Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy ktoś z Was ma lub słyszał o panelach KAINDL ONE? bo najbardziej odpowiada mi kolorystyka z tej firmy - Dąb jest taki zimny. Klasa AC4 bodajże, 8mm, koszt ok. 55 zł/metr. Są w OBI.

http://www.Testbericht.de laminat Kaindl 10,0 otrzymał, ocenę 1,3 bardo dobrą. Wykonany jest metodą DPL+ i ma pięć warstw.

Dobry wybór! Mimo wszystko jednak drewno na podłodze jest czymś absolutnie przyjemniejszymn w mieszkaniu

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• 2 weeks później...
Gość Henku_wawa
jeśli do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu i jeśli pomieszczenie narażone na ścieralność i uszkodzenia mechaniczne (wejście z ogrodu, wchodzenie w szpilkach, stado kotów, 100kg pies, etc.) i jeśli sakiewka nie jest przeszkodą, AC5 i jak najgrubsze :D ale racjonalnie podchodząc nie ma sensu wydawać kasy na AC5 9 mm do np. sypialni. z drugiej strony polecam zamiast AC5 zwykły parkiet.

Od 2 tyg mam w calym domu Eggera AC4 8mm - niby krotko, ale bez zadnego uszczerbku przezyly juz kilka dni szurajacych drzwi do pomieszczen (zanim drzwi zostaly przeheblowane) i non stop znosza upadajace wiertla, sruby, srubki, linijki, katownik, skrecanie szafek kuchennych itd itp jako ze u nas remont w pelni. A balam sie jak czytalam na forum czyjes wypowiedzi typu "dziecko upuscilo lyzeczke i jest rysa".

Zacheceni ostatnio na kawalku panela prowadzimy doswiadczenia traktujac go jak kiepownice do fajek. Zero sladu poki co.

Witam serdecznie,

proszę o radę, jakie panele dobrać do tych ścian w salonie. Pokój bedzie miał dwie ściany szare/popielate (jasne) i dwie grafitowe (tak w stylu "kinowym").

To nie jest moje foto, znalazłem w sieci na skandynawskiej chyba stronie (lub holenderskiej). Zamierzamy przełamac tą szarość tylko i wyłacznie czerwoną kanapą i i czymś innym czerwonym (akcent).

Oto foto:

http://img526.imageshack.us/img526/4702/indexphppicid211415me3.jpg

Z góry dzięki za podpowiedzi

Drewno wierzchniej warstwy jest pokryte 8-krotnie lakierem utwardzanym UV i - w przeciwieństwie do parkietów - nie wyciera się.

No wcale się nie wycierają.. hahaha Mój kolega posiadający sklep z parkeitem położył ok 2m2 paneli tuż za progiem sklepu. Po 2,5 roku panele są wytarte aż do białości (dębowe). Zrobił to po to żeby pokazać klienton czym różni się parkiet od paneli. Robi to wrażenie na kupujacych!!!!

Traktuje to jako tani marketingowy chwyt.

Dla mnie położenie - czy to paneli laminowanych czy parkietu tuż za progiem wejściowych drzwi to nieporozumienie.

Najlepszy parkiet nadawał by się do renowacji po 2.5 latach traktowania go błotem, piaskiem i obcasami butów. Dlatego w wiatrołapie sprawdza się najlepiej ceramika. Jaką klasę ścieralności miały rzeczone panele, bo nie sądzę że AC5, a takie sugrowane sa do obiektów handlowych. Tak że ostrożnie z ferowaniem wyroków.

Stać mnie było na drewnianą podłogę, świadomie wybrałem jednak dobre i ładne panele laminowane (małe dzieci w domu). Po prostu o takim a nie innym wyborze decyduje szereg czynników.

w jednakowym środowisku temperaturę mają jednakową :roll:

Racja święta.

Tylko, że jak leżą na betonie, to dają odczucie chłodu, gdyż lepiej przewodzą ciepło niż deska drzewianna.

W mniejszym stopniu, ale podobnie jak kafelki w łazience.

Czasem mówi się, że parkiet czy panele drewniane są "cieplejsze" niż panele laminowane, ale to przenośnia - chodzi raczej , że "cieplejsze w dotyku/wyglądzie".

Pod panele laminowane daje się podkład - maty izolacyjne (pianka, korek itp) więc nie leżą bezpośrednio na betonie.