Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Część działki w darowiźnie

Paula

Recommended Posts

Potrzebuję fachowej porady.

Moi rodzice posiadają działkę. Chcą podarować jej część mnie i mojemu mężowi, abyśmy tam wybudowali domek.

Z tego co się orientuję to pierwszym krokiem będzie wizyta geodety i wydzielenie tej części dla nas. Czy tak? Później trzeba sporządzić umowę darowizny u notariusza? Chodzi mi o koszt całej tej operacji. Wiem, że działka jest warta ok. 25 tys. zł. Będzie to pierwsza darowizna od rodziców.

Chcemy w tym roku zacząć się starać o pozwolenie na budowę. Każdy grosz się liczy więc chcielibyśmy by wszystkie te urzędowe sprawy kosztowały jak najmniej.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witaj Paula!

Masz rację. Geodeta musi dokonać podziału owej działki. Ceny są umowne i różne w różnych regionach kraju. Powinnaś wykonać kilka telefonów, by zorientować się w cenach. Sądzę, że to będzie powyżej 1000 zł. Potem oczywiście umowa darowizny u notariusza, który pobierze podatek od spadków i darowizn. Ważne jest, że w ciagu ostatnich 5 lat nie otrzymałaś takowej od rodziców. Istotną kwestią jest również to, że dwie osoby (rodzice) obdarowują również dwie osoby (Ciebie i męża). W takim wypadku wartość tej działki rozłoży się na wiekszą ilość osób. Sprawdź sobie na tej stronie wysokość podatku. http://www.e-prawnik.pl/tab.php3/bD1wbCZ0dD0zJmc9MTYmdD0yMTE= Oboje należycie do I grupy podatkowej.

Poza tym koszty notariusza i założenia Ksiągi Wieczystej.

Musisz liczyć sie również z tym, że Urząd Skarbowy korzysta ze swoich przeliczników dotyczących wartości nieruchomości i może podwyższyć jej wartość.

Pozdrawiam

Przyłączam się do pytania , działka jest rolna i chcemy z Żoną wydzielić sobie z niej kawałek pod dom . Co trzeba załatwić żeby to przeszło w miarę bez problemów :wink: Dodam , że na części tej działki są fundamenty i ZK , ktoś kiedyś zaczął i mu przeszło . Klasa ziemi jest chyba IV i VI , a całość to ok.5 hektarów .

Pozdrawiam MAŁY