Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moc pompy w przepompowni

bajcik

Recommended Posts

Do POŚ trzcinowej będę potrzebował przepompowni.

Gotowe rozwiązania mają pompy niemal 3kW i się zastanawiam czy aż taka mocna jest potrzebne. Widzę 2 argumenty za słabszą

* w razie braku prądu łatwiej zasilić taką 750W (szczególnie że przy starcie silnik pobiera więcej prądu) jakimś agregatem

* POŚ chyba "woli" napływ mniejszy i dłużej trwający niż chwilowy wodospad (ściekowsad?)

A może jednak pompka podająca podczyszczone ścieki na poletko powinna być mocna, tylko ja czegoś nie wiem?

Przy okazji zapytam , czy pompka za zbiornikiem gnilnym musi być z rozdrabniaczem?

Do POŚ trzcinowej będę potrzebował przepompowni.

Gotowe rozwiązania mają pompy niemal 3kW i się zastanawiam czy aż taka mocna jest potrzebne. Widzę 2 argumenty za słabszą

* w razie braku prądu łatwiej zasilić taką 750W (szczególnie że przy starcie silnik pobiera więcej prądu) jakimś agregatem

* POŚ chyba "woli" napływ mniejszy i dłużej trwający niż chwilowy wodospad (ściekowsad?)

A może jednak pompka podająca podczyszczone ścieki na poletko powinna być mocna, tylko ja czegoś nie wiem?

Przy okazji zapytam , czy pompka za zbiornikiem gnilnym musi być z rozdrabniaczem?

Rzeczywiście, trochę to wszystko podejrzane.

Oczywiście, to wszystko może być uzasadnione, ale bez szczegółów wygląda na to, że masz rację. Osadnik gnilny powinien mieć jakiś filtr, a więc nie będzie wypuszczał nic grubszego. Może się to zdarzyć przy czyszczeniu filtra, ale na taką ewentualność dawać taką ogromną pompę i to z rozdrabniaczem??? Chyba że wtłaczają te ścieki bezpośrednio do gleby...

Musiałbyś podać trochę więcej szczegółów. Może być na priva jak nie chcesz wklejać załączników.

Rzeczywiście, trochę to wszystko podejrzane.

Oczywiście, to wszystko może być uzasadnione, ale bez szczegółów wygląda na to, że masz rację. Osadnik gnilny powinien mieć jakiś filtr, a więc nie będzie wypuszczał nic grubszego. Może się to zdarzyć przy czyszczeniu filtra, ale na taką ewentualność dawać taką ogromną pompę i to z rozdrabniaczem??? Chyba że wtłaczają te ścieki bezpośrednio do gleby...

Musiałbyś podać trochę więcej szczegółów. Może być na priva jak nie chcesz wklejać załączników.

Jesli taka pompa ma sluzyc tylko i wylacznie do przepompowywania sciekow, to rowniez moim zdaniem grubo za duza. Nie potrzebujesz pompy o wiele wiekszej wydajnosci niz "wydajnosc" produkowania sciekow. Na wszelki wypadek pare razy wieksza. Jesli produkujesz chwilowo scieki np 1m3/h to jak dasz pompe o wydajnosci 3m3/h 5m3/h to powinno i tak byc wiecej niz potrzeba.

Ja mam pompe do wody brudnej ktora wypompowuje deszczowke do rowu. Ma 1.5kW mocy. Wezem 2" dlugim na 50m (wiec jakies opory sa) 5m3 zbiornika oproznia w kilkanascie minut. Katalogowa wydajnosc to ponad 20m3/h

Strach pomyslec jaka wydajnosc mialby potwor 3kW!

Moja siostra ma drenaz w nasypie i wypompowuje do niego scieki. Najtansza najprostsza 1" pompa z marketu. Bo i tak pada po 2 latach jakiejby nie kupili. Tzn, podejrzewam ze mozna kupic taka co przezyje 10lat, ale to pewnie potezny koszt. Ale wydajnosc tych pomp jest raczej mała i jakos daje rade. Grunt zeby takiej pompy nie ograniczac zbytnio oporami. Zwykla marketowa pompa podlaczona szybkozlaczka bo tak najprosciej (w ktorej jest dziurka 12mm), a ta sama pompa z zalozony, 1" wezem umocowanym jakas opaska zaciskowa bezposrednio na wyjscu pompy, to 2 kompletne rozne rzeczy jesli chodzi o wydajnosc.

marcin