Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...1. co to znaczy: podłoga pływająca? Było to poruszane w przypadku deski barlineckiej ale nie mam pojęcia co to znaczy...

...2. Poszukuję do swojego domu bardzo twardej, wytrzymałej, w miarę jasnej podłogi. Co myślisz o bambusie?...

Ad.1

Podłoga pływająca to potoczna nazwa podłogi, która nie jest na stałe zamocowana do podłoża. Poszczególne elementy podłogi, są ze sobą połączone (za pomocą zatrzasków lub kleju), natomiast nie są w żaden sposób połączone z podłożem.

Ad.2

O bambusie myślę raczej chłodno :( a nawet bardzo chłodno :oops: . Zbyt dużo pracy trzeba włożyć, aby podłoga była OK.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Szukam tych "starych" paneli podłogowych na klej. Takich co to już ich nigdzie nie można dostać. Nie wiem kto wpadł na pomysł produkcji klików ale ja ich nie cierpię. Różnice między klikami i klejowymi sa olbrzymie - i w kładzeniu i w użytkowaniu. Ale na korzyść klejowych. Poza tym nie mogę mieć paneli które się kładzie pod kątem - muszą być wsuwane.

Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość kupienia jeszcze takich paneli?

Podejrzewam, że będziesz miała problem z kupnem paneli na klej. Moda jest na clicki. :(

Ale ku pocieszeniu: są różne clicki. :D

NP. HARO.

http://www.haro.com/html/productservice_installation_clic_connect_ENG_HTML.htm

Ten typ łączymy dobijając panele. Czyli montaż jest niemalże identyczny jak w wypadku paneli klejonych. :D Jedyna różnica to taka, że nie używamy kleju. :wink: A jako praktyk powiem Ci, że w/g mnie, to najlepsze połączenie bezklejowe. 8)

• 2 months później...

Witam,

mamy nieduże mieszkanko, dwa pokoje. W dużym bardzo bym chciała położyć panele w kolorze Wenge, natmomiast w małym pokoiku wydaje mi się że byłyby za ciemne, dlatego zastanawiam się nad takimi jasnymi. Ale obawiam się jak to będzie wyglądało :roll: , drzwi do małego pokoju są zawszze zamkniete więc nie powinno być efektu "pstrokatego", ale z drugiej strony nie wiem czy ktoś widział kiedyś rózne kolory paneli w jednym mieszkaniu, jak to wygląda?

z góry dziękuję za informacje na powyższy temat,

pozdrawiam.

P.

• 2 weeks później...
Panele to kiepski pomysł, chyba że te droższe - Pergo, Egger - ale mimo wszystko polecałbym deskę barlinecką, chociaż ta najtańszą, wierz mi !

Co do deski barlineckiej to mam zupełnie inne zdanie.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1640174&sid=1b08066ae31c9b0cec5e10f71c1bae01

lub

http://www.anzwers.org/trade/barlinek/

Chce miec ogrzewaie podlogowe w calym domu, na dole plytki na gorze panele. Przyszedl spec, bardzo madry bo wlasciciel sklepu z instalacjamo co i cwu i kategorycznie powiedzial ze na ogrzewanie podlogowe paneli sie nie daje!!! :o :o :o

Ale ze ja juz jestem po dosc sporej dawce informacji z tego forum to na szczescie mu nie wierze.

Moze kilka lat temu panowala taka opinia ale obecnie duzo osob daje panele na ogrzewanie podlogowe i wcale tego nie zaluja.

Jednak teraz moze dam rozne materialy na ogrzewanie podlogowe i sama zobacze co jest najlepsze, panele, wykladzina czy linoleum. :wink:

Mam zamiar kupić do nowego mieszkania panele laminowane. Oczywiście głównym kryterium doboru jest deficyt finansowy, więc nie doradzajcie mi innego rodzaju podłogi. Ale ponieważ nawet w tym - budżetowym rozwiązaniu - chcę kierować się wyborem najlepszym z możliwych mam pytanie. U jednego z przedstawicieli m.in. podłóg Witexa dowiedziałem się, że opłaca się rozważyć zakup paneli o enigmatycznej nazwie handlowej WLU, będącymi w rzeczywistości niczym innym, jak panelami Witexa, tyle tylko, że w wersji budżetowej (bez warstwy Sound Protect) puszczanej na rynek pod inną marką, żeby nie psuć wizerunku marki. Faktycznie, warianty kolorystyczno/gatunkowe wyglądają identycznie jak z oferty Witex Marena. Cena nieporównywalnie niższa. Czy ktoś mógłby potwierdzić te rewelacje? Czy przedstawiciel próbuje zrobić mnie w balona?

Witam wszystkich. Jestem zupełnie nowy więc jesdzcze raz wszystkich serdecznie WITAM.

Muszę (ze względu na finanse) kupić do nowego domu ok. 100 m2 paneli. Przeglądałem trochę forum i wiem że to temat rzeka. Na dole będę potrzebował ok 30 m2. Tu chcę wydać ok 40-50 zł/m2. Natomiast na górze gdzieś w granicach 30-40 zł/m2. Czy w tych cenach można już kupić coś przyzwoitego? Jaki producent i ewentualnie model polecacie? Coi dawaliście u siebie pod panele?

Czekam na jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam.