zoombie 24.04.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Mam zamiar rozpocząć budowę domu . Mam zero doświadczeń w budownictwie . Od czego powinienem zacząć: od kupna działki czy wyboru projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 24.04.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Może nieco równolegle . Możesz najpierw przejrzeć kilka katalogów, by zorientować się jakie masz oczekiwania co do domku (z tego ci wyjdzie wielkośc itd) i szukać działki, by ten domek pasował (strony świata itd). Można też odwrotnie. Najpierw działka potem projekt. pamietaj, ze im działka "łatwiejsza" tym więcej masz mozliwości wyboru. Ogólne założenia "łatwej działki" to : a0 Pow. co najmnie 1000m2 b) wjazd od pólnocy (ew. wschodu, ale to juz gorzej) c) szerokość działki - front co najmnie 20 m. Im więcej tym więcej masz możliwości. Pamiętaj, ze sytuując dom na działce musisz zachowac pewne odległości : 4m od granicy jezeli jest sciana z oknami i 3 m jezeli bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoombie 24.04.2004 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Projektów obejrzalem już calą masę. I nic. Potrzebuje projektu od 150-200 m2 z uzytkowym poddaszem. Coś zbliżonego do dom kreowanego przez STANDARD MURATORA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.04.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 najpierw raczej kura potem jajko zawsze najpierw działka, bo to projekt dostosowujesz do działki a nie działkę do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kreno 24.04.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Witaj zoombie. Mogę tylko potwierdzić tezę, że powinieneś zacząć od zakupu działki. Pod planowany dom o wielkości 150-200 m. powinna mieć ok. 1000m2 lub nawet nieco więcej, wtedy będzie Ci łatwiej zaplanować położenie budynku na działce. Zachowasz także przestrzeń życiową (mam na myśli ogródek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 25.04.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Kup gotowy dom. Skoro masz taki problem na początku, pomyśl co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 25.04.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Nie bądż frajer zoombie-buduj się, buduj.Jeden problem to nie problem. Przynajmniej nie masz problemu z kasiorą, jak ja, przynajmniej nic o tym nie piszesz. POZDROWKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 29.04.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Kup najpierw dzialke, bo dom zawsze jakis znajdzeisz (choc pewnie bedziesz myslal ze pomimo tylu projektow nic nie mozesz znalezc- tak jest ze mna). Jesli najpierw wymarzysz sobie dom a pozniej bedziesz szukal dzialki to zycze powodzenia bo to chyba bedzie nielatwe zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.04.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 zdecydowanie dzialka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 29.04.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Oczywiscie, ze najpierw dzialka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 29.04.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Nasuwa sie ze DZIALKA -> DOM ale znalezc dom ktory bedzie ci pasowal moze trwac i trwac (u mnie to trwalo prawie rok) a i tak najlepiej to bys wiedzial juz jak dzialka jest polozona wzgledem slonca, bo to po czesci powie ci jak postawic dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 29.04.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 DZIAŁKAAAAAAA FIRST! Kup działkę tam gdzie Ci będzie dobrze, ładnie i przyjemnie jak mówi mój kolega "Tu mi dobrze, tu się będę rozmnażał". A potem poszukaj domu, który spełnia Twoje wymagania z grubsza idź z tym do architekta, pokaż mu działkę i dopasujcie to tak, aby wszystko było OK. Jak kupisz najpierw projekt to możesz mieć kłopot z dobraniem do niego działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 29.04.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 gabriela ! a co to za sąsiad, którego uwielbiasz, może i ja bym się podłączyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 29.04.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Pierwsza działka.. przecież musisz znać strony świata i wg tego wybierać projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts