Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na temat Kronopola jest dużo negatywnych opinii. Ja rozważałem Krono Original i Egger i w końcu wybrałem Egger (z fugą były atrakcyjniejsze cenowo).

Teraz tylko się waham co położyć pod panele. W jednym sklepie polecali piankę, w drugim odradzali, bo się ugniata.

Myślę jeszcze o płytach eko, korku 2mm i wynalazku zwanym "pianomat". Czy ktoś mógłby coś doradzić?

hej hej,

my ostatnio tez szukalismy paneli i jesli chodzi o wyciszenie, to Pan z fachowiec.pl powiedzial nam, że jeśli chodzi o podkład to bardziej niż grubość ma znaczenie z czego jest wykonany. Podobno te ekologiczne potrafią szybciej "wyparować", ugnieśc się i polecał nam sztuczne i to jakieś lepsze (czyt. droższe ;)). Ponoć dobrze tłumią i są na lata. No ale to tylko zasłyszane, jak jest naprawdę powiem jak będę używać :D

Ja na razie w jednym pomieszczeniu położyłem panele Kaindl-a i jestem bardzo zadowolony.

AC4 8mm V-Fuga

Pod panelami korek 2mm

Pomieszczenie bardzo, bardzo intensywnie eksplatowane + duże ilości piasku.

Problem no 1 trudno dostępne.

Ogólnie tylko v OBI ale tam niestety mocno zavyżona cena i tylko 6 vzoróv.

Teraz poszukuję paneli z odcieniami czervieni, szeroka decha i oczyviście V-FUGA.

Myślę o Kronopolu ( podobnież to firma córka KAINDL-a Austria)

Ale po dużej ilości negatyvnych opinii trochę się pękam :-?

Cały cza jetem zdecydovany na jednej model Quick step-, ale przy takim metrażu trochę szkoda mi $€$€$€$€$€

Po za tym nie viem czy one są aż tyle vartę, na ile je cenią :roll:

Pozdraviam

Ja mam panele Kroponol Jesion bielony - panele położyliśmy dlatego, że

- kupiliśmy mieszkanie i trzeba było się szybko wprowadzić , a kasy brak na coś super na podłogę

- bo szybko (dwa pokoje 13m2 i 10m2) ułożone w jeden dzień, razem z listwami przypodłogowymi

- podobała mi się jasna podłoga.

Użytkujemy je dopiero 3 miesiąc, więc nie ma prawa być widać jakichkolwiek wytarć czy czegoś innego z racji użytkowania. Jak dla mnie są ciche ( mamy pod nimi matę z pianki na foli - nie wiem jak to się fachowo nazywa). Ładnie wyglądają i dobijają światło.

Aktualnie w całym mieszkaniu tylko te dwa pomieszczenia mają zrobione podłogi, reszta to goły beton, więc jeśli zniosą ten rok dobrze, to myślę , że nic gorszego nie może im się przytrafić :D

A przy fotelach na kółkach koło biurek polecam wszystkim zakup przeźroczystej plexi. W pracy po 2,5 roku użytkowania paneli w połączeniu z krzesełkiem na kółkach (10 h siedzenia przed kompem dzień w dzień) panela w miejscu, w którym stoi fotel już po prostu nie ma. Myślę , że każda podłoga źle znosi kółka od krzesełek plus np. woda z butów gdy jest śnieg na dworze.

Jeżeli chodzi o podłogę w salonie to cały czas się zastanawiam co wybrać, czy panele czy jakieś deski

:o

• 3 weeks później...
Mnie przekonuje argumentacja, że drewniany parkiet można odnowić

Ja też tak myślałam do tej pory. Mam w mieszkaniu deski.

W remontowanej chacie będą panele - z powodów finansowych.

Wymiana zniszczonych paneli na nowe jest dużo prostsza niż cyklinowanie i lakierowanie podłóg. Jak za 10 lat się zniszczą, to wymienię, zmieniający tym samym wystrój wnętrza. Na czas cyklinowania i lakierowania trzeba się wyprowadzić a nie każdy ma taką możliwość. Z panelami nie ma takiego problemu. Poza tym ile razy można cyklinować podłogę? Dwa? Potem zostanie listek a nie deska.

To taka moja filozofia :D

Gość Gosc_gość

Ja postawiłem na panele laminowane Tarkett 2 klepkowy wzór

z serii Woodstock 832 Broceliande Oak Arthur 8130219

mam zamiar być zadowolony 8)

W dotyku prawie jak drewno - efekt „prawdziwy dotyk” -Tarkett Genuine Tru Touch :p

Wczoraj odbyłem rozmowę z miejscowym sprzedawcą takich produktów jak: deska barlinecka, baltic woods, tarkett, quick step.

Facet gorąco polecał Quick Step i Tarkett. Za to zdecydowanie odradzał wszelką deskę a już napewno Barlinecką. Potwierdził wszystkie opinie o tej desce jakie można wyczytać na tym forum. Zresztą przyznał się bardzo szczerze, że ostatnie trzy największe wpadki jego firmy miały miejsce z powodu deski barlineckiej.

Wracając do tematu paneli, to przyznam szczerze że po oględzinach Quick Step mam do nich coraz większe przekonanie. Zarówno wygląd powierzchni wierzchniej jak i cały zamek i cała reszta są naprawdę dobrze zrobione.

Niestety ceny w całej Polsce są identyczne - i dość wysokie, a utargowanie może mieścić się tylko w nieznacznym stopniu.

Sprawdziłem w sieci i rzeczywiście kilku sprzedawców utrzymuje te same ceny.

Witam,

Czytam ten wątek - ale czy aby na pewno trzyma się tematu? Póki co to przekomarzania drewna z panelem. A ja spytam: JAKIE PANELE? Kto i jaki PANEL poleci? Czy kupował ktoś panele na Allegro z montażem? (śląskie zagłębie paneli).

Pozdrawiam

Krzysiek

Ja mam od ponad 10 lat Pergo w salonie i korytarzu i wciąz wygladają dobrze - tak więc mogę je spokojnie polecić. W sypialniach równiez od ponad 10 lat mam jakies inne, też szwedzki, ciut tańsze od Pergo - i tez sie tam dobrze sprawiają. Niestety, nie pamiętam ich nazwy, chyba nie ma ich juz w sprzedaży.

aga

Witam,

Czytam ten wątek - ale czy aby na pewno trzyma się tematu? Póki co to przekomarzania drewna z panelem. A ja spytam: JAKIE PANELE? Kto i jaki PANEL poleci? Czy kupował ktoś panele na Allegro z montażem? (śląskie zagłębie paneli).

Ja kupowałam przez Allegro z montażem. Przyjechali ze Śląska do Krakowa, położyli 60 m2 w jeden dzień, razem z listwami przypodłogowymi - dobrze, starannie, dokładnie. Podłoga ma już prawie 3 lata, wygląda jak nowa. Mogę z czystym sumieniem polecić firmę, która zakładała panele u mnie. :)