Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyjęcie szamba - podłączenie do kanalizacji

Recommended Posts

Witam,

Przeszukałem sporą część forum odnośnie mego problemu, lecz mimo to nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Otóż dotychczas miałem i mam na działce szambo. Natomiast w zeszłym roku została wybudowana kanalizacja miejska oraz tuż przy ogrodzeniu znajduje się studzienka podłączeniowa. Teraz chcemy podłączyć się do kanalizacji a stare szambo zdemontować, gdyż znajduje się na drodze planowanej przezemnie linii rur kanalizacyjnych. Tutaj mam kilka pytań.

1. Jak wygląda sprawa z wyciągnięciem szamba? Muszę to zgłosić do urzędu? Bo muszą nanieść na mapkę. Ale tylko zgłoszenie czy pozwolenie?

2. Czy jeżeli mam tą studzienkę kanalizacyjną przy ogrodzeniu, to czy mogę samemu wykopać rów, położyć rury i to tylko zgłosić? Czy muszę jeszcze jakieś formalności załatwić?

3. Opłaci mi się sprzedaż zbiorników modułowych betonowych? Są to dwa zbiorniki po ok 15 m3 każdy, 6-cio letnie...

Co do procedur - nie pomogę. Choć czuję że na "wcinkę" do kanalizacji co najmiej zgłoszenie będzie niezbędne.

Natomiast demontaż zbiornika i sprzedaż - nie wiem czy to jest technicznie opłacalne. Szpadlem tego nie odkopiesz i dziury nie zakopiesz. Trzeba wynająć HDS albo dźwig i to nie byle jaki aby to wyciągnoł. W miejscu wykopu, po zasypaniu ziemia za rok siądzie i będzie wgłębienie itd itp. A zbiorniki sprzedaż, pewnie nie bez problemów za kilka set złotych. Dlatego ja bym je zostawił jak są i zagospodarował jako zbiorniki na deszczówkę do podlewania. 12m3 to już trochę polewania będzie.