Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się pozbyć rzęsy wodnej?

Recommended Posts

Kiedyś tez miałem problem z rzęsą, ale na stawie, cała tafla była zielona. Wszystko wyławiałem ręcznie sitkiem, a ściągałem sobie ja do brzegu długą deską. Można też poczekać na mocniejszy wiatr, który będzie spychał tą roślinkę w jakaś stronę brzegu. Jeśli Twoje oczko jest mniejsze od mojego stawu a pewnie tak jest, bo mój ma powierzchnie 140m2. To pierwszy dzień odławiania jest najgorszy, dużo bawienia się. Potem to już tylko wybieranie resztek, ale to już zajmuje kilkanaście minut. I warto czekać na mocniejsze wiatry, bardzo pomagają i wypychają rzęsę z trudno dostępnych miejsc.

"czyszczenie potem tego skimmera to kolejna zabawa "

DLATEGO właśnie sugerowałem filtr typu szuflada bez dna ze szmatką filtrującą...

Szmatkę wytrzepujemy z tego, co się da nad kompostownikiem. Zwijamy i do kosza czy do kotła CO.

Równie dobry jest koszyk wypełniony koksem...Jako filtr.

Jednorazówka co pracuje do zapchania.

Wygodniejsze.

Adam M.

a ja z innej beczki/ oczka się dopytam: a jak to jest z komarami?

(bo patrzę na ofertę pewnej działki budowlanej, a tam jakiś taki zarośnięty stawik właśnie .... i nie wiem czy to atrakcja, czy też kłopot raczej)

Jeżeli zarośnięty, to atrakcja średnia. Dwa wyjścia:

1. Zasypać i mieć nadzieję, że będzie ok. (skądś ta woda się tam bierze).

2. Wpuścić koparkę, pogłębić, wyprofilować brzeg, można wpuścić odwodnienie budynku i dreny z działki, wyłożyć dno grubą włókniną/folią i wysypać warstwę grubego żwiru, zamontować ewentualnie filtr z pompą napowietrzającą, dyskretnie podświetlić, obsadzić ciekawymi roślinkami, rok później wpuścić ryby... To będzie ATRAKCJA!

Osobiście polecam wersję 2-gą. Pracy i kosztów dużo, ale frajda jest. U mnie trwa wojna z trzciną, ale i tak mi się podoba.

To zależy od tego co kto lubi... Ja podzielam zdanie Gryfpc. Trochę chęci, trochę pracy, trochę funduszu i z sadzawki można zrobić główny punkt działki. I pamiętajmy, że naturalnie stworzony staw, który teraz może nie jest piękny, to tak jak samochód syrena. Stary zapomniany, ale jeśli się go uratuje to każdy spojrzy w jego stronę z podziwem :)