na zewnątrz duże wahania, w środku małe, ogrzewanie wyłączone - tak zachowuje się dom o ciężkiej konstrukcji. Podobnie było w sezonie grzewczym - ciężka konstrukcja stabilizuje warunki i pomaga w ich utrzymaniu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=185680&d=1366890766

Gdyby zamiast domu mieszkalnego rozważać jakiś hotel, gdzie przez cały tydzień nikt nie mieszka i utrzymujemy w pokojach temperaturę np. 15*, a potem, gdy nagle pojawia się klient chcemy ją nagle podnieść do 20*, to co innego - musimy wtłoczyć w krótkim czasie dużą ilość energii, wtedy szybkie sterowanie miałoby sens i podłogówka do takiego zastosowania by się nie nadawała. Komfort takiego szybkiego rozgrzewania nie byłby rewelacyjny, no ale to już inna sprawa. Jednak dom mieszkalny to raczej stabilne warunki określone przez zamieszkującego, a nie huśtawka i zabawa w ciepło/zimno.

Standardowe kalkulatory do liczenia potrzebnej mocy ogrzewania niestety nie są na tyle zaawansowane żeby policzyć tak nietypowe pomieszczenie.

Na wszelki wypadek uderz jeszcze do kogoś kto zajmuje się liczeniem ozc, żeby Ci policzył straty takiego pomieszczenia. Na forum są osoby które się tym zajmują i jak wynika z opinii ich klientów (również użytkowników forum) robią to dobrze. Wtedy będziesz pewien swoich wyborów.

Dom o ciężkiej konstrukcji stabilizuje temperaturę wnętrza w wystarczający sposób, by potrzebna do ogrzewania energia cieplna była uzupełniana w zależności od potrzeb przez łatwo sterowalny układ grzejnikowy.

W takim przypadku, na życzenie użytkownika, w każdym momencie grzanie moze zostać całkowicie zatrzymane, zastopowane, a wówczas temperatura powietrza będzie analogiczna jak średnia temperatura przegród w pomieszczeniu..

Wszystkich przegród, bez zbędnego podbijania temperatury powietrza przez choćby minimalnie cieplejszą podłogę...

Pzdr.

A.

A po co mam cokolwiek udowadniać?

Tak uważam i już.

Zdawało mi się, że dyskutujemy o faktach, a nie opiniach...

Oszczędność? Gdzie wspominałem o oszczędności?

To unikanie przegrzewania pomieszczeń i "szybkie wyłączanie grzejnika gdy tylko pojawi się zysk ciepła" nie przynosi oszczędności?

Natomiast wysoki komfort cieplny dostajesz za te same lub mniejsze pieniądze. A już z całą pewnością nie większe.

Piszesz teraz o ogrzewaniu podłogowym, prawda? Bo to ogrzewanie podłogowe daje wyższy komfort cieplny, niż grzejniki, nie odwrotnie.

Wiesz, ja nie mam nic przeciwko marketingowi, ale marketing szemrany to mi się nie podoba.