Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podparcie więźby dachowej

Recommended Posts

Witam długo szukałem i nie znalazłem nic co by dało mi odpowiedzi na moje plany, no więc:

odziedziczyłem dom z 1945r w połowie murowany a w połowie drewniany 20130318_093513.jpg

Po oględzinach bali doszedłem do wniosku przy dobrych radach wielu ludzi aby drewnianą część rozebrać i zastapić murowaną (całość podpiwniczona, fundamenty mocne, zdrowe z kamienia i cegły ) po ok 2 tygodniach sprzątania w środku (babcia chomik) nadszedł czas na konkretne kroki tzn:

chciałbym podeprzeć dach w części drewnianej, po sciągnięciu w pierwszej kolejności eternitu, zeby zmniejszyć ciężar całości w celu rozebrania bali i wymurowaniu ścian bez naruszania więźby (obejrzana przez cieślę w dobrym stanie) i moje pytanie spotkał ktoś się z podobnym przedsięwzięciem jakie ja mam zamiar zacząć? jakieś rady ? DSC_0068.jpg chodzi o więźbę na tej stronie domu.

Edytowane przez BOJAAAA

Jak się na tym nie znasz, to jednak proponuję jak przedpisacz.

O ile jednak planujesz samowolę - tzn nie boisz się że sąsiedzi doniosą /takiś pewien :cool:/

to to raczej żaden problem - po zdjęciu tych płyt azbestowych zostanie tylko konstrukcja dachu - takie zapałeczki:D

Proponowałbym jednak to rozebrać - niewiele już pracy zostanie, ale jak nie to nie,

chyba jest tam coś na samym spodzie - murłaty, podwaliny - trzeba to jakoś podstemplować coby nie spadło, rozwaliło cały dom

i jeszcze kogoś przy okazji ubiło :(, a jak postemplować to raczej będzie musiał ktoś na miejscu ustalić.

Dlatego proponuję dla pewności rozbiórkę - bezpieczniej, łatwiej, prościej...