Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podnoszę staary temat.

Przeczytałam go pobieznie, ale pewnie od tego czasu wiele się zmieniło.

Czy ktoś mógłby mnie oświecić jak można zakwalifikować producentów paneli. Chodzi mi o pierwszą i drugą ligę;) resztę sobię daruję.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na temat Kronopola jest dużo negatywnych opinii. Ja rozważałem Krono Original i Egger i w końcu wybrałem Egger (z fugą były atrakcyjniejsze cenowo).

Teraz tylko się waham co położyć pod panele. W jednym sklepie polecali piankę, w drugim odradzali, bo się ugniata.

Myślę jeszcze o płytach eko, korku 2mm i wynalazku zwanym "pianomat". Czy ktoś mógłby coś doradzić?

Czy prawdą jest, że cieńsze warstwy podkładu lepiej tłumią stukanie niż grubsze? I że grubsza warstwa podkładu służy jedynie do wyrównywania nierówności podłoża?
Czy prawdą jest, że cieńsze warstwy podkładu lepiej tłumią stukanie niż grubsze? I że grubsza warstwa podkładu służy jedynie do wyrównywania nierówności podłoża?

Będę miała odpowiedź na 2 pytanie - TAK, na pierwsze dopiero się przekonam w sierpniu.

hej hej,

my ostatnio tez szukalismy paneli i jesli chodzi o wyciszenie, to Pan z fachowiec.pl powiedzial nam, że jeśli chodzi o podkład to bardziej niż grubość ma znaczenie z czego jest wykonany. Podobno te ekologiczne potrafią szybciej "wyparować", ugnieśc się i polecał nam sztuczne i to jakieś lepsze (czyt. droższe ;)). Ponoć dobrze tłumią i są na lata. No ale to tylko zasłyszane, jak jest naprawdę powiem jak będę używać :D

Ja na razie w jednym pomieszczeniu położyłem panele Kaindl-a i jestem bardzo zadowolony.

AC4 8mm V-Fuga

Pod panelami korek 2mm

Pomieszczenie bardzo, bardzo intensywnie eksplatowane + duże ilości piasku.

Problem no 1 trudno dostępne.

Ogólnie tylko v OBI ale tam niestety mocno zavyżona cena i tylko 6 vzoróv.

Teraz poszukuję paneli z odcieniami czervieni, szeroka decha i oczyviście V-FUGA.

Myślę o Kronopolu ( podobnież to firma córka KAINDL-a Austria)

Ale po dużej ilości negatyvnych opinii trochę się pękam :-?

Cały cza jetem zdecydovany na jednej model Quick step-, ale przy takim metrażu trochę szkoda mi $€$€$€$€$€

Po za tym nie viem czy one są aż tyle vartę, na ile je cenią :roll:

Pozdraviam

a co sądzicie o panelach HARO

W porównaniu z tymi z marketu _ Classen, Kronopol i kilka innych są ciut droższe a;e wyglądają na bardziej porządne

fakt czy dobry marketing?

Ja mam panele Kroponol Jesion bielony - panele położyliśmy dlatego, że

- kupiliśmy mieszkanie i trzeba było się szybko wprowadzić , a kasy brak na coś super na podłogę

- bo szybko (dwa pokoje 13m2 i 10m2) ułożone w jeden dzień, razem z listwami przypodłogowymi

- podobała mi się jasna podłoga.

Użytkujemy je dopiero 3 miesiąc, więc nie ma prawa być widać jakichkolwiek wytarć czy czegoś innego z racji użytkowania. Jak dla mnie są ciche ( mamy pod nimi matę z pianki na foli - nie wiem jak to się fachowo nazywa). Ładnie wyglądają i dobijają światło.

Aktualnie w całym mieszkaniu tylko te dwa pomieszczenia mają zrobione podłogi, reszta to goły beton, więc jeśli zniosą ten rok dobrze, to myślę , że nic gorszego nie może im się przytrafić :D

A przy fotelach na kółkach koło biurek polecam wszystkim zakup przeźroczystej plexi. W pracy po 2,5 roku użytkowania paneli w połączeniu z krzesełkiem na kółkach (10 h siedzenia przed kompem dzień w dzień) panela w miejscu, w którym stoi fotel już po prostu nie ma. Myślę , że każda podłoga źle znosi kółka od krzesełek plus np. woda z butów gdy jest śnieg na dworze.

Jeżeli chodzi o podłogę w salonie to cały czas się zastanawiam co wybrać, czy panele czy jakieś deski

:o

Mnie przekonuje argumentacja, że drewniany parkiet można odnowić. Mój syn położył w swoim domu (oczywiście nie sam ;) ) parkiet z desek Merbau DLH.

Dla mnie wygląda to pięknie (choć rzecz jasna nie każdemu się to podoba)

http://www.dlh-poland.com/Oferta/Podlogi/Lite/Merbau.aspx

• 3 weeks później...
U nas położony Quick step, wygląda rewelacyjnie, nie mieszkam jeszcze więc nie wiem jak się sprawdzi, czy będzie się rysował itp. Myje się dobrze :)
Mnie przekonuje argumentacja, że drewniany parkiet można odnowić

Ja też tak myślałam do tej pory. Mam w mieszkaniu deski.

W remontowanej chacie będą panele - z powodów finansowych.

Wymiana zniszczonych paneli na nowe jest dużo prostsza niż cyklinowanie i lakierowanie podłóg. Jak za 10 lat się zniszczą, to wymienię, zmieniający tym samym wystrój wnętrza. Na czas cyklinowania i lakierowania trzeba się wyprowadzić a nie każdy ma taką możliwość. Z panelami nie ma takiego problemu. Poza tym ile razy można cyklinować podłogę? Dwa? Potem zostanie listek a nie deska.

To taka moja filozofia :D

Witam,

Czytam ten wątek - ale czy aby na pewno trzyma się tematu? Póki co to przekomarzania drewna z panelem. A ja spytam: JAKIE PANELE? Kto i jaki PANEL poleci? Czy kupował ktoś panele na Allegro z montażem? (śląskie zagłębie paneli).

Pozdrawiam

Krzysiek

Gość Gosc_gość

Ja postawiłem na panele laminowane Tarkett 2 klepkowy wzór

z serii Woodstock 832 Broceliande Oak Arthur 8130219

mam zamiar być zadowolony 8)

W dotyku prawie jak drewno - efekt „prawdziwy dotyk” -Tarkett Genuine Tru Touch :p

Wczoraj odbyłem rozmowę z miejscowym sprzedawcą takich produktów jak: deska barlinecka, baltic woods, tarkett, quick step.

Facet gorąco polecał Quick Step i Tarkett. Za to zdecydowanie odradzał wszelką deskę a już napewno Barlinecką. Potwierdził wszystkie opinie o tej desce jakie można wyczytać na tym forum. Zresztą przyznał się bardzo szczerze, że ostatnie trzy największe wpadki jego firmy miały miejsce z powodu deski barlineckiej.

Wracając do tematu paneli, to przyznam szczerze że po oględzinach Quick Step mam do nich coraz większe przekonanie. Zarówno wygląd powierzchni wierzchniej jak i cały zamek i cała reszta są naprawdę dobrze zrobione.

Niestety ceny w całej Polsce są identyczne - i dość wysokie, a utargowanie może mieścić się tylko w nieznacznym stopniu.

Sprawdziłem w sieci i rzeczywiście kilku sprzedawców utrzymuje te same ceny.

Witam,

Czytam ten wątek - ale czy aby na pewno trzyma się tematu? Póki co to przekomarzania drewna z panelem. A ja spytam: JAKIE PANELE? Kto i jaki PANEL poleci? Czy kupował ktoś panele na Allegro z montażem? (śląskie zagłębie paneli).

Pozdrawiam

Krzysiek

Ja mam od ponad 10 lat Pergo w salonie i korytarzu i wciąz wygladają dobrze - tak więc mogę je spokojnie polecić. W sypialniach równiez od ponad 10 lat mam jakies inne, też szwedzki, ciut tańsze od Pergo - i tez sie tam dobrze sprawiają. Niestety, nie pamiętam ich nazwy, chyba nie ma ich juz w sprzedaży.

aga

Witam,

Ja kupowałam przez Allegro z montażem. Przyjechali ze Śląska do Krakowa, położyli 60 m2 w jeden dzień, razem z listwami przypodłogowymi - dobrze, starannie, dokładnie. Podłoga ma już prawie 3 lata, wygląda jak nowa. Mogę z czystym sumieniem polecić firmę, która zakładała panele u mnie. :)