Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o warunkach zabudowy......paragraf 22

piplape

Recommended Posts

Ostatnie 30 m drogi do mojaj działki to droga prywatna, której wałścicielem jest sąsiad. Droga stanowi dojazd do kilku działek rolnych. W związku z tym moja działka nie spełnia warunku dostępu z drogi publicznej koniecznego dla wydania decyzji o warunkach zabudowy. Oczywiście gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego a przygotowanie nowego planu to koszt rzędu 8000 złotych a gmina nie ma zamiaru takowego uchwalać. Niestety włąściciele pozstałych działek nie są zainteresowani udziałem ...

Sąsiad chciał przepisać drogę na gminę, ta odmówiła bo droga nie jest dojazdem do 3 domów. Domy się nie wybudują bo nie ma dostępu z drogi publicznej ..... istny paragraf 22.

Czy jest możliwość żeby gmina wydała pozytywną decyzję o warunkach zabudowy w istniejących okolicznościach?

Czy jeżeli kupię drogę od sąsiada i połączę z moją działką mogę liczyć na pozytywną decyzję o warunkach zabudowy? Dodam że w pobliżu stoi sporo domów z wyjątkiem okolic mojej działki.

A wygląda to tak:

http://republika.pl/piplape/mapka.JPG

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Kup udział w działce-drodze prywatnej. W ten sposób będąc współwłaścicielem drogi twoja działka nabędzie dostęp do drogi publicznej i wymogom prawa stanie się zadość.

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej - to właśnie to