Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiast MOWO ?

Recommended Posts

Chcesz mi powiedzieć, że mocowanie od góry nic nie daje ?

W którym zdaniu wyczytałeś, że mocowanie od góry NIC nie daje, w tym?

.....Ani boki ani gira nie mocuja okna na tyle by przeniesc jego ciezar dlatego musi byc ono solidnie podparte...

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejna osoba lubiaca eksperymenty nie majac zielonego pojecia o montazu.

Ani boki ani gira nie mocuja okna na tyle by przeniesc jego ciezar dlatego musi byc ono solidnie podparte

Zamiast mowo mozesz zastosowac konsole bedzie troszke taniej ale jesli spodziewasz sie kosztu na poziomie 4.500 jak w licu sciany z foliami to zapomnij

nie wiem czy lubię ekspery,enty, ale lubię jeżeli jest coś nowego i sprawdzonego oraz w rozsądnej cenie.

Nie znaczy to, że za grosze...

Wiadomo jakość kosztuje, ale bez przesady.

W którym zdaniu wyczytałeś, że mocowanie od góry NIC nie daje, w tym?

nie są na tyle mocne, czyli są słabe i nic nie dają?

to jest pytanie.

wg mnie góra jest też ważna

ale nie oto się tu rozchodzi...

rozchodzi się co zamiast tego systemu doradzają specjaliści jak Ty oraz inni ?

Każdy "alternatywny" sposób montażu zostanie tutaj skrytykowany. Tutaj udzielają się osoby które chcą kupić i zamontować okna, jak i montażyści. Jak prześledzicie każdy tego typu wątek to różne pomysły jak zamontować taniej okna są krytykowane przez te same osoby. Nieraz krytyka jest bardzo trafna, ale nie liczcie, że jakikolwiek system który ktoś wymyśli i nawet będzie lepszy od Mowo zostanie pozytywnie oceniony przez forumowych instalatorów.... oni z tego żyją, inna kwota im w kieszeni zostaje jak zrobią w systemie i za okno skasują za montaż np 1500 zł, a inna kwota by im została jak by zrobili montaż np za 300 zł.

Na forum przewija się cena za montaż w systemie Mowo 130-150 zł. Dla mnie to jest zdecydowanie za dużo. Też zacząłem myśleć jak to zrobić taniej, jak tylko opisałem mój pomysł to od razu krytyka forumowego "guru". Za jakiś czas poszedłem zrobić wycenę okien do mojego domu, nieśmiało zapytałem o Mowo, sądząc, że i tak cena będzie dla mnie nie do zaakceptowania. I cenę dostałem 80zł brutto za metr, zacząłem pytać o szczegóły to mi pani pokazała elementy systemowe, zdjęcia jak to robią, tłumacząc się że te elementy trochę kosztują i stąd taka "wysoka" cena. Ja na to że jestem zaskoczony bo spodziewałem się znacznie ponad 100 zł za metr. Zatem jeśli montują za 80 zł, to w tej cenie też jest ich zysk... ile zatem Mowo kosztuje jeśli go kupuje duża firma która zużywa setki metrów tych elementów... 50 zł... a może taniej.

Jeśli natomiast ktoś za montaż bierze 150 zł to czy napisze, że w inny sposób można to równie dobrze zrobić.... nie .... skrytykuje wszystko co tylko wymyślicie, bo tak się nie robi, bo tak jest źle, że to nic nie da itp. Jeśli by napisał, że można to zrobić na wiele innych sposobów i jednocześnie znacznie taniej to tylko by zaszkodził własnemu biznesowi. Zatem albo zostaje płacić za Mowo lub inne dedykowane systemy, albo kombinować i nie liczyć, ze jakiś instalator wam podpowie jak to zrobić tanio i dobrze, jak coś spier.... to tylko do siebie samego można mieć pretensję bo nikt na rozwiązania niesystemowe nie da gwarancji.

Każdy "alternatywny" sposób montażu zostanie tutaj skrytykowany. Tutaj udzielają się osoby które chcą kupić i zamontować okna, jak i montażyści. Jak prześledzicie każdy tego typu wątek to różne pomysły jak zamontować taniej okna są krytykowane przez te same osoby. Nieraz krytyka jest bardzo trafna, ale nie liczcie, że jakikolwiek system który ktoś wymyśli i nawet będzie lepszy od Mowo zostanie pozytywnie oceniony przez forumowych instalatorów.... oni z tego żyją, inna kwota im w kieszeni zostaje jak zrobią w systemie i za okno skasują za montaż np 1500 zł, a inna kwota by im została jak by zrobili montaż np za 300 zł.

Na forum przewija się cena za montaż w systemie Mowo 130-150 zł. Dla mnie to jest zdecydowanie za dużo. Też zacząłem myśleć jak to zrobić taniej, jak tylko opisałem mój pomysł to od razu krytyka forumowego "guru". Za jakiś czas poszedłem zrobić wycenę okien do mojego domu, nieśmiało zapytałem o Mowo, sądząc, że i tak cena będzie dla mnie nie do zaakceptowania. I cenę dostałem 80zł brutto za metr, zacząłem pytać o szczegóły to mi pani pokazała elementy systemowe, zdjęcia jak to robią, tłumacząc się że te elementy trochę kosztują i stąd taka "wysoka" cena. Ja na to że jestem zaskoczony bo spodziewałem się znacznie ponad 100 zł za metr. Zatem jeśli montują za 80 zł, to w tej cenie też jest ich zysk... ile zatem Mowo kosztuje jeśli go kupuje duża firma która zużywa setki metrów tych elementów... 50 zł... a może taniej.

Jeśli natomiast ktoś za montaż bierze 150 zł to czy napisze, że w inny sposób można to równie dobrze zrobić.... nie .... skrytykuje wszystko co tylko wymyślicie, bo tak się nie robi, bo tak jest źle, że to nic nie da itp. Jeśli by napisał, że można to zrobić na wiele innych sposobów i jednocześnie znacznie taniej to tylko by zaszkodził własnemu biznesowi. Zatem albo zostaje płacić za Mowo lub inne dedykowane systemy, albo kombinować i nie liczyć, ze jakiś instalator wam podpowie jak to zrobić tanio i dobrze, jak coś spier.... to tylko do siebie samego można mieć pretensję bo nikt na rozwiązania niesystemowe nie da gwarancji.

To kolejny post w ostatnim czasie, w którym skrupulatnie wyliczane są czyjeś zarobki.

Drapię się w głowę i mocno zastanawiam co się stało niektórym …

Dlaczego wszystkich oceniacie swoją miarą?

Podejrzliwość na każdym kroku, uważacie, że pomagać można tylko za kasę w bliższej lub dalszej przyszłości? Żałosne i smutne!

Jakby któremu chciało się cofnąć i poszukać wątków to znajdzie również krytykę firm produkujących plastikowe kotwy spod Łodzi czy koreczki do montażu okien, gdzie bez badań, gołym okiem można stwierdzić niedopracowanie lub zwykłe badziewie, a nie tylko pomysły inwestorów szukających tańszych rozwiązań - droższe również poddawano analizom.

Każdy "alternatywny" sposób montażu zostanie tutaj skrytykowany.

Płakać się chce czytając takie opinie, jak również patenty na niektóre "alternatywne" sposoby!

Nikt nie jest przeciwny nowościom, krytykowane są głównie absurdalne sposoby poniektórych lub systemy niesprawdzone grożące kalectwem użytkowników.

Kolejny raz powielasz bzdury, że montaż MOWO kosztuje 80 zł brutto/mb, co jest nierealne nawet jak kupisz tysiące metrów a nie setki.

Wiesz, w jakich przypadkach może tyle kosztować? Gdy:

- pani w opisywanym biurze nie ma pojęcia o czym mówi

- zapłacisz za okna wystarczająco drożej niż zwykle

- system jest kradziony

- jest to koszt samego montażu, a nie kompletu, czyli robocizna + składowe systemu- o czym pisałem w poprzednim poście.

Dobra rada: zamów tam okna z kompletnym systemem i montażem bo taniej nie znajdziesz.

Przytaczałeś również koszt Winframera po 80 zł/mb, który notabene wychodzi drożej od MOWO.

Ok! Jeżeli chodzi o samą kantówkę to zgoda.

Do kompletu dolicz jeszcze taśmę rozprężną po ok. 20 zł/mb, odpowiedni klej do mocowania - w przeliczeniu pewnie 7-8 zł/mb, co najmniej 4 dyble po + - 1 zł/szt , co najmniej 0,4 mb na każde okno więcej niż jego obwód, odpadki z 5%, koszt rusztowań, dwukrotnie dłuższej robocizny i wyjazdów kilka dni przed właściwym montażem, zużytych narzędzi, bezpłatnych regulacji i gwarancji, zysku i podatków,

Ile wyszło?

Nie chcesz „przepłacać” za montaż? Nie jest on obowiązkowy, zawsze to możesz zrobić sam, taniej i lepiej niż karmić zdzierców.

Na koniec różnica zasadnicza: sami, w swoim budynku, możecie sobie eksperymentować do woli i stawiać okna na spróchniałych deskach pozostałych z rozbiórki stodoły, zamocowanych do muru na klej z mąki żytniej.

Żadnemu z nas nie wolno tego zrobić bo zostanie puszczony z torbami!!!

Dlatego, w tym swoim przydługim, ale jakże przenikliwym wywodzie o zarobkach sprzedawców tylko w ostatnim zdaniu miałeś rację:

„ jak coś spier.... to tylko do siebie samego można mieć pretensję bo nikt na rozwiązania niesystemowe nie da gwarancji.”

Witam

To kolejny post w ostatnim czasie, w którym skrupulatnie wyliczane są czyjeś zarobki.

Drapię się w głowę i mocno zastanawiam co się stało niektórym …

...Dlatego, w tym swoim przydługim, ale jakże przenikliwym wywodzie o zarobkach sprzedawców tylko w ostatnim zdaniu miałeś rację:

Zgadzam się w całej rozciągłości.

Dodam tylko od siebie jeszcze raz COŚ co już mówiłem - idąc do prawnika zostawiacie tam po kilkaset złotych za JEDNĄ WIZYTĘ i jakoś nie budzi to Waszego oburzenia, ale jeżeli macie zapłacić za profesjonalną usługę montażową to krzyk podnosicie jakie zdzierstwo !!

Zarówno dobry prawnik jak i montażysta to ludzie, którym należy się godziwe wynagrodzenie za ich pracę.

Zacznijcie szanować i doceniać ludzi, którym powierzacie po pierwsze towar niejednokrotnie warty po kilkadziesiąt tysięcy złotych - więc Wasze pieniądze jak i komfort życia - bo bezproblemowe funkcjonowanie dobrze zainstalowanych okien ma również na nie wpływ, może brzmi górnolotnie ale tak jest.

Chcecie montować sami ? MONTUJCIE, występować w sądzie również możecie sami nikt Wam nie broni.

Pozdrawiam

Chcecie montować sami ? MONTUJCIE, występować w sądzie również możecie sami nikt Wam nie broni.

Porównanie prawnika do montażysty to duże nadużycie ;)

Co do reszty się zgadzam. Jeśli jednak ktoś chce wykonać montaż samodzielnie to jego wybór. Ja tak zrobiłem (same pakiety na XPSie) i póki co nie żałuje.

Witam

Co do reszty się zgadzam. Jeśli jednak ktoś chce wykonać montaż samodzielnie to jego wybór. Ja tak zrobiłem (same pakiety na XPSie) i póki co nie żałuje.

Nadużycie ??? a to niby dlaczego ???

równie dobrze może być lekarz albo fryzjer co to za różnica ???

Uważasz, że TYLKO prawnikowi - pewnie i lekarza będziesz miał w tej samej grupie :) - należy się godziwe wynagrodzenie ?

a co z fryzjerem ?? - ja siedzę na fotelu u mojego fryzjera 15 min i płacę za USŁUGĘ 20 zł - stawka godzinowa 80 zł i bez zapisu trzeba mieć dużo szczęścia aby się załapać.

Śmiem twierdzić, że dobrych montażystów jest mniej niż prawników czy lekarzy :D

Pozdrawiam

Teraz to i "prawników" się narobiło. A dobrych montażystów jak na lekarstwo. Dlatego pokutuje obraz robola budowlanego któremu chcielibyście płacić minimalne stawki.

Trochę przekręcę całą sytuację: My chcemy jak najdrożej. Wy jak najtaniej. Prawda jest po środku, bo każdy z nas/Was powie, że nie chce przepłacać ale chce dobrze.

W ostatnich dniach sprawdzałem ceny systemów. 80 zł za MOVO kupię od ręki w dużej ilości. Bo ceny samego systemu są praktycznie dwukrotnie wyższe. W 100% zgadzam się z tym co napisał stary:

Kolejny raz powielasz bzdury, że montaż MOWO kosztuje 80 zł brutto/mb, co jest nierealne nawet jak kupisz tysiące metrów a nie setki.

- system jest kradziony

- jest to koszt samego montażu, a nie kompletu, czyli robocizna + składowe systemu- o czym pisałem w poprzednim poście.

...

Wybaczcie złośliwości, ale może powiecie gdzie się zgłosić po kasę za posty które tu piszemy, bo wychodzi mi że jak wszędzie szukamy zarobku, to tu pewnie też ktoś komuś płaci? Nie.. ?

Aha.. czyli są bezwartościowe. Skoro dostęp do nich jest za darmo, tzn. że reszta też powinna być w cenie miski ryżu.

Poczułem się właśnie jak frajer..

Dlaczego porównanie prawnika do montażysty to nadużycie? Prawnik to jakiś nadczłowiek? Są prawnicy i Prawnicy, oraz montażyści i Montażyści. Wśród jednych i drugich są mistrzowie w swoim fachu. Zarówno wśród prawników jak i montażystów są również ludzie, którzy pojęcia nie mają o swojej robocie.

Ostatnimi czasy moja sąsiadka zubożała o 7 tysięcy, bo prawnik zapewnił ją,że wygra sprawę , która nawet dla w miarę inteligentnego laika od początku była skazana na przegraną . Wszyscy radzili jej żeby dała sobie spokój, ale prawnik się podjął i mówił,że sprawa jest banalnie prosta. Prawnik , który przegra sprawę jakoś nie poczuwa się do obniżki swojego honorarium . Montażysta, który skopie montaż wynagrodzenia nie dostanie, a wręcz pozwą go do sądu o odszkodowanie.

Co do cen montażu to są zróżnicowane. Jedni zarabiają na lizaka, a inni na tuzin lizaków. Miałam ostatnio do czynienia z człowiekiem, któremu pewna firma zamontowała okna baaardzo korzystnie i bez faktury, bo 8% Vat-u to zbyteczny wydatek. Trzeba było pojechać 40 km w jedna stronę na reklamację. I co? I to,że powiedzieli,że jak przy okazji będą w jego okolicy to podjadą, bo jechać tylko do niego to za duży koszt. Kilkadziesiąt złotych na paliwo to za duży koszt dla nich jest. No, ale byli super tani.

Chodziło mi o czas jaki jest potrzebny na wyuczenie się danego zawodu. Stąd porównanie prawnika, czy jego pensji do montażysty jest nie adekwatne, co nie oznacza, że montażysta nie ma prawa do godziwego wynagrodzenia za tego typu pracę.

Co do MOWO, uważam, że jego cena to przesada. Albo inaczej, kwota za ten system nie odzwierciedla późniejszych oszczędności.

U siebie mam zamontowane okno tarasowe i drzwi wejściowe w tzw. systemie hybrydowym MOWO - http://oknotest.pl/montaz-okien/montaz-okien-w-ociepleniu-inaczej-niz-zwykle

Chodziło mi o czas jaki jest potrzebny na wyuczenie się danego zawodu. Stąd porównanie prawnika, czy jego pensji do montażysty jest nie adekwatne, co nie oznacza, że montażysta nie ma prawa do godziwego wynagrodzenia za tego typu pracę..

Oo.. obyś się nie zdziwił. Brak odpowiedniego szkolnictwa zawodowego to punkt wyjścia (powoli się to zmienia dzięki inicjatywom Zrzeszenia Montażystów Stolarki czy też innych organizacji) ale też zaawansowanego montażu nie uczymy się w rok. Tym bardziej że - sądząc po części postów z forum - od nas nie oczekuje się zamontowania wg opracowania, ale właśnie zaprojektowania całego montażu od A do Z. Często myślę że powinienem wrócić na studia, tym razem na politechnikę..

Co do MOWO, uważam, że jego cena to przesada. Albo inaczej, kwota za ten system nie odzwierciedla późniejszych oszczędności.

U siebie mam zamontowane okno tarasowe i drzwi wejściowe w tzw. systemie hybrydowym MOWO - http://oknotest.pl/montaz-okien/montaz-okien-w-ociepleniu-inaczej-niz-zwykle

A tu się zgadzamy. Nikt z nas nie napisał, że movo jest tanie i czy też oszczędności z niego wynikające są warte tej ceny. Właśnie mi przyszło do głowy, że ktoś proponujący cenę poniżej kosztów zakupu może ma na myśli właśnie takie "hydromovo"...

Witam

ile kosztuje montaż "gratis" który jest "w cenie" okien przy montazu okien w licu sciany?

Kosztuje nerwy, kombinacje a jak chce się poprawić to jakieś 100 zł/mb - taki to właśnie gratis - a może lepiej takie to SKUTKI tego gratisu :)

o tym, że jest niezgodny z zaleceniami wszelkich producentów, instytutów badawczych itp. itd. nie ma co wspominać

Pozdrawiam

Szanowni klienci Nikt wam nie zagląda do portfela nie komentuję nie uważasz że zarabiacie za mało czy za dużo to wasza sprawa

Postarajcie się też zrozumieć w końcu fakt że my montażyści odpowiadam za swoją robotę i bazujemy na rozwiązaniach sprawdzonych i rekomendowanych

Nikt z nas nie będzie na was eksperymentował bo dla nas może się to skończyć tragicznie

MOWO kosztuje tyle ile kosztuje i nikt nie patrzy lub nie powinien patrzeć w kategoriach zwróci się czy się nie zwróci

Bo tak na to patrząc to kupno jakiegokolwiek samochodu jest ekonomicznie nieuzasadnione

Chcecie eksperymentować Nikt wam tego nie zabrania ale przestań się ciągle gadać o tym jak drogie jest mowo jbd Knesel czy jakikolwiek inny system montażu w warstwie ocieplenia

- system jest kradziony

Dobra rada: zamów tam okna z kompletnym systemem i montażem bo taniej nie znajdziesz.

Nie będę robił nikomu reklamy i podawał publicznie informacji, jeśli natomiast zweryfikować ceny na PW mogę ci podać w tej chwili 3 firmy które w moim mieście za montaż w MOWO takie pieniądze biorą. Może wszyscy kradną. Fakt w mieście którym mieszkam tyle trzeba zapłacić za montaż. Praktycznie tam gdzie pytałem: montaż na piance 20zł, montaż pianka + taśmy 40-45 zł, Mowo 80 zl.

Jeśli twierdzisz, że powielam bzdury, dam ci namiary sam mozesz zapytać o ceny.

Wiedziałem, że pisząc swój post zaraz paru oburzonych odezwie się, ja tego nie wyssałem z palca, sam wiem jaka jest rozpiętość cen za różne usługi, sam dla różnych klientów te same rzeczy robię za rożną cenę. Za usługę można tyle wziąść ile klient jest w stanie zapłacić i jest zawsze jakaś cena minimalna poniżej której nie jest się w stanie zejść, ale nie raz można się zdziwić że ktos to samo zrobi taniej.

nikt ważny dla mnie Mowo w cenie 150 zł za metr jest za drogim systemem, ale skoro mogę mieć ten montaż znacznie taniej to na to zdecydowałem się. Raz już chciałeś namiary gdzie mi za takie pieniądze zamontują, podałem, zadzwoniłeś, spytaleś, możesz potwierdzić że pisze prawdę, czy wyssałem sobie wszystko z palca ?

Edytowane przez sylwekr