Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiast MOWO ?

Recommended Posts

Witam

mnie MOWO się podoba, cholernie podoba i ciekawy jestem jak to mi wyjdzie w praniu :) a już mam dwa domy w tej technologii montażu zabukowane na te półrocze.

System ma swoje zalety i staram się doszukać wad, zapewne też gdzieś się pojawią, ale póki co, poza jednym konkretnym przypadkiem w planowanym montażu, nie widzę.

Mało tego, póki co chyba jedyny system gwarantujący izolację akustyczną -43 dB i może okazać się, że to będzie najważniejsze w tym systemie montażu a nie tylko linowy współczynnik strat ciepła równy zeru :)

reklama MOWO choćby tu http://jareko.pl/poradnik-montazysty/montaz-w-warstwie-ocieplenia-mowo/

Podoba mi się, nie ukrywam. Jeśłi okaże się, że będzie szybszy w wykonaniu . . . zobaczymy co będzie - póki co jestem za :)

System całkiem fajny ale do kompletności to mu jeszcze trochę brakuje :)

np: okienko łukowe ??

43 dB - tak tak czytałem i poza "liczbą" badań do wglądu brak - a współczynnik będzie bardzo różny i zależny od sposobu wykonania całości - ten współczynnik wynika w dużej mierze z właściwości taśm rozprężnych główna taśma jaką system zakłada do zaizolowania szczeliny to Illmod Trio i pomimo braku tego parametru na ostatnich materiałach gdzieś pamiętam, że na 100% nie wynosił 43 chyba 46 ale nawet jak to będzie on różny dla rozprężenia 8mm i 15 mm a takie właśnie zakłada system.

jest tam sporo nieścisłości najbardziej uderzająca w oko - szczelność przy zacinającym deszczu 1050 Pa - a zastosowane taśmy TP600 i Illmod Trio+ mają 600 Pa - sumowanie tych wartości nie podnosi współczynnika więc pytam jak nagle wyszło 1050 Pa ?? :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

bądź dokładny - wysunięcie lica ościeżnicy na 90 mm poza lico muru nośnego lub cena jeszcze większa gdy wysunięcie to ma wynieść 150mm

Ceny będą zapewne różne w zależności od rejonu kraju i innych czynników - to co podałem jest orientacują przymiarką z robocizną - po pierwszym montażu na pewno ulegnie weryfikacji

ja jestem dokładny - profil ma 90 mm o okno 80 - to jaka jest odległość skrzydła od lica muru? 10 mm właśnie

profil dodatkowy, który zwiększa to wysunięcie to koszt ok 70-75 zł :) mb

Twoje słowa :

dla profilu o szerokości ok 80mm wysunięcie w warstwę ocieplenia o 1-2 cm

można odczytać jako wysunięcie lica ościeznicy poza lico muru na 1-2 cm - a do tego nie potrzeba MOWO ;)

Chyba dokłądniej brzmią moje - oceń obiektywnie prosże :

wysunięcie lica ościeżnicy na 90 mm poza lico muru nośnego

Witam

Twoje słowa :

dla profilu o szerokości ok 80mm wysunięcie w warstwę ocieplenia o 1-2 cm

można odczytać jako wysunięcie lica ościeznicy poza lico muru na 1-2 cm - a do tego nie potrzeba MOWO ;)

Chyba dokłądniej brzmią moje - oceń obiektywnie prosże :

wysunięcie lica ościeżnicy na 90 mm poza lico muru nośnego

no tak tak mówimy dokładni TO SAMO tylko z innego pkt widzenie to tak jak ze szklanką do połowy pustą albo pełną :)

90 mm zewnętrzna powierzchnia ramy od lica muru :)

10 mm wewnętrzna powierzchnia skrzydła od lica muru :)

Pozdrawiam

Mnie zastanawia czy do MOWO muszą być idealnie proste ściany w miejscu gdzie będzie montowana rama MOWO. Mam jedno takie miejsce gdzie ekipie nieco wypchnęło szalunek i zrobił się "uskok", który do skucia nie specjalnie się nadaje a jakakolwiek nadlewka żelbetu nie bardzo będzie się trzymać.

Czy do MOWO muszą być jakieś szczególne warunki jeśli chodzi o otwory?

Nie ma warunkow, istotne by rozrzut wymiarow nie byl zbyt duzy, ksztaltkami mozna to w miare wyrownac. Przy montazu przyjmuje sie pion i linie w elewacji stad jak w ktoryms miejscu ramka bedzie za bardzo wystawac, to przy wykonywaniu ocieplenia spokojnie mozna ja zeszlifowac w tym miejscu

Sorki za brak polskich znakow, czasem pisze tu z komorki

• 1 month później...
cena MOWO to niestety kosmos wygenerowany przez marketing, cena jest niczym nieuzasadniona

pewnie za jakis czas pojawia sie podobne rozwiazania innych firm i wtedy cena moze zejdzie do rozsadnego poziomu

Witam. Ten kosmos MOWO to 175 zł brutto/mb ramy. Konkurencyjne rozwiązanie ziemskie w systemie AD to 35 zł brutto/mb ramy. Środek czyli ceny z księżyca bo montaż oparty na stalowych mostkach termicznych to 100 zł brutto/mb ramy. Pozdrawiam.

taaak,i pewnie mozesz na AD wysunac okno o 10cm?

pozatym cena 175/mb to jest cena kompletnego montazu ze wszystkimi uszczelnieniami

Witam. W jednym i drugim systemie rama okienna jest wysunięta tylko o jej szerokość. Wysunięcie ramy o dalsze 10cm mija się z celem, bo zysk ciepła wynosi tylko 10% a okno jest słabo związane z murem. Po za tym, takie osadzenie okna trzeba zrobić na elementach stalowych, a zysk ciepła z takiego montażu jest zerowy. Ceny jakie podałem są cenami kompletnymi czyli pełnymi. Różnica polega na tym,że w Technologii AD ocieplenie budynku robi się przed osadzeniem okna, a w MOWO po osadzeniu. Dlaczego przed?, bo to daje gwarancję prawidłowego wykonania montażu. Pozdrawiam.

To wytłumaczcie mi jeszcze w imię jakich korzyści warto zapłacić za montaż drugie tyle co za okna?

Witam. Nie musisz tego kupować. Mamy wolny rynek. Jak jesteś taki dobry, to weź sprzedaż w swoje ręce za 35% zysku. Nie bądź malkontentem. Na dniach wchodzi nowe prawo budowlane i energetyczne, będzie dotyczyć 1000 000 okien montowanych w Polsce, bo domy zgodnie z dyrektywą 2010/31/UE muszą być pasywne. Pozdrawiam.

Witam. W jednym i drugim systemie rama okienna jest wysunięta tylko o jej szerokość. Wysunięcie ramy o dalsze 10cm mija się z celem, bo zysk ciepła wynosi tylko 10% a okno jest słabo związane z murem.

okno wysuwa się nie tylko ze względu na termikę, tylko też ze względu na wygląd elewacji, np. jak masz ścianę trójwarstwową i musisz dosunąć okno do klinkieru lub jak masz ścianę o grubości 54cm (tak jak u mnie 24cm silki + 30cm styro) i chcę mieć okno w środku ściany a nie studnię

• 2 weeks później...