Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam prawie wszędzie parkiet a w jednym pokoju panele. Jak to przeczytałam to aż stanęłam jedną bosą stopą na parkiecie a drugą na panelach i naprawdę panele są zimniejsze. Różnica jest odczuwalna.

to pomino odczuwalnej różnicy, do tej pory, nie zwróciłaś na to uwagi? dopiero teraz jak to przeczytałaś...może to autosugestia kheh.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[stać mnie było na drewnianą podłogę, świadomie wybrałem jednak dobre i ładne panele laminowane (małe dzieci w domu). Po prostu o takim a nie innym wyborze decyduje szereg czynników.

Podpisuję sie pod tym. Własnie dobudowujemy pokój dla dzieci. Początkowo myslałam o podlodze drewnianej, ale jednak będą panele. Bo:

1. mamy panele Pergo (w momencie zakupu ich najdroższy model) od 10 lat i wciąż b. dobrze wygladają.

2. nie podoba się nam parkiet, a w przypadku desek obawiam się jednak o szpary i wnikający w nie brud. Obawiam się też skrzypienia podłogi.

3. Zależy nam, aby pokój wykończyć jak najszybciej.

4. Chcę łatwo i szybko czyścić podłogę.

Wracając do pierwszego pytania - polecam Pergo - u nas sprawdzają się w salonie i korytarzu od 10 lat. W sypialniach mam jakieś gorsze innej firmy i tez są OK, ale nie pamiętam nazwy.

My mamy obecnie panele z grupy Krono położone 8 lat temu i do tej pory jak ktoś przychodzi to się dziwi że takie lśniące. Ale niestety takich już nie sprowadzają. Wtedy kosztowały ok. 80 zł mkw!!!

Było warto bo mają na laminacie drugą dodatkową warstwę bezbarwnej żywicy i nawet jak się porysują od psów (czasami wpadną do domu) to po kilu dniach od chodzenia (szurania) papciami same się polerują :D

Leżą na podkładzie pilśniowym (zielony) i nie stukają tak jak na piance.

Teraz w nowym domu mamy sporo płytek ale panele też będą. Właśnie układam wąskie klepki Quick Step-a z serii Elegance z 4 stronną fugą i naturalnym usłojeniem i powiem, że wyglądają o niebo lepiej niż deska barlinecka na której lakier wygląda jak laminat foliowy na płycie meblowej :D

Deska z Baltic Woods wygląda lepiej niż ten barlinek ale i tak wolę panele, oczywiście te droższe modele które odwzorowują rysunek słojów.

Kolejne do ułożenia czekają też wąskie klepki ze słojami z Balterio.

Jak je poukładam to porobię zdjęcia.

Witam wszystkich! Widziałam ostatnio bardzo ładne panele, własnie z V fugą firmy Balterio. I chyba się na takie zdecyduję. W ofercie mają wersję z izolacją dźwiękową (sound barrier) i ponoć wystarczy podłożyć tylko jakąś folię (nie pamiętam jak to się nazywa :wink: ) i kłaść. Czy ktoś to ma? Jak się sprawują takie panele? Czy warto kupić właśnie z taką izolacją?

Świeta prawda z tymi panelami - całą górną podłogę mamy zrobioną w naturalnych dechach a jeden pokój w panelach i jest porażka , chodzenie boso po deskach jest przyjemnoscią ale po panelach nic miłego są zimne, nieprzyjemne.

W nowym domu zdecydowanie panelom laminowanym NIE.

Tak panele sa zimne .Latem to nie przeszkadza ale zimą trzeba nosic pantofle

ja generalnie chodzę w jakichś kapciach, nie zależnie od pory roku. Przecież, żeby nie wiem jak często czyścić, na podłodze zbiera się brud, kurz - i co wy, z brudnymi nogami na kanapę czy pod pościel? :wink: czy ta wada paneli nie jest wydumana?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...