Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panele drewniane położone jako podłoga pływająca są niemal tak samo głośne jak laminowane. Dlatego zdecydowaliśmy, że drewniane panele przykleimy do posadzki jak parkiet. Takie rozwiązanie jest też ponoć lepsze w wypadku kiedy będzie trzeba za jakiś czas podłogę wycyklinować.

Panele chcesz cyklinować? Nie słyszałem by komukolwiek się udało :) Panele słyną z tego, ze są tanie, wygodne w montażu i… nietrwałe. Jak chcesz coś trwałego, co można by po latach cyklinować, a jednoczesnie nie jest parkietem z jego wadami to pomyśl o dechach podłogowych. Deski barlineckie wyglądają bardzo ładnie, są równie proste i tanie w montażu jak pnaele. Nie są też specjalnie głośne, przynajmniej ja tego nie zauważyłem.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Deski barlineckie wyglądają bardzo ładnie, są równie proste i tanie w montażu jak pnaele. Nie są też specjalnie głośne, przynajmniej ja tego nie zauważyłem.

Z tą taniością to bym nie przesadzał. Są w cenie paneli PERGO, ale PERGO to trochę inna klasa paneli, a deska barlinecka jaką wyjątkową nie jest.

Pozdrawiam

Deski barlineckie wyglądają bardzo ładnie, są równie proste i tanie w montażu jak pnaele. Nie są też specjalnie głośne, przynajmniej ja tego nie zauważyłem.

Z tą taniością to bym nie przesadzał. Są w cenie paneli PERGO, ale PERGO to trochę inna klasa paneli, a deska barlinecka jaką wyjątkową nie jest.

Pozdrawiam

Cóż, różnica miedzy panelami a deską barlinecką jest jak między koniem a koniakiem :) Deski są z drewna, a Pergo to dobrej klasy panele, które robione są z wielu rzeczy, ale najmniej jest tam drewna :)

Podłoga drewniana to trochę inna jakość, nowa filozofia życia :) - dla mnie bomba i nie umywaja się do niej nawet super panele, bo po prostu nie

SA z drewna.

pozdrawiam

• 1 month później...
A dlaczego wolisz panele, a nie parkiet?

Ponieważ mam zamiar zainstalować ogrzewanie podłogowe, a w przypadku parkietu nie sprawdza się to: parkiet pęka i słabo przepuszcza ciepło. Panele będą kładzione w salonie, który ma dwa wyjścia balkonowe do ogrodu, dlatego mam zamiar zainstalować tam panele o najwyższej klasie ścieralności AC V lub IV. Wydaje mi się że będą praktyczniejsze, choć muszę przyznać, że sam choruję na parkiet przemysłowy z drewna egzotycznego.

Położyłem deskę barlinecką w całym domu (merbau, badi, buk, dąb) i jestem bardzo zadowolony. Schody betonowe mam obłożone dębem i muszę przyznać, że twardość rodowitego dębu dużo ustępuje merbau. Ponieważ mam psa (bokser), który nie chodzi na palcach i jak trzeba to rysuje podłogę. Dębowe schody będę musiał po dwóch latach odświeżyć (papier ścierny + lakier) a deskę barlinecką wystarczy przetrzeć polecanymi środkami (nie tanie ale b.dobre). Być może to kwestia zasposowanych lakierów powierzchniowych. Reasumując polecam deskę barlinecką chociaż wiem że nie jest to tanie

Uważam, że robienie podłogówki pod posadzką wykończoną drewnem (obojętnie czy panele dostosowane czy nie) jest nieporozumieniem z punktu widzenia praw fizyki. Oczywiście wszystko można. Drewno (parkiet, panele drewniane, deski) dają ciepło w porównaniu z posadzką kamienną lub terakotą i naprawdę, gdybym drugi raz budował to ponownie nie robiłbym ogrzewania podłogowego pod izolatorem cieplnym jakim jest niewątpliwie drewno, chyba że taraz uczą że jest przewodnikiem.

No właśnie - nie robiłbym. Czyli nie masz. Szukam na forum, ale nikt nie ma tego w praktyce. Czyli dalej tak naprawdę nie wiemy jak to się sprawuje.

Jak to ktoś słusznie zauważył w podobnym wątku, narzekają ci którzy nie mają takiego rozwiązania. Jest na forum kilku ludzi którzy mają podłogówkę + panele i sobie chwalą. Co do praw fizyki, to się zgadzam :lol: drewno nadal jest izolatorem, ale ja z góry zakładam straty ciepła. Chodzi mi o to że deska barlin. jest grubsza od paneli i być może dać sbie z nią spokój bo koszty ogrzewania będą zbyt duże...

Jeżeli panele na ogrzewaniu podłogowym to przede wszystkim:

1) Grubszy styropian w podłodze (nawet 10cm),

2) Panele nie położone na jakiejś piance tylko bezpośrednio przyklejone do podłoża (klej do parkietu)

3) Jeżeli nie panele to cienka deska.

4) a może nawet 1) - ogrzewanie przeliczone na dane podłoże - na pewno rurki będą musiały być kładzione gęściej niż przy wykończeniu terakotą czy kamieniem naturalnym.

A się zdecydowałam na panele w sypialniach i to laminowane nie drewniane. Miałam w starycm mieszkaniu, nie pamietam nazwy, ale moge to sprawdzić. Sprawdziły się doskonale nawet przy małym dziecku (jeździki, rowerki etc). Kosztowały ok 40zł/m2 a wiec jak na laminat dosyc drogie. Niestety nie polecam tych "promocyjnych" (zwykle z marketów)za cene poniżej 20zł/m2. Mają je rodzice i po 2 latach zwykłego uzytkowania wyglądają fatalnie.

A jeśli chodzi o sprawę podłogówki i drewna na niej, to ja jestem zdecydowana. Po prostu nie moge zrezygnować ni z drewna ni z podłogówki. Będzie parkiet debowy gr 15mm przyklejony bezpośrednio do podłoża dobrymi klejami. Podłogówka oczywiście przeliczona pod odpowiedni materiał i mam nadzieję, ze będzie dobrze.

Jeżeli panele na ogrzewaniu podłogowym to przede wszystkim:

1) Grubszy styropian w podłodze (nawet 10cm),

2) Panele nie położone na jakiejś piance tylko bezpośrednio przyklejone do podłoża (klej do parkietu)

3) Jeżeli nie panele to cienka deska.

4) a może nawet 1) - ogrzewanie przeliczone na dane podłoże - na pewno rurki będą musiały być kładzione gęściej niż przy wykończeniu terakotą czy kamieniem naturalnym.

"Gazeta" rozwiń proszę punkt nr 2 na co kleić i jak, by dobrze było.

ewak39 dlaczego eliminujesz laminowane???

Jakis konkretny powód ???

sebo8877

Czysto subiektywny... ma znajoma i bardzo mi sie nie podobaja... moze to akurat ten typ, ktory ona ma, ale sa faktycznie "plastikowe" - glosno stukaja przy kazdym kroku, dla mnie sa zimne w odbiorze... :)

Ale tak jak wspomnialam, to czysto subiektywne odczucia, dlatego w swoim domu zdecydowalam sie na drewniane. :)

które firmy są "Mercedesami" wśród producentów paneli i czy warto przepłacać za firmę skoro można wybrać produkty o tej samej klasie ścieralności ?

Do mercedesów należy zapewne PERGO. Są świetne, ale też i drogie. Mieliśmy takie położyć w salonie, ale wyszło inaczej.

W efekcie mamy najtańszego CLASSEN'a i WIPARQUETA ( w zasadzie to jak CLASSEN). Jednak przy układaniu mam subiektywnie pozytywniejsze odczucia w stronę normalnego CLASSEN'a mimo, że był tańszy.