Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiast MOWO ?

Recommended Posts

odnośnie mowo cena 80 zł jest nierealna zakup pakietu 78mb wychodzi w granicach 85 zł netto za metr a gdzie vat a gdzie robocizna

Ty masz taką cenę, ktoś inny może 50% niższą. Ja u siebie w firmie jak robię zakupy (branża nie związana z budowlanką), to od dostawcy na dzień dobry 20-30% upustu dostaję jak tylko pytam o cenę, przy dużym zakupie upusty potrafią przekraczać ponad 50%. Wszystko zależy od skali zakupu, układów itp. Idź do warzywniaka i kup kilogram ziemniaków, ile zapłacisz...., a jedz do dużego producenta, gdzie kupujesz bez pośredników i kup 100T ziemniaków, jaka będzie wtedy cena 1 kg, tak działa rynek, często na na wielu towarach najwięcej nie zarabia producent, tylko posrednicy, handlowcy...

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcecie eksperymentować Nikt wam tego nie zabrania ale przestań się ciągle gadać o tym jak drogie jest mowo jbd Knesel czy jakikolwiek inny system montażu w warstwie ocieplenia

Wracając do tematu dr mgr inż. montażu a nie marketingu, co polecacie zamiast MOWO?

Proszę o porównanie systemów alternatywnych, tj. właściwości wyróżniające, wady/zalety, cena/jakości, czas i łatwość montażu, cena.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez lukaszk88

Ty masz taką cenę, ktoś inny może 50% niższą. Ja u siebie w firmie jak robię zakupy (branża nie związana z budowlanką), to od dostawcy na dzień dobry 20-30% upustu dostaję jak tylko pytam o cenę, przy dużym zakupie upusty potrafią przekraczać ponad 50%. Wszystko zależy od skali zakupu, układów itp. Idź do warzywniaka i kup kilogram ziemniaków, ile zapłacisz...., a jedz do dużego producenta, gdzie kupujesz bez pośredników i kup 100T ziemniaków, jaka będzie wtedy cena 1 kg, tak działa rynek, często na na wielu towarach najwięcej nie zarabia producent, tylko posrednicy, handlowcy...

Tyle że systemów typu Movo nie kupuje się w przeciętnym sklepie, a jego dystrybucja jest dość mocno reglamentowana przez producenta.

Zakładam, że jest Ci oferowana jakaś "podróbka" i zwyczajnie jesteś okłamywany w sprawie nazwy i tym samym nieświadomie przekazujesz "nieprawdę" dalej.

Tak jak napisaliśmy - masz taką cenę - bierz (chociaż to dobrze nie wróży). Ale co my wiemy, szare żuczki co to na budowie nie były i tylko na forum siedzą (bo pewnie tak myślisz?)

Witam

Wracając do tematu dr mgr inż. montażu a nie marketingu, co polecacie zamiast MOWO?

Proszę o porównanie systemów alternatywnych, tj. właściwości wyróżniające, wady/zalety, cena/jakości, czas i łatwość montażu, cena.

Z góry dziękuję.

A jaki to efekt chce Pan osiągnąć ? Pytając prościej - w jakim celu mają zostać okna zamontowane w warstwie ocieplenia ?

Pozdrawiam

Nie będę robił nikomu reklamy i podawał publicznie informacji, jeśli natomiast zweryfikować ceny na PW mogę ci podać w tej chwili 3 firmy które w moim mieście za montaż w MOWO takie pieniądze biorą. Może wszyscy kradną. Fakt w mieście którym mieszkam tyle trzeba zapłacić za montaż. Praktycznie tam gdzie pytałem: montaż na piance 20zł, montaż pianka + taśmy 40-45 zł, Mowo 80 zl.

Jeśli twierdzisz, że powielam bzdury, dam ci namiary sam mozesz zapytać o ceny.

Wiedziałem, że pisząc swój post zaraz paru oburzonych odezwie się, ja tego nie wyssałem z palca, sam wiem jaka jest rozpiętość cen za różne usługi, sam dla różnych klientów te same rzeczy robię za rożną cenę. Za usługę można tyle wziąść ile klient jest w stanie zapłacić i jest zawsze jakaś cena minimalna poniżej której nie jest się w stanie zejść, ale nie raz można się zdziwić że ktos to samo zrobi taniej.

nikt ważny dla mnie Mowo w cenie 150 zł za metr jest za drogim systemem, ale skoro mogę mieć ten montaż znacznie taniej to na to zdecydowałem się. Raz już chciałeś namiary gdzie mi za takie pieniądze zamontują, podałem, zadzwoniłeś, spytaleś, możesz potwierdzić że pisze prawdę, czy wyssałem sobie wszystko z palca ?

Bardzo proszę o podanie nazw tychże firm.

W zamian mogę zapewnić, że sam chętnie skorzystam z ich usług, jeżeli za kompletny system MOWO z montażem biorą 80 zł i poziom świadczenia usług stoi na przyzwoitym poziomie. Dodatkowo, zwrócę koszty dojazdu, ok?

Nawet biorąc zestaw a 176 metrów bieżący nie ma szansy przy największych dopuszczalnych przez firmę illbruck rabatach uzyskać 80 zł Przy zakupie samego materiału a gdzie robocizna to naprawdę nie są ziemniaki dostępne w każdym sklepie mają jednego dystrybutora dyktujacego warunki cenowe na rynku

Witam

A jaki to efekt chce Pan osiągnąć ? Pytając prościej - w jakim celu mają zostać okna zamontowane w warstwie ocieplenia ?

Pozdrawiam

Ponieważ w domu będzie ściana trójwarstwowa, zatem w tym miejscu muszą być zamontowane okna.

Głównie w celu zmniejszenia strat ciepła.

Witam

Ponieważ w domu będzie ściana trójwarstwowa, zatem w tym miejscu muszą być zamontowane okna.

Głównie w celu zmniejszenia strat ciepła.

A jaka ta ściana ma być docelowo ?

ściana główna

ocieplenie - jakie i ile ?

ściana elewacyjna - jaka ?

Jak jest zaplanowany cykl budowy ? - w którym momencie będą montowane okna ?

to takie podstawowe pytania a odpowiedzi na nie będą miały wpływ na to JAK i za pomocą czego wykonać montaż stolarki

pozdrawiam

Napisał sylwekr http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Nie będę robił nikomu reklamy i podawał publicznie informacji, jeśli natomiast zweryfikować ceny na PW mogę ci podać w tej chwili 3 firmy które w moim mieście za montaż w MOWO takie pieniądze biorą. Może wszyscy kradną. Fakt w mieście którym mieszkam tyle trzeba zapłacić za montaż. Praktycznie tam gdzie pytałem: montaż na piance 20zł, montaż pianka + taśmy 40-45 zł, Mowo 80 zl.

Jeśli twierdzisz, że powielam bzdury, dam ci namiary sam mozesz zapytać o ceny.

Wiedziałem, że pisząc swój post zaraz paru oburzonych odezwie się, ja tego nie wyssałem z palca, sam wiem jaka jest rozpiętość cen za różne usługi, sam dla różnych klientów te same rzeczy robię za rożną cenę. Za usługę można tyle wziąść ile klient jest w stanie zapłacić i jest zawsze jakaś cena minimalna poniżej której nie jest się w stanie zejść, ale nie raz można się zdziwić że ktos to samo zrobi taniej.

nikt ważny dla mnie Mowo w cenie 150 zł za metr jest za drogim systemem, ale skoro mogę mieć ten montaż znacznie taniej to na to zdecydowałem się. Raz już chciałeś namiary gdzie mi za takie pieniądze zamontują, podałem, zadzwoniłeś, spytaleś, możesz potwierdzić że pisze prawdę, czy wyssałem sobie wszystko z palca ?

Bardzo proszę o podanie nazw tychże firm.

W zamian mogę zapewnić, że sam chętnie skorzystam z ich usług, jeżeli za kompletny system MOWO z montażem biorą 80 zł i poziom świadczenia usług stoi na przyzwoitym poziomie. Dodatkowo, zwrócę koszty dojazdu, ok?

Podsumowując ten temat, wspomniana firma oferuje elementy systemu MOWO wraz z ich montażem nie po 80 a po 120 zł/mb, więc po drodze musiało nastąpić jakieś nieporozumienie z tą ceną...

Witam

A jaka ta ściana ma być docelowo ?

ściana główna

ocieplenie - jakie i ile ?

ściana elewacyjna - jaka ?

Jak jest zaplanowany cykl budowy ? - w którym momencie będą montowane okna ?

to takie podstawowe pytania a odpowiedzi na nie będą miały wpływ na to JAK i za pomocą czego wykonać montaż stolarki

pozdrawiam

Sciana głowna pustak Leier 30 P+W (co do zaprawy nie wiem jeszcze)

Ocieplenie Wełna skalna 2 * 6 cm lub 2* 7 cm

Szczelina 2 cm

Sćiana elewacyjna: pustak 12 + tynk lub cegła klinkierowa lub silikat

Okna prawdopodobnie przed elewacją.

• 2 weeks później...
O ewentualnych wadach tego rozwiazania zostal poinformowany.

Wszystko jest uzależnione jaki rodzaj kantówki zastosowaliście.

Drewno pracuje (wzdłużnie i poprzecznie) więc przy zwykłej kantówce z oknem może być później dużo problemów.

Jednak przy kantówce suszonej i klejonej kłopotu nie będzie.