piplape 24.04.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Ostatnie 30 m drogi do mojaj działki to droga prywatna, której wałścicielem jest sąsiad. Droga stanowi dojazd do kilku działek rolnych. W związku z tym moja działka nie spełnia warunku dostępu z drogi publicznej koniecznego dla wydania decyzji o warunkach zabudowy. Oczywiście gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego a przygotowanie nowego planu to koszt rzędu 8000 złotych a gmina nie ma zamiaru takowego uchwalać. Niestety włąściciele pozstałych działek nie są zainteresowani udziałem ... Sąsiad chciał przepisać drogę na gminę, ta odmówiła bo droga nie jest dojazdem do 3 domów. Domy się nie wybudują bo nie ma dostępu z drogi publicznej ..... istny paragraf 22.Czy jest możliwość żeby gmina wydała pozytywną decyzję o warunkach zabudowy w istniejących okolicznościach?Czy jeżeli kupię drogę od sąsiada i połączę z moją działką mogę liczyć na pozytywną decyzję o warunkach zabudowy? Dodam że w pobliżu stoi sporo domów z wyjątkiem okolic mojej działki.A wygląda to tak:http://republika.pl/piplape/mapka.JPG Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 24.04.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Kup udział w działce-drodze prywatnej. W ten sposób będąc współwłaścicielem drogi twoja działka nabędzie dostęp do drogi publicznej i wymogom prawa stanie się zadość. Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków: 1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu; 2) teren ma dostęp do drogi publicznej - to właśnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 27.04.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Słyszałam o tym problemie, ale ja go nie miałam to nie mogę tak na sto procent powiedzieć. Jeżeli w akcie notarialnym miałbyś wpisane dojazd do drogi publicznej przez służebność drogi prywatnej (chyba tak to brzmiało) to problemu nie miał byś żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts