Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to normalne że nowe okna opadają?

Recommended Posts

Witam. Mam pytanko. Montowałme we wrześniu okna z oknoplastu w nowym domu, i w grudniu dzwoniłem do nich bo po 2 tygodnich jak były w uchyle opadły tak że klami nie dało sie przekręcić do konca. Przyjechali, wyregulowali. W kwietniu znowu zaczołem wietrzyć, okna znowy były w uchyle i znowu to samo - klamke da sie przekręcić tylko kawałek, do końca się nie da. Podobno w nowych oknach tak sie dzieje - czy to prawda?

Nigdy Wam się nie zdarzyło dwukrotnie regulować tego samego okna?

Może za pierwszym razem podniesiono zbyt mało, może tylko delikatne tarcie i trzeba podnieść ponownie, może tajemniczy" ktoś" usunął kliny a może rzeczywiście jest coś "nie teges" i trzeba to zbadać.

Ja bym radził odrobinę umiarkowania w stawianiu tak jednoznacznych ocen bo powtórna regulacja może być odebrana jako zakwalifikowanie okna na śmietnik....

A reklamacje dobrze jest mieć na piśmie swoją drogą.

:)

Zgadzam się ze Starym.

Może nie jest to "normalne" by twierdzić, że każde okno musi opaść, ale też nie jest to żadna nadzwyczajna sytuacja.

Praktycznie zawsze jakiś czas po montażu każde większe/cięższe skrzydło wymaga regulacji.

Do tej pory też uważałem to za dosyć naturalne zjawisko. Zmieniając dostawcę na takiego o lepszej renomie zmieniłem swoje zdanie. Praktycznie nie muszę w ogóle regulować okien po jakimś czasie od ich zamontowania. Kliny po przekątnej też robią swoje i ich brak może mieć spory wpływ na opadanie

Nie chciałem tu pochopnie reklamować jakiś okien, ale dokładnie tak jak mówi Cinek - pewne okna reguluje "systematycznie". właściciele innych niemal nigdy nie dzwonią (do tej pory uważałem, że mają może mniejsze oczekiwania?). I już sam nie wiem czy wiązać to z okuciami (mam dwóch dostawców na okuciach W i te "siadają") czy z profilem a raczej stalą w środku...

Kliny nie były ruszane - są na swoim miejscu. Teraz po czasie już wiem że powinni dawac plastikowe kliny, a dawali drewniane kawałki deseczek które znaleźli na budowie. Opadły tylko okna które maja opcje uchyłu i które były uchylone przez okres minimum 2 tygodni non stop. Dosłownie każde.

To ja bym powiedzial, ze masz juz przyczyne "opadniecia". Okno uchylone czesto jest "przechylone" w strone klamki/szczegolnie duze i ciezkie skrzydla/ przez co "łapie" takiego "odkształcenia". To moje zdanie.

A wiesz że ja zalecam klientom by używali mikrowentylacji zamiennie w (jesli jest stale otwarte to przez tydzień jedno skrzydło, potem drugie), bo skrzydło niemal zawsze "złapie" odkształcenie i czuć to na klamce.

Ps. Ale co do sedna - sztwyność drewnianych jest nie do pobicia i takich historii nie miałem.

Edytowane przez finlandia