Paula 24.04.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Potrzebuję fachowej porady. Moi rodzice posiadają działkę. Chcą podarować jej część mnie i mojemu mężowi, abyśmy tam wybudowali domek. Z tego co się orientuję to pierwszym krokiem będzie wizyta geodety i wydzielenie tej części dla nas. Czy tak? Później trzeba sporządzić umowę darowizny u notariusza? Chodzi mi o koszt całej tej operacji. Wiem, że działka jest warta ok. 25 tys. zł. Będzie to pierwsza darowizna od rodziców. Chcemy w tym roku zacząć się starać o pozwolenie na budowę. Każdy grosz się liczy więc chcielibyśmy by wszystkie te urzędowe sprawy kosztowały jak najmniej.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sympatyczka 24.04.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Witaj Paula!Masz rację. Geodeta musi dokonać podziału owej działki. Ceny są umowne i różne w różnych regionach kraju. Powinnaś wykonać kilka telefonów, by zorientować się w cenach. Sądzę, że to będzie powyżej 1000 zł. Potem oczywiście umowa darowizny u notariusza, który pobierze podatek od spadków i darowizn. Ważne jest, że w ciagu ostatnich 5 lat nie otrzymałaś takowej od rodziców. Istotną kwestią jest również to, że dwie osoby (rodzice) obdarowują również dwie osoby (Ciebie i męża). W takim wypadku wartość tej działki rozłoży się na wiekszą ilość osób. Sprawdź sobie na tej stronie wysokość podatku. http://www.e-prawnik.pl/tab.php3/bD1wbCZ0dD0zJmc9MTYmdD0yMTE= Oboje należycie do I grupy podatkowej. Poza tym koszty notariusza i założenia Ksiągi Wieczystej.Musisz liczyć sie również z tym, że Urząd Skarbowy korzysta ze swoich przeliczników dotyczących wartości nieruchomości i może podwyższyć jej wartość.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małygg 26.04.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Przyłączam się do pytania , działka jest rolna i chcemy z Żoną wydzielić sobie z niej kawałek pod dom . Co trzeba załatwić żeby to przeszło w miarę bez problemów Dodam , że na części tej działki są fundamenty i ZK , ktoś kiedyś zaczął i mu przeszło . Klasa ziemi jest chyba IV i VI , a całość to ok.5 hektarów . Pozdrawiam MAŁY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts