Arti51 24.04.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam.Mam pytanie bo ostatnio słyszałem dwie całkowicie rożne opinie dotyczące następującej sytuacji:Dla działki są wydane WZiZT.Został złożony wniosek o PnB.Sporządzony plan zagospodarowania dla tej działki nie przewiduje możliwości zabudowy.I teraz pierwsza wersja :Jeżeli zostanie wszczęte postępowanie o PnB na podstawie WZiZT to mimo wejścia w życie planu PnB się uprawomocni i będzie mozna budować.Druga wersja:Nawet po wydaniu PnB ( nie prawomocnego ) wejście w życie planu niweluje wniosek i PnB.Co jest prawdą i gdzie szukać jakiejś podstawy prawnej ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 29.04.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 r. (Dz.U. Nr 80, poz. 717) tekst jednolity z dnia 24 kwietnia 2012 r. (Dz.U. z 2012 r. poz. 647) Art. 65. [stwierdzenie wygaśnięcia decyzji] 1. Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli: 1) inny wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę; 2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji. 2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się, jeżeli została wydana ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę. 3. Stwierdzenie wygaśnięcia decyzji, o których mowa w ust. 1, następuje w trybie art. 162 § 1 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego. Tylko ostateczna znaczy się prawomocna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 10.05.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Miałem tak jak pisze kolega aglig. Ostateczne pozwolenie na budowę pozostaje ważne nawet po wprowadzeniu planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts