Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiast MOWO ?

Recommended Posts

Konrad jak robisz takie zagłębienie w płycie na 7cm a widzę w stopce 20cm to jak twój konstruktor na to patrzy? Zostaje ci 13cm w bardzo newralgicznej strefie podokiennej. U mnie na pewno by to nie przeszło a budynek mam raczej waga lekka.

trafna uwaga, dobrze myślisz :)

90cm płyty od południa ma mieć grubość 25cm.

Co do poszerzeń to nie mam pojęcia jaką one pełnią rolę i dlaczego w MOWO mogło by ich nie być. Będę wdzięczny jak by mi ktoś wyjaśnił po co one są

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pod HS nie daje się żadnej taśmy rozprężnej

Poszerzenia nie są wymagane jeśli podłoże jest równy i podparcie po całej szerokości profilu

Sprzedawca mówił że taśma była by pod poszerzeniem znajdującym się na profilu MOWO ale pod te znajdujące się na płycie to już pianka. Nie pamiętam dokładnie dlaczego tak... :/

Pod HS nie daje się żadnej taśmy rozprężnej

Ale mi chodzi nie pod HSa tylko po obwodzie taśma rozprężna zamiast taśm paro i panki. Czyli tp650 lub tp652

Poszerzenia nie są wymagane jeśli podłoże jest równy i podparcie po całej szerokości profilu

No i już jedno jest jasne:) Dzięki.

Dzieki za info, nie zagłębiałem się za bardzo ale widzę dwie istotne (dla mnie wady) ten profil płaski będzie zajeb...cie zimny nie ma danych o nim w tej ulotce a druga wada to profil jest aluminiowy czyli drogi.

Tak informacyjnie: u mnie HS 4 m w aluminium wyszedł jakieś 3-4 tys mniej niż w PVC.

A musisz dokładać grubość styropianu na całej elewacji? Może podobają Ci sie ramki w okół okien?

Wszystko do rozważenia dzieki aiki;)

Pierwsze niech przyjdą dane od Asolta potem będę widział co i jak Easy Slide mają współczynnik Uw 1.05 a Thermo slide Uw=0,74 może wystarczą słabsze okna które mają 16cm zabudowy i temat będzie łatwiejszy choć Thermo slide kuszą :cool:

Też nie rozumiem tego strachu przed aluminiowym hsm i w ogóle aluminiowymi oknami ceny się z płaszczem a HS w aluminium Przy dużych ciężkich szybach wcale nie wychodzi drożej albo radykalnie zimniej

Jak z tym jeżem i szczotką. Pozory mylą!

Aluminiowy HS nie jest wcale droższy od PVC a izolacja termiczna ALU z przekładką nie odbiega od PVC. Zaproponowany próg ma przekładkę izolacyjną a przy odpowiednim montażu nie będzie żadnego mostka termicznego.

Płyta fundamentowa ma swoje zalety ale też sporo wad. Szkoda, że projektanci tego nie próbują poprawić.

• 2 months później...

Witam,

Ja również mam podobny problem jak the_anonim i Konrad Podgórski.

Początkowo rozważaliśmy płytę fundamentową bez systemu grzejnego i wtedy nie byłoby problemu z montażem, planowaliśmy zastosować dodatkowe poszerzenie pod okno i zamontować je na nim. W międzyczasie koncepcja się zmieniła i jako że planowaliśmy zastosować u siebie posadzkę betonową, ewoluowała do zastosowanej przez dwóch powyższych użytkowników płyty grzewczej fundamentowej która będzie "zatarta na gotowo".

Płytę wykonuje nam firma Pana Brinkmann'a (będzie zrobiony nowy projekt) i wczoraj rozmawialiśmy o tym jak rozwiązać sposób montażu okna w tej sytuacji, u mnie mam dodatkowe słupy na krawędzi płyty w "osi muru" podtrzymujące stropodach zielony i obciążenie na krawędziach płyty jest bardzo duże (będzie tam dużo zbrojenia -> potencjalny problem z możliwością zastosowania poszerzenia, kłopoty z zastosowaniem ogrzewania podłogowego w strefie przyokiennej).

http://i.imgur.com/nRB1iiP.jpg

Kilka informacji technicznych: ściany z silikatów 24cm, ocieplenie 25cm styropianu, okno ma 9,82 długości, planujemy zastosować HST Aluprof MB77HS HI (szerokośc profilu 174mm) lub Aliplast Ultra Glide ( szerokość profilu 154mm).

http://i.imgur.com/uDd4pVq.jpg

Kilka pytań:

1) Czy uda sie zamontować tak duże i ciężkie okno całkowicie poza obrysem budynku? Jaka jest szacunkowa waga takiego zestawu?

Mam kilka wycen okien, jedna z nich na profilu Ponzio zawierała szacunkową wagę całego zestaw okiennego na 1180kg,

2) Jaki system montażu to umożliwi? (MOWO)?

3) Czy dla profilu o szerokości 174mm będzie to możliwe?

Edytowane przez thepilator

Sens całkowitego wysuwania hsa jest żaden

HS ma głębokość zabudowy od 14 cm w górę zależy od zastosowanego systemu

Jest to wykonalne oczywiście tylko odpowiedz sobie na pytanie co ci to realnie da

Jeżeli chodzi o koszty nic ci nie da całkowite wysunięcie hsa

Jeśli chodzi o estetykę to jeżeli całego hsa wysunąć w ocieplenie to by było ładnie wszystkie inne okno musisz tak samo wysunąć A to generuje duże bardzo duże dodatkowe koszty które realnie przez najbliższe 50 lat ci się nie zwrócą

Porozmawiaj z konstruktorem żeby po pierwsze w obrębie hsa zrobił ci obniżoną płytę o mniej więcej 4 5cm zależy od zastosowanego systemu możesz to zrobić na MOWO możesz też wysunąć hsa na konsolach czy jbd czy knesela

Dzięki za odpowiedź. Jestem w kontakcie z firmą wykonującą płyty i myślę że uda się zastosować poszerzenie np. pogrubiając odrobinę płytę. Pytanie tylko czy np. pogrubienie całej płyty które umożliwiłoby zastosowanie poszerzenia nie będzie droższe niż dedykowany sposób montażu.

Sens całkowitego wysuwania hsa jest żaden

HS ma głębokość zabudowy od 14 cm w górę zależy od zastosowanego systemu

Jest to wykonalne oczywiście tylko odpowiedz sobie na pytanie co ci to realnie da

Jeżeli chodzi o koszty nic ci nie da całkowite wysunięcie hsa

Jeśli chodzi o estetykę to jeżeli całego hsa wysunąć w ocieplenie to by było ładnie wszystkie inne okno musisz tak samo wysunąć A to generuje duże bardzo duże dodatkowe koszty które realnie przez najbliższe 50 lat ci się nie zwrócą

Powodem dla którego musze w jakiś sposób wysunąć HS są dwa słupy stalowe, które uniemożliwiają okna w "osi ściany".

Z estetyką spowodowana innym sposobem montażu okna nie powinno być kłopotu, mam zróżnicowaną kolorystycznie elewacje plus salon jest wysunięty względem piętra i nie byłoby to widoczne.