mordimer_m 23.04.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Dom parterowy z kopertowym dachem pokrytym ceramiczną dachówką, stosunkowo duży okap obity boazerią od góry, rynny stalowe (załączone zdjęcie). Chciałem zrobić stopnie kominiarskie od samego dołu, ale straszą mnie ludzie, że jak kominiarz oprze drabinę to wygnie/uszkodzi mi rynnę. Co robić? Są jakieś uchwyty albo podpórki do drabiny montowane pod rynną? Albo umocnienie rynny na danym odcinku? Niby mógł bym zrobić wyłaz na strychu, ale dach nie będzie ocieplony i nie wiem jak jest ze szczelnością takich otworów. Na tą chwilę przybite są łaty i położona rynna dookoła domu, za tydzień kładą dachówkę. Doradźcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.04.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 mam rynny galeco stal, haki chyba co 0,6m-0,7m, drabinę opierałem juz na nich często i gęsto (warto czymś zabezpieczyc drabinę zeby rynny nie porysowała), a i bywało, ze stanąć w rynnie jedną nogą czy tez oprzeć się dwoma leząc na daszku musiałem, jak solidne rynny i solidnie zrobione to drabina oparta raz w roku im nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Można w przedostatnim lub w ostatnim rzędzie zamontować ławę kominiarską i o nią opierać drabinę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.04.2013 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ja drabinę opieram o dach ( odboje przy drabinie ) . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 26.04.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Gdzieś już widziałem że ktoś miał taką klamrę zamocowaną do połaci dachu zaraz nad rynną wystającą trochę po za rynnę ...coś w tym stylu - Widać to przy krawędzi okapu:http://ladnydom.pl/budowa/51,106573,2553431.html?i=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.04.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 To jest jedna z form płotka śniegowego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 27.04.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 aha ale miał coś w tym stylu zamontowane ktoś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 27.04.2013 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts