Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament do Karmelita 2M - czas i koszt

zant85

Recommended Posts

Witam!

Dopiero zaczynamy swoją przygodę z budowaniem domu. Oboje z mężem pracujemy w Anglii i za 2 tygodnie jadę do Polski zakupić działeczkę. Projekt który wstępnie wybraliśmy to Karmelita 2M

http://extradom.pl/projekt-domu-karmelita-2m-WOK1024

Oczywiście, wiem, że najpierw powinno się mieć działkę a potem dobierać projekt ale niestety nie chcę innego i pod niego dobiorę działkę:-)

Moje pytanie do Was to:

W jakim czasie można wybudować standardowy fundament tzw stan zero (zakładając że buduje firma)?. Jaki koszt byłby do zaakceptowanie - sama robocizna i z materiałami?

Hello - Karmelita jest wymiarami zbliżona do mojej Kendry :) robociznę w moim regionie za fundament ( tzn cały stan 0) wyceniają firmy w granicach 10 tys. nie wiem jeszcze jak z materiałami ale jak ogarnię temat to dam znać. liczymy po cichu za za 20 tys uda nam się zrobić stan 0 :)

co do czasu: różnie - zależy od ekipy. jedni powiedzieli nam że do 3 dni robią ławy, potem beton się wiąże przez 28 dni ( pełne wiązanie) i potem wpadają i robią dalej stan 0 - sam czas ich pracy to max tydzień. przestój na wiązanie my robimy tak jak w projekcie - 28 dni wiec 35 dni roboczych to czas na stan zero z tego co mówili :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź. To bardzo cenna dla mnie informacja. Liczę, że dasz mi jeszcze znać jak Wam wyszły koszta stanu zero. Co do wiązania betonu to słyszałam, że po zalewaniu ław wystarczy tydzień i można bloczki układać. Ciekawe... Jeśli jest to możliwe to na pewno skorzystalibyśmy z takiej opcji gdyż dostanę max 3 tygodnie urlopu:-) No chyba, że przylecę na tydzień i potem za miesiąc na kolejny tydzień. To też rozwiązanie...

Tez myslalem ze bedzie mniej, ale plyta wyszlaby duzo drozej

Tu moja kalkulacja

1. Fundament

B10-500zl

B20-4400zl

Stal12 -400kg -1000zl

Stal6-70kg-200zl

Deski-600zl

Robocizna 4000zl

2. Stan zero

Bloczek betonowy-1200szt-2600zl

Cement-450zl

Stal12-400kg -1000zl

Stal6-70kg -200zl

Beton na wueniec4m3-1000zl

Beton na podklad 14m3- 3300zl

Styrodur 65m2- 1600zl

Folia kubelkowa 75m- 300zl

Dysperbit 150m2- 800zl

Klej do styropianu-50zl

Robocizna-5000zl

Razem 27000zl

• 1 month później...

Dopisze tez tu to samo co odeslalem Ci na PW

A wiec koszt stanu zero wyniosl mnie okolo 32000zl na gotowo. W poprzedniej kalkulacji bylo zbyt optymistycznie jesli chodzi o styrodur. Dalem 8cm Synthosa i wyszlo 2660zl zamiast 1600zl, no i jakis tam cement wyszedl drozej i bloczki. Cene ktora mialem po 2,5zl to byla cena z dostawa, ale bez rozladnku. Skonczylo sie na zakupie po 2,65 w hurtowni z rozladunkiem hds. No i wazna sprawa, w kalkulacji nie bralem pod uwage kanalizacji a to tez pare stowek extra.

Czasowo, bardzo przyjemnie. Lawy 2 dni, a stan zero prawie 6 dni pracy.

Jakies zdjecia wrzuce do dziennika jak tylko ogarne sie z tym wszystkim. A na sobote juz bede mial zalany strop, wiec robota idzie az milo patrzec.

Pozdrawiam

Rafal

• 10 months później...

stan zero tak jak u mnie wszystko podobnie ale ten bloczek po 2,16????? w mazowieckim to po 3zł i więcej chodzi?!!

Tez myslalem ze bedzie mniej, ale plyta wyszlaby duzo drozej

Tu moja kalkulacja

1. Fundament

B10-500zl

B20-4400zl

Stal12 -400kg -1000zl

Stal6-70kg-200zl

Deski-600zl

Robocizna 4000zl

2. Stan zero

Bloczek betonowy-1200szt-2600zl

Cement-450zl