Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż solarów na słupie

kalio

Recommended Posts

Mam do umieszczenia 6 paneli 2mx1m myślałęn aby je umieścić ba ruże stalowej 100x100x4mm h=6m- takie mam, przykrecone do stopy betonowej

Pyatanie:

1. jakiej wielkści powinna być stopa betonowa ??

2. czy umieszczenie 2x po 3 szt w rzędzie na 4-6m i drugiego zestawu 2-4m bedzie bezpieczne dla pojedyńczego masztu ??

3. jaki przekrój powinny mieć ramiona podtrzymujące solary - jeden panel waży 40 kg ??

z tego co sobie policzyłem to dla wiatru o predkosci 180km/h i pow 2x3 obciążenie wynoci ok 15100N dla 6 paneli bedzie to 30200N,

czy taki słup wytrzyma takie obciązenie ??

To musi być solidna konstrukcja na twoim miejscu zainstalował bym je na dachu. 1.stopa betonowa 60cm na 60cm zbrojona z kotwami o głębokości 120cm 2.maszt za wysoki, nie musisz robić tak wysokiej konstrukcji 4,5 metra starczy ,a jeśli to rura to musi być grubsza, pomyśl też o dwuteowniku to moim zdaniem będzie lepszy.Przy wyższej rurze pomyśl o odciągach . 3.Przekrój zależy z czego zrobisz te podpory najlepszy będzie profil 4Jeśli chodzi o obciążenie to rura wytrzyma, gorzej z wysokością 6m im wyżej tym napór wiatru ma większą siłę i działa jak dzwignia.

• 2 months później...

Miałem kiedyś podobny motyw z solarami na słupach ale bardzo odradzano mi to rozwiązanie. Stanęło na montażu na dachu.

......................................................................................................

Senetic - Oprogramowanie Microsoft

Edytowane przez guetg