Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja DEVI DSVF-150 - poprawna?

Recommended Posts

Nie wiem: czy to post do ogrzewania, czy elektryczności. Raczej chyba elektryczność.

Wdzięczny będę za pomoc w wyjaśnieniu drobnej kwestii technicznej dotyczącej układania maty DSVF-150; dokumentacje o tym milczą. Mata w łazience 4m2, tylko do opcjonalnego "podgrzewania stóp" (jest też normalne ogrzewanie).

Jak by nie pasował maty wychodzi, że jeden kabel zasilający jest w rogu: lewy przód (koło termostatu) a drugi - prawy tył. Prowadzenie tego drugiego kabla do termostatu "górą", przy ścianie jest kłopotliwe (wiele załomów, kantów, przeszkód, długa droga etc). Fachowcy-praktycy zaproponowali wykucie 2cm bruzdy "na skos" pod matą (przedłużenie bruzdy na czujnik), zamurowanie tam kabla zasilającego i dopiero na tym układanie maty. Teoretycznie jest pewna odległość między kablami, kable zasilające wytrzymują na pewno temperatury znacznie ponad 100C (200C?) a grzejące nie powinny rozgrzewać się powyżej - bo ja wiem - 30C. Czy takie rozwiązanie jest zalecane? akceptowalne? stosowane? niedozwolone? ...?

Aha jeszcze jedno a'propos czujnika podłogowego: peszel schodzi w takim miejscu, że trudno zapewnić miękki łuk (o promieniu 5cm) na styku ściana - podłoga. Jest ostrzejszy kąt i dlatego nie bardzo wierzę w możliwość późniejszej swobodnej wymiany samego kabla czujnikowego bez rozkuwania. Może się da, ale nie upieram się przy tym. Czy ktoś zna przypadek kiedy zachodziła konieczność późniejszej wymiany czujnika (czy jest w nim coś, co może się zepsuć)?

Z góry dziękuję PG