Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

lada moment czeka nas pokrycie wielu metrów kwadratowych czymś bardziej przyjaznym dla stóp i dla oka niż beton, który to jest obecnie. Wybór padł na panele drewniane (pływające), a i mamy problem z wyborem producenta.

Z tego co dotychczas przeczytałam na forach, to najlepsze opinie są o produktach firmy Kahrs - że niby jest Kahrs, długo, długo nic potem Tarkett, znów dlugo nic i docieramy do rodzimego Baltic Wood. Niestety forumowicze nie pisza nic panelach drewnianych firmy Witex... Gdyby nie cena to bez zastanowienia wybralibyśmy Kahrsa, ale może któryś z innych producentów oferuję podobną jakość za nieco niższą cenę?

Czy ktos może ma u siebie polożone panele drewniane tych producentów i może się podzielić plusami i minusami swego wyboru?

Innym pytaniem jest, co dać pod nie? Podłoge mamy równą, więc chyba możemy zastosować każde rozwiązanie, tylko które lepsze? W pierwszej chwili mysleliśmy o grubym korku (4mm), ale już w sklepach Kahrs i Witex usłyszeliśmy, że się korek kruszy i oni go nie używają. Innym pomysłem (Witex) jest coś, co się nazywa Sound Protect... Co macie położone pod swoimi panelami drewnianymi?

Dziękuję za wszelkie rady, uwagi i pomysły.

Pozdrawiam,

Bożena.

Są jeszcze firmy produkujące dwu i trójwarstwowe panele drewniane takie jak :Berg & Berg, Haro, Meister, Parador, Terhuerne, Karelia i inne.

Trudno jest określić która tych firm jest najlepsza wszystkie są dobre, znane.

Testy przeprowadzone na wybranych losowo produktach tych firm wykazują różnice.

jedna podłoga ma lepsze to inna tamto itp.

Parę wskazówek. napewno nie wydzielają formaldehydu (rakotwórczy) ponad dopuszczalną normę. Wiekszość z nich nie wykazuje jawisk elektrostatycznych (bardzom szkodliwe dla dzieci) w postaci wyładowań. Zawartość pestycydów najczęściej brak danych. Nie wszystkie mają powłokę antypoślizgową- mniej ją ma.

Większość z tych firm daje 20-30 letnią gwarancję. Aby wytrzymały te 30 lat należy je wyjątkowo oszczędzać. Każde cyklinowanie to ubytek około 3mm wierzchniej warstwy przy położonych pływająco na nierównym podłożu

paneli. Dowiedzieć się czy mają krawędzie zabezpieczone przed wilgocią (zmywanie wilgotną szmatą lub mopem).

Ceny zależą od wielkości panela i drewna warstwy wierzchniej a także rodzaju aplikacji warstwy wierzchniej.

Kupić od razu środki pięlęgnacyjno-zmywające zalecane przez producenta paneli.

Sound Protect (Wittex) jest wbudowany w laminat w innych firmach nazywa się Silentpro (Haro), Soundbloc (Kaindl) lub podobnie.

Pod panele drewniane kładziemy maty wygłuszające przedewszystkim akustykę krokową. Maty te wytłumiają w akresie 18-22 dB ta wartość odpowiada tykaniu zegara ściennego. Ważne są gęstość i masa materiału wyciszającego. Im cięższy i gęstszy tym lepszy. Kazdy podkład pod panele drewniane wielowarstwowe ma podane wartości wyciszania w dB.

Chcesz mieć wyjatkowo cichą posadzkę musisz kleić do podłoża.

Jest to droższy system i wymaga znajomości tematu.

Bardo ważne jest także czy podłoże jest suche maksimum 2% wilgotności.

Czy podłoże ma nierówności powyżej 2mm na długości 2metrów?. Na tej długości mogą się znależć 2-3 miejsc do 2mm nierówności.

Zależnie od poziomu zawilgocenia podłoza należy przedsiębrnąć odpowiednie środki dla zabepieczenia posadzki drewnianej.

Nie kupować tanich paneli z chin.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem zwolennikiem paneli drewnianych jak juz położyłbym tzw. parkiet gotowy jak w przyszłości bedziesz panele chciała odnowić to i tak musisz je przykleić do podłoża także jak masz dać za panel drewniany 150-250 zł plus klej plus ułożenie to rozejrzyj sie za parkietem gotowym wyjdzie tanie warstwy uzytkowej drewna ma 6mm a nie jak ( oprócz kahrsa) 3,8mm i mozna parkiet gotowy odnowić ze 4 razy..wiec masz posadzke na jakies 60 lat...weź pod rozwagę.....

Ja mam panele laminowane Quick Stepa, seria Majestic. Klasa ścieralności AC5. W domu 3 koty i 9-miesieczne dziecko, które wali w podłogę czym popadnie. Te panele są nie do zdarcia! Przesuwaliśmy już po nich meble i nie zostawiły ani śladu. Pod panelami mamy podkład wygłuszający QuickStepa. Efekt jest taki, ze pod względem akustycznym niczym nie różni się ta podłoga od parkietu.

Ja polecam i to bardzo!

Mają tylko jedną wadę: są drogie.

mamy KronoOriginal, i jest OK,

udalo nam sie znalezc dokladnie taki kolor/desen jaki chcielismy miec w domu na podlogach,

wczesniej planowalismy deske barlinecką, ale zdecydowal budzet i galopujace ceny ;-) jednak nie zalujemy, ci nasi znajomi, ktorzy kupili deski barlineckie, dzisiaj twierdza, ze to chyba najgorzej wydane pieniadze w budowie ........

Zastanów sie nad ogrzewaniem podłogowym. Jest fajne w łazienkach ale w pozostałych pomieszczeniach odradzam. Pogadaj z lekarzami. Masz wygrzane stawy w stopach plus staw skokowy, wychodzuisz na zimno a tam nie masz ogrzewania podłogowego i stawy szkal trafia. Pozatym nie jest to ogrzewanie zbliżone do naturalnego, człowiek jest przyzwyczajony do ciepła płynącego z góry a nie z dołu - ale i tak jeżeli zrobisz podłogówkę bedzie to najlepsze roswiazanie na świecie :lol:
Taaaaaaaa a jak wychodzę w zimie z wyrka nagrzany na pole to od razu łapie grypę to może od razu w domu mieć 0 stopni to nie zachoruję.

Nie jestem zwolennikiem paneli drewnianych jak juz położyłbym tzw. parkiet gotowy jak w przyszłości bedziesz panele chciała odnowić to i tak musisz je przykleić do podłoża także jak masz dać za panel drewniany 150-250 zł plus klej plus ułożenie to rozejrzyj sie za parkietem gotowym wyjdzie tanie warstwy uzytkowej drewna ma 6mm a nie jak ( oprócz kahrsa) 3,8mm i mozna parkiet gotowy odnowić ze 4 razy..wiec masz posadzke na jakies 60 lat...weź pod rozwagę.....

O ile jest parkiet gotowy tańszy od deski gotowej? Sporo, nawet 100zł.

Ale jak wyglada deska 14cm lub 19cm gotowa od klepek nawet 7cm. Równie pięknie albo i piękniej. Zależy to jednak od wystroju wnętrza i jego charakteru a także wielkości powierzchni odkrytej parkietu czy desek. Zdecydowanie jednak ciszej stapa się po przyklejonej posadzce drewnianej. Jednak ciszej i dłużej - przez dziesięciolecia- stąpa się po litym drewnie a nie czymś co po dwóch cyklinowaniach znika ze sklejki na którą ostało przyklejone.

Tu na pewno jesteśmy zgodni. Jezeli ma to być 2,5-3,5mm warstwa wierzchnia to musi być klejona. Inaczej już przy pierwszym cyklinowaniu nieostrożny czy niedoswiadczony cykliniarz przeszlifuje na wskroś warstwę wierzchnią.

Taki przypadek ogladałem. Poproszono mnie o konsultację.

Położono na nierównym podłożu panele drewniane firmy Haro 2,5mm. Podczas wstawiania mebli powstały rysy głębokie. Jak opowiadał właściciel na 1,5mm cykliniarz zaś twierdził, że miały więcej.

Panowie którzy układali panele nie zajmują się wymianą całych paneli poniewa ich się już nie da wymienić tylko trzeba cyklinować. Więc na prosbę własciciela posadzki przysłali młodego chetnego zarobić parę złotych. cykliniarza.

Facet jak opowiadał załoył papier 24 bo rysy były grube.

Głębokie rysy więc cyklinował na krzyż 24. Oczywiście pobrawił 36 i na 60 skończył bo zobaczył przeswity w kilku miejscach. Dokładnie w sześciu.

Winni byli panowie montujący panele/brak wiedzy i umiejetności wymiany uszkodzonych paneli. Winni byli panowie od przeprowadzki i winny był cykliniarz.

A więc ostrożnie z panelami stosuj tylko lite drewno na podłogę!

O ile jest parkiet gotowy tańszy od deski gotowej? Sporo, nawet 100zł.

Ale jak wyglada deska 14cm lub 19cm gotowa od klepek nawet 7cm. Równie pięknie albo i piękniej. Zależy to jednak od wystroju wnętrza i jego charakteru a także wielkości powierzchni odkrytej parkietu czy desek. Zdecydowanie jednak ciszej stapa się po przyklejonej posadzce drewnianej. Jednak ciszej i dłużej - przez dziesięciolecia- stąpa się po litym drewnie a nie czymś co po dwóch cyklinowaniach znika ze sklejki na którą ostało przyklejone.

Tu na pewno jesteśmy zgodni. Jezeli ma to być 2,5-3,5mm warstwa wierzchnia to musi być klejona. Inaczej już przy pierwszym cyklinowaniu nieostrożny czy niedoswiadczony cykliniarz przeszlifuje na wskroś warstwę wierzchnią.

Taki przypadek ogladałem. Poproszono mnie o konsultację.

Położono na nierównym podłożu panele drewniane firmy Haro 2,5mm. Podczas wstawiania mebli powstały rysy głębokie. Jak opowiadał właściciel na 1,5mm cykliniarz zaś twierdził, że miały więcej.

Panowie którzy układali panele nie zajmują się wymianą całych paneli poniewa ich się już nie da wymienić tylko trzeba cyklinować. Więc na prosbę własciciela posadzki przysłali młodego chetnego zarobić parę złotych. cykliniarza.

Facet jak opowiadał załoył papier 24 bo rysy były grube.

Głębokie rysy więc cyklinował na krzyż 24. Oczywiście pobrawił 36 i na 60 skończył bo zobaczył przeswity w kilku miejscach. Dokładnie w sześciu.

Winni byli panowie montujący panele/brak wiedzy i umiejetności wymiany uszkodzonych paneli. Winni byli panowie od przeprowadzki i winny był cykliniarz.

A więc ostrożnie z panelami stosuj tylko lite drewno na podłogę!

Lamparkiet produkuje też deske dwuwarstwową o długości do 2mb z taka sama warstwa uzytkowa jak kahrs i jest tansz jakby nie patrec wyjdzie taniej i na lata...

Jarku, dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź, potwierdziłam z niej, że posiadana przeze mnie wiedza teoretyczna jest prawidłowa. W moim pytaniu chodziło mi o konkrety. Zdążyłam już zapoznać się z tym, co można, teraz muszę zdecydować, co i dlaczego jest lepsze od innego... no i brakuje mi odpowiedzi na pytania "dlaczego?".

Powiedź mi jaką masz podłogę?

Są jeszcze firmy produkujące dwu i trójwarstwowe panele drewniane takie jak :Berg & Berg, Haro, Meister, Parador, Terhuerne, Karelia i inne.

Trudno jest określić która tych firm jest najlepsza wszystkie są dobre, znane.

Testy przeprowadzone na wybranych losowo produktach tych firm wykazują różnice.

jedna podłoga ma lepsze to inna tamto itp.

No właśnie bardzo chciałabym poznać te "jedne to, inna tamto" ;)

Czy możesz coś więcej powiedzieć na ten temat?

Parę wskazówek. napewno nie wydzielają formaldehydu (rakotwórczy) ponad dopuszczalną normę. Wiekszość z nich nie wykazuje jawisk elektrostatycznych (bardzom szkodliwe dla dzieci) w postaci wyładowań. Zawartość pestycydów najczęściej brak danych. Nie wszystkie mają powłokę antypoślizgową- mniej ją ma.

Ciekawe wskazówki. Czy wiesz może, gdzie mogę znaleźć konkrety o interesujących mnie firmach? A może gdzieś w sieci są jakieś wyniki testów/badań/itp.?

Sound Protect (Wittex) jest wbudowany w laminat...

???

W panele drewniane nie jest nic wbudowane. Przynajmniej w te, które oglądałam, nic nie było - same drewno...

Pod panele drewniane kładziemy maty wygłuszające przedewszystkim akustykę krokową. Maty te wytłumiają w akresie 18-22 dB ta wartość odpowiada tykaniu zegara ściennego. Ważne są gęstość i masa materiału wyciszającego. Im cięższy i gęstszy tym lepszy. Kazdy podkład pod panele drewniane wielowarstwowe ma podane wartości wyciszania w dB.

Czy istnieją jakieś tabele porównawcze lub coś podobnego? Czy jednak muszę wrócić do sklepów i dopytać u sprzedawców?

Jak się ma w tym wszystkim korek (już usłyszałam, że 2mm w zupełności wystarczy)?

U mnie sprawdzila sie deska Classena matowa.duze natezenie ruchu{ zwierzeta ,dzieciaki ,buciory}I w nowym domu tez ja zastosuje.

Deska? Na ich stronie nie widzę żadnych desek, ani nawet paneli drewnianych... Mają tylko panele laminowane, a ja nie chcę sztucznych, a tylko drewniane...

Niestety klejenie nie wchodzi w grę, dlatego odpada deska lita, parkiet i klejone panele drewniane. Musi być pływająca...

Deskę litą bardzo bym chciała, ale i cena nie ta, i pływająco nie da się ułożyć... :(

Są również deski lite grubość 21mm kładzione "pływająco" Firma Tarkett.

Pod spodem wiązane są specjalnymi klamrami metalowymi. Oczywiscie cena jest wysoka ponad 250,00zł/m2.

Ja mam posadzkę drewnianą z litego drewna. Merbau mozaika na dziko a w to wpleciony jest bambus i iroko deszcz€łki szerokości 90mm.

Polecić mi jest naprawdę trudno bo boję się odpowiedzialności nie widząc podłoża. Aby nto uczynić muszę wiedzieć ile pieniędzy przeznaczacie tylko na panele drewniane i podkład wytłumiający?

Firma Haro używa na pokrycie lakierów ceramicznych, ale ma cieńszą warstwę wierzchnią niż np. Kaehrs.

W waszym miejscu zamieszkania napewno są specjalistyczne sklepy pobrać od nich wszelkie materiały, opisy, prospekty i starać się dokonać optymalnego wyboru. Wyjątkowo ważne powtarzam jeszcze raz jest podłoże na którym będzie ułożona posadzka z paneli. Jaka jest jej wilgotność? Czy jest równa 2mm/2mb zagłębienia? Panele powinny być montowane na zatrzaski.

Korek w zupełności wystarczy. Kruszy się wtedy gdy układający ułoży sobie najpierw całą podłogę z korka a następnie po nie chodzi. Przy klęczeniu podczas montażu czubkami obuwia zachacza i wykrusza korek! Należy układać korek z lekkim wyprzedzeniem układanych paneli!

Jeszczejedno nie każda folia paroszczelna jest paroszczelna. Folia też przepuszcza parę. Ważne żeby wiedieć ile i czy na wasze podłoże się nadaje. Wigotność podłoża? Dlaczego nie możesz kleić. Wyjdzie to wszysto taniej. W ciagu 30 lat musisz kilkakrotnie zmienić wykładzinę, laminat, nawet kafle a drewno lite zostaje. Proszę więcej danych może się znajdzie sposób?

Testy znalazłem na niemieckich stronach Stiftungwarentest. http://www.test.de

Maty musisz szukać z redukcją decybeli powyzej 20dB. 24dB to narazie wszystko co oferuje handel. Nie wiem czy w Polsce. W przypadku mat wyciszających nie uzyskasz lepszych wyników jak 20dB (tykanie zegara na scianie) redukcja hałasu kroków. Korek jest jak najbardziej odpowiedni jezeli ma w karcie technicznej wpisane te 20dB.

• 1 month później...

Podłogi na lata. Po co? Mam parkiet bukowy zabezpieczony bardzo dobrym szwedzkim lakierem i po 10 latach jest tak zniszczony, że patrzeć na niego nie mogę. Dlatego tym razem kupię panele i nie będę ich przyklejać. Wydaje mi się, że fabryczne zabezpieczenie powierzchni powinno być lepsze niż lakierowanie w domowych warunkach. Poza tym nie chcę mieć w domu atrakcji związanych z cyklinowaniem i ponownym lakierowaniem. Gdy panele się zniszczą (kiedy to będzie???) to je wyrzucę i kupię coś w innym stylu. Szybko i przyjemnie.

jj

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Od kilku dni szukam paneli, które widziałem przypadkiem w jednym mieszkaniu. Niestety nie wiem co to za panele, nie potrafię tez w necie znaleźć ich zdjęcia, znalazłem mniej więcej podobne:

http://www.komfort.pl/userfiles/image/panel/228738_a_a_b.jpg

z tym, że te które widziałem miały odcień wpadający bardziej w biel niż kolor żółty, i te paski były dłuższe, troszkę ciemniejsze, równolegle poukładane, mniej porozrzucane niż na tej fotce.

Czy ktoś może wie o czym mówię?

Przecież wkleiłaś zdjęcie ze strony Komfortu – więc i tam masz wszystkie informacje.......

Są to Panele firmy Alloc AS

Kolor/typ : Trendline jasny

Tu masz ofertę z komfortu http://www.komfort.pl/panele,3947,81.html

http://www.komfort.pl//userfiles/image/panel/228738_b.jpg

w Firmie Classen są podobne , ciemniejsze....

http://www.komfort.pl//userfiles/image/panel/259339%20LIFE%20%20listone%20maracaibo_b.jpg

http://www.komfort.pl/panele,5811,12.html