jakobs1977 23.04.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam,Mam następujący problem i szukam rozwiązania:Do domu, dla 4-5 osób, na Śląsku, jest doprowadzona woda ze studni kopanej, osiem kręgów w głąb. Niestety badanie wody wykazało bakterię coli. Mimo kolejnych dezynfekcji studni i wszystkich rur roztworem podchlorynu wapnia i jej uszczelnianiu (chyba szkłem wodnym), bakteria nadal występuje. Badania po dezynfekcji wykazały tylko mniejsze ilości. Ze względu na koszty i odległość do sieci wodociągowej zdecydowanie nie wchodzi w grę podłączanie się do niej. Musimy zostać przy studni.Czy ktoś też miał taki problem i jak sobie radził? Z tego co już wyszukałem są możliwości uzdatniania bakteriologicznego wody zestawami z lampami UV.Czy ktoś z was coś takiego stosuje?Jak się to sprawdza? Co ile wymieniacie lampy?Czy do prawidłowej pracy takiej lampy trzeba zastosować również zestawy do mechanicznego uzdatniania wody z różnych osadów?Nie pamiętam teraz dokładnie jak wyszły inne parametry z badania wody. Mogę sprawdzić.Chcę oczywiście osiągnąć czystą wodę użytkową biorąc pod uwage zdrowie/jakość/cenę/funkcjonalność zestawu. Ja zestaw taki chce zainstalować przed lub za hydroforem (nie wiem jak trzeba), by czysta woda była doprowadzana do całego domu.Co muszę wiedzieć wybierając odpowiednią lampę?Jakie firmy/sklepy z tej dziedziny polecacie?Jak jest ten temat na forum już poruszony proszę o linka Do tej pory znalazłem takie rozwiązania (przepraszam jeśli będzie wyglądało to na reklamę ale naprawdę nie jest) i nie wiem narazie co wybrać, a przed rozmową ze sklepami/fachowcami chcę mieć jak najlepszą wiedzę. 1. http://sklep.osmoza.pl/zestaw-uzdatniania-wody-jumbo10-v55-p-737.html 2. http://www.nokaut.pl/filtry-hydrauliczne/zestaw-jumbo20-3xbigblue20-oraz-lampa-uv.html 3. http://www.nokaut.pl/filtry-hydrauliczne/zestaw-jumbo10-3xbigblue10-oraz-lampa-uv.html 4. http://www.filtrwody.pl/pl/c/Urzadzenia/183 Z góry dziękuję za podpowiedzi. Jak mam jeszcze coś opisać dajcie znać.Jakobs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.04.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam, Jakobs Zarniki sie najczesciej w tej wilelkosci lampach wymienia co rok. Zarniki siedzace w polskich lampach TMA kosztuja ponizej 100PLN. Dla domu V20 wystarczy, nie trzeba raczej V55 jak w jednym z linkow. Po za zarnikiem czasem trzeba tez wymienic kwarcowa rure oslonowa, wewnatrz ktorej siedzi wlasnie zarnik. Zarnik sie bowiem z woda nie styka. Jesli woda jest zanieczyszczona mechanicznie, ma duza metnosc, to syf bedzie sie osadzal na rurze, transmisja UV bedzie spadala, dezynfekcja moze byc nieskuteczna. Woda powinna byc wiec mozliwie czysta. Jesli filtracaj mechaniczna to zapewni, to raczej trzeba z takiej opcji skorzystac. Rura kwarcowa kosztuje raczej ze 200PLN. Jak czesto? Ja nie wymienilem przez 3 lata, ale woda jest bardzo dokladnie oczyszczona. Lampa UV za hydroforem. Hydrofor napelniasz szybko (duza wydajnosc pompy). Wode z hydroforu pobierasz raczej duzo wolniej. Wolniejszy przeplyw, woda dostaje wieksza dawke UV, skuteczniejsza dezynfekcja. Przed uruchomieniem lampy, dobrze bylo przechlorowac studnie, i wode z chlorem wpusic w hydrofor i instalacje domowa, celem zdezynfekowania tejze. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakobs1977 23.04.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Czyli warto zainwestować jeszcze w uzdatnianie/oczyszczanie mechaniczne wody poprzez te pojemniki? Rozumiem Jastrząb, że Ty właśnie masz tak to wykonane, skoro już 3 lata rurka działa? Załączam jeszcze badania wody może to pomoże w diagnozie Wyniki fizykochei jednak miczne badania wody: Wynik; norma (zakresy) -Metność 0,16; 1 - Barwa 6; akceptowalna - Zapach z1R; akceptowalny - Odczyn 6,5; 6,5-9,5 -Przewodnosc elektryczna 304; 2500 -amoniak x<0,2; 0,5 -żelazo x<100; 200 -Mangan 95; 50 -Azotyny(NO2) 0,022; 0,50 -Azotany(NO3) 43,6; 50 Pierwsze badanie wody wykazało bakterie z grupy coli w liczbie 230 Wykonalismy odkarzanie roztworem podchlorynu wapnia i po drugim badaniu wyszła nam liczba 5 bakterii. Po kolejnym odkarzaniu i badaniu wyszło nam 14 bakterii coli. Moja pompa do hydroforu to MH 1300 Inox, wydajność 6m3/h, zbiornik Omnigena 80 litrów Jeszcze mam pytanie bo wyczytałem gdzieś tam, że po takim uzdatnieniu mechanicznym i lampą UV to wodę z kranu można pić bez przegotowania: prawda, fałsz? Pewnie na własne ryzyko? Acha, czy montaż takiego zestawu (bo sam tego nie będę robił, lepiej nie) zlecać firmie w której się zamówi zestaw? Czy też spokojnie można swojemu hydraulikowi który robił instalację? Jeśli lepiej przez tę firmę to poszukam ale jak ktoś zna takie z okolic Gliwic i Rybnika, chętnie podłapię kontakt. Jakobs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.04.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Czyli warto zainwestować jeszcze w uzdatnianie/oczyszczanie mechaniczne wody poprzez te pojemniki? Rozumiem Jastrząb, że Ty właśnie masz tak to wykonane, skoro już 3 lata rurka działa? Załączam jeszcze badania wody może to pomoże w diagnozie Akurat ja mam kolumny filtracyjne, troche wieksze niz te male filtry ktore byly w ktoryms linku, ale i woda duuuuzo gorsza. Jeszcze mam pytanie bo wyczytałem gdzieś tam, że po takim uzdatnieniu mechanicznym i lampą UV to wodę z kranu można pić bez przegotowania: prawda, fałsz? Pewnie na własne ryzyko? Acha, czy montaż takiego zestawu (bo sam tego nie będę robił, lepiej nie) zlecać firmie w której się zamówi zestaw? Czy też spokojnie można swojemu hydraulikowi który robił instalację? Jeśli lepiej przez tę firmę to poszukam ale jak ktoś zna takie z okolic Gliwic i Rybnika, chętnie podłapię kontakt. Jakobs UV stosuja wodociagi zamiast chlorowania, zwlaszcza male wiejskie wodociagi z nowymi jeszcze nie zanieczyszczonymi sieciami. Jesli napilbys sie wody z kranu wodociagowej to i u siebie nie masz sie czego obawiac. Podlaczenie lampy to 2 rurki z 2 stron. Hydraulik powinien dac rade bez probblemu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakobs1977 26.04.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jastrząb napisałeś że woda gorsza, moja czy twoja? Mam kolejne pytania i każdy dzień rodzi następne: - Czy lampy UV można wyłączać z prądu czy muszą świecić ciągle? Chodzi mi o sytuację gdy np. wyjeżdża się z domu na dzień lub dłużej. Często wyłącza się wtedy prąd w całym domu. Drugą bardziej drażliwą kwestią są u mnie częste wyłączenia prądu, awarie , z powodu złej sieci. Zwłaszcza gdy jest deszczowo to cała dzielnica cierpi Energetyka sobie nic nie robi wrrr. Dochodzi czasami do sytuacji że jest brak prądu, potem znowu jest, potem znowu nie ma i tak kilka razy. Lampy mogą tego nie polubić... Poza tym to teoretycznie jak użyje wody w momencie braku prądu a lampa wtedy nie świeci, to moze dojsc znowu do zakazenia bakterią i co wtedy znowu dezynfekowanie całej instalacji? I właśnie z tąd pytanie czy można po montażu lampy odkażać np. podchlorynem wapnia/sodu instalację czy trzeba lampe najpierw zdemontować i dopiero zrobić odkażanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.04.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jastrząb napisałeś że woda gorsza, moja czy twoja? Mam kolejne pytania i każdy dzień rodzi następne: - Czy lampy UV można wyłączać z prądu czy muszą świecić ciągle? Chodzi mi o sytuację gdy np. wyjeżdża się z domu na dzień lub dłużej. Często wyłącza się wtedy prąd w całym domu. Drugą bardziej drażliwą kwestią są u mnie częste wyłączenia prądu, awarie , z powodu złej sieci. Zwłaszcza gdy jest deszczowo to cała dzielnica cierpi Energetyka sobie nic nie robi wrrr. Dochodzi czasami do sytuacji że jest brak prądu, potem znowu jest, potem znowu nie ma i tak kilka razy. Lampy mogą tego nie polubić... Poza tym to teoretycznie jak użyje wody w momencie braku prądu a lampa wtedy nie świeci, to moze dojsc znowu do zakazenia bakterią i co wtedy znowu dezynfekowanie całej instalacji? I właśnie z tąd pytanie czy można po montażu lampy odkażać np. podchlorynem wapnia/sodu instalację czy trzeba lampe najpierw zdemontować i dopiero zrobić odkażanie? Moja gorsza. 20-krotnie przekroczone zelazo, a to potrzebuje kawalka filtra. Wlaczanie/wylaczanie zarnika skraca jego zywotnosc. Dlatego to tez lampa swieci non-stop. Oczywiscie jakbys jechal na 2 tygodniowe wakacje, to pewnie warto wylaczyc. Jak jedziesz na weekend to raczej zostaje swiecaca.Ktos tu kiedys pisal o ile jedno wlaczenie skraca srednio zywot zarnika. U mnie prad takze bardzo dziurawy, ale zarniki rok spokojnie wytrzymywaly,, tzn nie przepalaly sie wczesniej. Niestety, brak pradu to prak dezynfekcji. Pewnie mozna poprzez jakis akumulator samochodowy zasilic. Zuzywa to ze 30-40W. WIec akumulator troche pociagnie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.05.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Lampa powinna świecić bez przerwy. Dokładnie tak jak jakobs1977 napisał - chodzi o wtórne skażenie. Lampa działa punktowo i nie zapewnia żadnej ochrony poza miejscem świecenia. Jeśli przepuścisz wodę skażoną "na drugą stronę" to bakterie zaczną się tam namnażać i cała instalacja będzie skażona. Wtedy znów należałoby ja zdezynfekować. Jeśli masz częste przerwy zasilania to lampę trzeba by zasilać z jakiegoś UPSa lub akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatdaddy 08.05.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Mieszkam w Lublinie, Kilka lat temu moje wodociągi zrezygnowały z chlorowania właśnie na rzecz lamp UV. Dla zdrowia to oczywiście same plusy. Szkodliwość chloru chyba jest ogólnie znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2013 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Mieszkam w Lublinie, Kilka lat temu moje wodociągi zrezygnowały z chlorowania właśnie na rzecz lamp UV. Dla zdrowia to oczywiście same plusy. Szkodliwość chloru chyba jest ogólnie znana. Trzeba miec nadzieje, ze wodociagi wiedza co robia. Bo, UV jak napisal Qbek, dezynfekuje wode w punkcie, tylko w lampie UV. Jesli sieci wodociagowa jest stara, zarosnieta osadami zelaza z czasow kiedy normy byly mniej restrykcyjne, to taka dezynkecja UV moze powodowac ze ze stacji uzdatniania owszem wychodzi woda sterylna, ale potem leci prze kilometry starych, zarosnietych i zasiledlonych bakteriami rur. Stala obecnosc chloru w wodzie trzymala to towarzystwo w ryzach. Co teraz? Mozna sie tylko domyslac co bardziej szkodliwe: chlor czy bakterie. To wszystko nie jest takie oczywiste. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatdaddy 09.05.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Tak wygląda urządzenie do dezynfekcji UV w moich wodociągach Ale podejrzewam, że i tak dodają minimalne ilości chloru z tych względów o których piszesz. Na pewno nieporównywalnie mniej jak standardowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.05.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Żeby lampa UV była skuteczna żarnik musi przekazać wodzie określoną ilość energii (w postaci promieniowania) przez określony czas. Promieniowanie z żarnika (o wymaganej mocy) dociera tylko kilka centymetrów od żarnika więc aby zwiększyć wydajność takiej lampy (większy przepływ wody przy zachowaniu odpowiedniej dawki promieniowania i czasu kontaktu) zwiększa się ilość żarników... i wygląda to tak jak na zdjęciu... ale nadal zasada działania jest taka sama, więc prawdopodobnie dodają też trochę chloru tak jak piszesz. Podobnie jest też przy bardzo ostatnio popularnym ozonowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UV fan 07.02.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 pozwólcie, że nieco odświeżę ten temat. Jak wskazuje nazwa mojego nicka - o uv wiem już dużo, także o badaniach wody, natomiast mam inne pytanie na które pewnie wielu z was chętnie odpowie. Chcę zamontować lampę we wlasnym zakresie i nie wiem jak dobiera się przepływy. Ilość osób jest zmienna. Czy można ustalić przepływ maksymalny na podstawie ilości kranów, kibelków i pryszniców w domu ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.02.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 pozwólcie, że nieco odświeżę ten temat. Jak wskazuje nazwa mojego nicka - o uv wiem już dużo, także o badaniach wody, natomiast mam inne pytanie na które pewnie wielu z was chętnie odpowie. Chcę zamontować lampę we wlasnym zakresie i nie wiem jak dobiera się przepływy. Ilość osób jest zmienna. Czy można ustalić przepływ maksymalny na podstawie ilości kranów, kibelków i pryszniców w domu ? pozdrawiam Jeden kran (punkt poboru) to zazwyczaj przepływ ok 7 l/min. W ten sposób możesz sobie w przybliżeniu policzyć maksymalny przepływ (wiedząc ile punktów jednocześnie może być w użyciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UV fan 09.02.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedź.Tak też mniej więcej sobie przyjąłem w obliczeniach na tzw. "chłopski rozum".Szkoda, że w tym temacie taka posucha, ale może kiedyś się rozkręci. ja bym np chętnie posłuchał opinii użytkowników takich lamp. Np. czy ktoś z użytkowników ma w domu inne lampy niż TMA? Pytam o zastosowania domowe, bo w zastosowaniach komunalnych, czy basenowych to troszkę inna działka. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 10.02.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedź. Tak też mniej więcej sobie przyjąłem w obliczeniach na tzw. "chłopski rozum". Szkoda, że w tym temacie taka posucha, ale może kiedyś się rozkręci. ja bym np chętnie posłuchał opinii użytkowników takich lamp. Np. czy ktoś z użytkowników ma w domu inne lampy niż TMA? Pytam o zastosowania domowe, bo w zastosowaniach komunalnych, czy basenowych to troszkę inna działka. pozdrawiam. Tak, lampę Sterilight. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.02.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedź. Tak też mniej więcej sobie przyjąłem w obliczeniach na tzw. "chłopski rozum". Szkoda, że w tym temacie taka posucha, ale może kiedyś się rozkręci. ja bym np chętnie posłuchał opinii użytkowników takich lamp. Np. czy ktoś z użytkowników ma w domu inne lampy niż TMA? Pytam o zastosowania domowe, bo w zastosowaniach komunalnych, czy basenowych to troszkę inna działka. pozdrawiam. Pare lat temu byla dramatyczna roznica w cenie żarnikow zastosowanych w TMA i Sterilight. Na korzysc tych w TMA. A żarnik co rok przeciez. Ale, mi sie sfajczył zasilacz do TMA. Za nowy lub naprawe TMA chcialo jakichs chorych pieniedzy (tak rzedu 50% nowej lampy z zasilaczem o ile pamietam). Nie wiem ile czasu byl sfajczony, nie sprawdzalem czy lampa swieci codzinnie. A ze w tym czasie nikt sraczki nie dostal, studnia bardzo gleboka, wiec koniec koncow go nie naprawilem. Po za tym, tak raz na miesiac nie mam pradu przez pare godzin. Zeby to bylo zgodnie ze sztuka, to nalezaloby po kazdym incydencie dezynfekowac calosc chemicznie. Bo co przelezie do instalacji przy braku UV juz tam zostanie. A do tego lada moment bedzie wodociag. Moge wiec jakby co tanio sprzedac lampa z uszkodzonym zasilaczem. Uzywana 3 lata, na czystej wodzie. Do tego 1 lub 2 zarniki i nawet rure oslonowa w zapasie. Leciala przez to woda tak czysta (2 stopniowa filtracja) ze po 3 latach na rurze oslonowej nie bylo grama osadow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts