Konrad Podgórski 04.02.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Konrad jak robisz takie zagłębienie w płycie na 7cm a widzę w stopce 20cm to jak twój konstruktor na to patrzy? Zostaje ci 13cm w bardzo newralgicznej strefie podokiennej. U mnie na pewno by to nie przeszło a budynek mam raczej waga lekka. trafna uwaga, dobrze myślisz 90cm płyty od południa ma mieć grubość 25cm. Co do poszerzeń to nie mam pojęcia jaką one pełnią rolę i dlaczego w MOWO mogło by ich nie być. Będę wdzięczny jak by mi ktoś wyjaśnił po co one są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 04.02.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Pod HS nie daje się żadnej taśmy rozprężnej Poszerzenia nie są wymagane jeśli podłoże jest równy i podparcie po całej szerokości profilu Sprzedawca mówił że taśma była by pod poszerzeniem znajdującym się na profilu MOWO ale pod te znajdujące się na płycie to już pianka. Nie pamiętam dokładnie dlaczego tak... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Poszerzenia obligatoryjnie powinny być dodawane w momencie kiedy będziesz miał podparcie hsa punktami co dwadzieścia 30 cm jeśli HS będzie leżał na gładkiej poziomej płaszczyźnie realnie poszerzenia są zbędne one tylko usztywniają prog w przypadku opisanym jako pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 04.02.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Pod HS nie daje się żadnej taśmy rozprężnej Ale mi chodzi nie pod HSa tylko po obwodzie taśma rozprężna zamiast taśm paro i panki. Czyli tp650 lub tp652 Poszerzenia nie są wymagane jeśli podłoże jest równy i podparcie po całej szerokości profilu No i już jedno jest jasne:) Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Wszelkiego rodzaju wycięcia w płycie fundamentowej po jej wykonaniu są niedopuszczalneW momencie projektowania płytek trzeba było powiedzieć że chcecie tu hsa i by zostało poziom obniżony Teraz już po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 W momencie kiedy używasz tp650 lub 652 przykleja się na wewnętrznej części profil i najlepiej także na zewnętrzny Ale nie jest to konieczne wystarczy na zewnętrznej części przykleić taśmę rozprężną na przykład 15 na 10 i spełni swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 04.02.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Dzieki za info, nie zagłębiałem się za bardzo ale widzę dwie istotne (dla mnie wady) ten profil płaski będzie zajeb...cie zimny nie ma danych o nim w tej ulotce a druga wada to profil jest aluminiowy czyli drogi. Tak informacyjnie: u mnie HS 4 m w aluminium wyszedł jakieś 3-4 tys mniej niż w PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Też nie rozumiem tego strachu przed aluminiowym hsm i w ogóle aluminiowymi oknami ceny się z płaszczem a HS w aluminium Przy dużych ciężkich szybach wcale nie wychodzi drożej albo radykalnie zimniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A musisz dokładać grubość styropianu na całej elewacji? Może podobają Ci sie ramki w okół okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 04.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A musisz dokładać grubość styropianu na całej elewacji? Może podobają Ci sie ramki w okół okien? Wszystko do rozważenia dzieki aiki Pierwsze niech przyjdą dane od Asolta potem będę widział co i jak Easy Slide mają współczynnik Uw 1.05 a Thermo slide Uw=0,74 może wystarczą słabsze okna które mają 16cm zabudowy i temat będzie łatwiejszy choć Thermo slide kuszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 04.02.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Śledzę wątek, sam rozważę MOWO w swoim domu (ew coś tanszego lub kombinowanego by za życia mi się to zwrociło) więc sorki za niemerytoryczny przerywnik ale: Wiesz co powiedział jeż złażąc ze szczotki? Co powiedział? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.02.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Też nie rozumiem tego strachu przed aluminiowym hsm i w ogóle aluminiowymi oknami ceny się z płaszczem a HS w aluminium Przy dużych ciężkich szybach wcale nie wychodzi drożej albo radykalnie zimniej Jak z tym jeżem i szczotką. Pozory mylą! Aluminiowy HS nie jest wcale droższy od PVC a izolacja termiczna ALU z przekładką nie odbiega od PVC. Zaproponowany próg ma przekładkę izolacyjną a przy odpowiednim montażu nie będzie żadnego mostka termicznego. Płyta fundamentowa ma swoje zalety ale też sporo wad. Szkoda, że projektanci tego nie próbują poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Wystarczy im powiedzieć zanim zaprojektują płytę że chcemy hsa i wtedy nie ma takich problemów montowałem nieraz hs na płycie fundamentowej przygotowanej przez konstruktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 04.02.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Macie panowie rację. Ja dodam tylko ze najczęściej to wina inwestora a nie konstruktora który nie dokońca wie wszystko na etapie projektu:confused:Ze swijej strony dziękuję z cenne rady naewno jeszcze nie raz tu wrócę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepilator 27.04.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, Ja również mam podobny problem jak the_anonim i Konrad Podgórski. Początkowo rozważaliśmy płytę fundamentową bez systemu grzejnego i wtedy nie byłoby problemu z montażem, planowaliśmy zastosować dodatkowe poszerzenie pod okno i zamontować je na nim. W międzyczasie koncepcja się zmieniła i jako że planowaliśmy zastosować u siebie posadzkę betonową, ewoluowała do zastosowanej przez dwóch powyższych użytkowników płyty grzewczej fundamentowej która będzie "zatarta na gotowo". Płytę wykonuje nam firma Pana Brinkmann'a (będzie zrobiony nowy projekt) i wczoraj rozmawialiśmy o tym jak rozwiązać sposób montażu okna w tej sytuacji, u mnie mam dodatkowe słupy na krawędzi płyty w "osi muru" podtrzymujące stropodach zielony i obciążenie na krawędziach płyty jest bardzo duże (będzie tam dużo zbrojenia -> potencjalny problem z możliwością zastosowania poszerzenia, kłopoty z zastosowaniem ogrzewania podłogowego w strefie przyokiennej).http://i.imgur.com/nRB1iiP.jpg Kilka informacji technicznych: ściany z silikatów 24cm, ocieplenie 25cm styropianu, okno ma 9,82 długości, planujemy zastosować HST Aluprof MB77HS HI (szerokośc profilu 174mm) lub Aliplast Ultra Glide ( szerokość profilu 154mm). http://i.imgur.com/uDd4pVq.jpgKilka pytań:1) Czy uda sie zamontować tak duże i ciężkie okno całkowicie poza obrysem budynku? Jaka jest szacunkowa waga takiego zestawu?Mam kilka wycen okien, jedna z nich na profilu Ponzio zawierała szacunkową wagę całego zestaw okiennego na 1180kg,2) Jaki system montażu to umożliwi? (MOWO)?3) Czy dla profilu o szerokości 174mm będzie to możliwe? Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez thepilator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.04.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Porozmawiaj z konstruktorem żeby po pierwsze w obrębie hsa zrobił ci obniżoną płytę o mniej więcej 4 5cm zależy od zastosowanego systemu możesz to zrobić na MOWO możesz też wysunąć hsa na konsolach czy jbd czy knesela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.04.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Sens całkowitego wysuwania hsa jest żaden HS ma głębokość zabudowy od 14 cm w górę zależy od zastosowanego systemuJest to wykonalne oczywiście tylko odpowiedz sobie na pytanie co ci to realnie daJeżeli chodzi o koszty nic ci nie da całkowite wysunięcie hsaJeśli chodzi o estetykę to jeżeli całego hsa wysunąć w ocieplenie to by było ładnie wszystkie inne okno musisz tak samo wysunąć A to generuje duże bardzo duże dodatkowe koszty które realnie przez najbliższe 50 lat ci się nie zwrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepilator 28.04.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Porozmawiaj z konstruktorem żeby po pierwsze w obrębie hsa zrobił ci obniżoną płytę o mniej więcej 4 5cm zależy od zastosowanego systemu możesz to zrobić na MOWO możesz też wysunąć hsa na konsolach czy jbd czy knesela Dzięki za odpowiedź. Jestem w kontakcie z firmą wykonującą płyty i myślę że uda się zastosować poszerzenie np. pogrubiając odrobinę płytę. Pytanie tylko czy np. pogrubienie całej płyty które umożliwiłoby zastosowanie poszerzenia nie będzie droższe niż dedykowany sposób montażu. Sens całkowitego wysuwania hsa jest żaden HS ma głębokość zabudowy od 14 cm w górę zależy od zastosowanego systemu Jest to wykonalne oczywiście tylko odpowiedz sobie na pytanie co ci to realnie da Jeżeli chodzi o koszty nic ci nie da całkowite wysunięcie hsa Jeśli chodzi o estetykę to jeżeli całego hsa wysunąć w ocieplenie to by było ładnie wszystkie inne okno musisz tak samo wysunąć A to generuje duże bardzo duże dodatkowe koszty które realnie przez najbliższe 50 lat ci się nie zwrócą Powodem dla którego musze w jakiś sposób wysunąć HS są dwa słupy stalowe, które uniemożliwiają okna w "osi ściany". Z estetyką spowodowana innym sposobem montażu okna nie powinno być kłopotu, mam zróżnicowaną kolorystycznie elewacje plus salon jest wysunięty względem piętra i nie byłoby to widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.04.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Chodzilo mi raczej o to ze HS posadowiony jest ponizej posadzki a skoro bedziesz mial plyte i na to od razu wykonczenie to zostanie wyzszy progDlatego nalezy plyte w obrebie HSa obnizycChyba ze chcesz miec prog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts