przemek4net 23.04.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam,mam proj ind.. W projekcie mam adnotacje "Nie dopuszcza się wprowadzania zmian do projektu bez zgody autora niniejszego opracowania" (i z roznych przyczyn nie wiem czy zgode dadza)Brak proj wykonawczego (zamawilem tylko na strop lany nie u tej osoby co robila proj.)mam wszedzie okna dlugie "ala balkonowe" - chce normalne okna w paru miejscach i jedynie w elewacji chce zostawic wciecie by wizualnie to pasowalo do tych, ktore nie zmieniam (pozostaja dlugie)Budowa we Wroclawiu gdzie polowa miasta (i takze moja budowa) jest w ochronie konserwatorskiecjWg netu nie jest jasne czy to:- kierownik budowy wpisuje, ze dokonal tej zmiany i juz>>>>czy prawo definiuje kiedy zgoda proj jest potrzebna a kiedy wpis do DB sprawe zalatwia!!!<<<<- projektant napisal papier*) ze to zmiana nieistotna i kierownik wpisuje w dziennikCzy jest jakis przepis mowiacy, o tym, ze trzeba zgody projektanta?Czy zmiana taka w praktyce jest traktowana "jako zmiana nieistotna" z automatu? *)a co jak projektant pojedzie w samotny rejs trwajacy rok? to nie mozna nic zrobic? Pozdrawiam,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.04.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam, mam proj ind.. W projekcie mam adnotacje "Nie dopuszcza się wprowadzania zmian do projektu bez zgody autora niniejszego opracowania" (i z roznych przyczyn nie wiem czy zgode dadza) To ochrona praw autorskich. Samodzielna ingerencja w część opisową i rysunkową byłaby ich naruszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.04.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam, mam proj ind.. W projekcie mam adnotacje "Nie dopuszcza się wprowadzania zmian do projektu bez zgody autora niniejszego opracowania" (i z roznych przyczyn nie wiem czy zgode dadza) .... Budowa we Wroclawiu gdzie polowa miasta (i takze moja budowa) jest w ochronie konserwatorskiecj - .... Pozdrawiam, Przemek W ochronie konserwatorskiej części miasta jest clou. Nie możesz samodzielnie ingerować w wygląd elewacji też kształtu i podziału okien, kąta nachylenia dachu etc.. Gdy to zrobisz samowolnie to nie dostaniesz odbioru budynku do momentu poprawy zgodnie z projektem. Dlatego musisz porozumieć się z projektantem bo on zna wytyczne Konserwatora dla tej części miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts