Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co powinno być pierwsze:projekt czy działka?

Recommended Posts

Może nieco równolegle :D :D :D . Możesz najpierw przejrzeć kilka katalogów, by zorientować się jakie masz oczekiwania co do domku (z tego ci wyjdzie wielkośc itd) i szukać działki, by ten domek pasował (strony świata itd). Można też odwrotnie. Najpierw działka potem projekt. pamietaj, ze im działka "łatwiejsza" tym więcej masz mozliwości wyboru. Ogólne założenia "łatwej działki" to :

a0 Pow. co najmnie 1000m2

b) wjazd od pólnocy (ew. wschodu, ale to juz gorzej)

c) szerokość działki - front co najmnie 20 m. Im więcej tym więcej masz możliwości.

Pamiętaj, ze sytuując dom na działce musisz zachowac pewne odległości : 4m od granicy jezeli jest sciana z oknami i 3 m jezeli bez.

Witaj zoombie. Mogę tylko potwierdzić tezę, że powinieneś zacząć od zakupu działki. Pod planowany dom o wielkości 150-200 m. powinna mieć ok. 1000m2 lub nawet nieco więcej, wtedy będzie Ci łatwiej zaplanować położenie budynku na działce. Zachowasz także przestrzeń życiową (mam na myśli ogródek) :)

DZIAŁKAAAAAAA FIRST!

Kup działkę tam gdzie Ci będzie dobrze, ładnie i przyjemnie jak mówi mój kolega "Tu mi dobrze, tu się będę rozmnażał". A potem poszukaj domu, który spełnia Twoje wymagania z grubsza idź z tym do architekta, pokaż mu działkę i dopasujcie to tak, aby wszystko było OK. Jak kupisz najpierw projekt to możesz mieć kłopot z dobraniem do niego działki.