Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

10 lat temu zakupiłem panele podłogowe firmy PERGO z 15 letnią gwarancją ostatnio na połączeniach pojawiły się uwypuklenia, nie wiadomo dlaczego . podłoga nie była zalana ani nic z tych rzeczy. ponieważ jest ona jeszcze na gwarancji wiec złożyłem reklamację i do dnia dzisiejszego nie ma odpowiedzi. zgodnie z prawem po 2 tygodniach uznaje się że reklamacja została przyjęta. chciałbym ostrzec wszystkich przed zakupem PERGO jeżeli gwarancja jest tylko na papierze a w razie reklamacji nikt nie udziela jakiejkolwiek odpowiedzi o czymś to świadczy!!! a nie każdego stac na procesy i dochodzenie swych praw!!! tak więc decyzja należy do WAS ja tylko ostrzegłem.....

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Na wstępie życze Wam Wszystkim dużo zdrowia z okazji nadchodzących Świąt, oraz wytrwałości i cierpliwości Naszych wykonawców.

Problem mój dotyczy Paneli podłogowych firmy Kronopoł.

Otóż prawie na każdej paneli z tyłu jest na całej długości wycięty frez.

Poniżej fotka:

http://members.lycos.co.uk/woren0/panela.jpg

A teraz moje pytanie odnośnie wg mnie Wady, czy norma PN-EN-13329 (Laminowane pokrycia podłogowe --Elementy z warstwą użytkową na bazie aminoplastycznych termoutwardzalnych żywic) przewiduje takie moim zdaniem uchybienia??.

Proszę o porady i wskazówki odnośnie mojego problemu.[/url]

Ja wiem :D Nie jest to wada paneli. Są to frezy płyty HDF potrzebne do prowadzenia całej płyty która jest już pokryta laminatem i właśnie dzięki tym frezom jest równo prowadzona do cięcia na konkretny wymiar poszczególnych paneli. W jednej paczce paneli ( nie w każdej) ale jeśli już zapewne bedziesz miał dwa tak nafrezowane panele.

Norma PN EN 183329 nie mówi o rodzaju frezowania piór czy wpustów jak też systemów zatrzaskowych. Każdy producenta ma prawo do własnych opatentowanych często rozwiazań.

O jakiej wilgoci mówisz? Po pierwsze wszystkie posadzki drewniane i drewnopodobne układamy na podkładach (wylewkach) o wilgotności maksymalnie 2% mierzone metodą CM-karbidową lub 3% mierzone metodą suszarkowo-wagową. Na taką wylewkę kładzie się folię na zakładkę 20-30cm i wywinięyą na ściany, dopiero na to kłdziesż swój laminat z płyty wiórowej. Sama płyta powinna mie wigotnośc 9-10%.

A poza tym wilgoc od spodu nie potrzebuje nacięcia w płycie ponieważ wejdzie w całą płytę i zniszczy ci posadzkę. Do tego wystarczy, że wylewka bedzie miała 2,5-3% wilgotności przy metodzie CM a 3,7-4,2% przy metodzie suszarkowo-wagowej. Dlatego [powinieneś zmierzy wilgotnoś wylewki w jej dolnej części.

Jezeli kładziesz to na płycie OSB, to żaden problem.

Dziwi mnie jedynie te połowa ma frezy a reszta nie!!!

Z tego co widzę na zdjęciu to nie ma problemu! Oczywiście możesz zawezwac sprzedawcę zanim to wszystko ułożysz i z nim porozmawiac.

Może kupiłeś to na promocji?

Panowie :D Jeszcze raz zapewniam Was że nie jest to wada paneli ! Płyta która jest prowadzona do cięcia na poszczególne panele o wymiarze 1380 x 193 jest nacięta w taki sposób jak pokazuje zdjęcie, i dzięku tym ''rowkom'' równo jest prowadzona na stole piły. Widziałem to na własne oczy na szkoleniu w fabryce Kronopola. I jako dealer paneli podłogowych min. Kronopol ''przeżyłem'' kilka reklamacji otrzymanych od klientów w związku z tymi nacięciami 8) . Nie ma znaczenia czy panele były w promocji czy nie..I również to że w jednych paczkach panele są z nacięciami czy nie.. Te nacięcia w żaden sposób nie zmniejszają właściwości użytkowej podłogi, nie wpływają na estetykę a i z doświadczenia z montaży tych podłóg zapewniam Was że nie zmniejszają trwałości paneli :p

Panowie :D Jeszcze raz zapewniam Was że nie jest to wada paneli ! Płyta która jest prowadzona do cięcia na poszczególne panele o wymiarze 1380 x 193 jest nacięta w taki sposób jak pokazuje zdjęcie, i dzięku tym ''rowkom'' równo jest prowadzona na stole piły. Widziałem to na własne oczy na szkoleniu w fabryce Kronopola. I jako dealer paneli podłogowych min. Kronopol ''przeżyłem'' kilka reklamacji otrzymanych od klientów w związku z tymi nacięciami 8) . Nie ma znaczenia czy panele były w promocji czy nie..I również to że w jednych paczkach panele są z nacięciami czy nie.. Te nacięcia w żaden sposób nie zmniejszają właściwości użytkowej podłogi, nie wpływają na estetykę a i z doświadczenia z montaży tych podłóg zapewniam Was że nie zmniejszają trwałości paneli :p

Człowiek całe życie się uczy, sic.

witam. w maju przymierzam się do remontu mieszkania i poszukuję paneli podłogowych o jakimś ciekawym oryginalnym wzorze.wiem że w sprzedaży są panele w większości o strukturze słojów drzewa. czy ktoś z was widział panele jednolite (bez struktury) lub w jakieś ciekawe wzory?

w komforcie ostatnio widziałem panele epi floors - grafit ww jakieś kuleczki - całkiem fajne

czy orientujecie jakiś producent ma w ofercie coś oryginalnego - jeśli tak to proszę o namiary pozdrawiam

Parador ma bardzo fajne wzorki. I świetnie się układa (jeżeli jesteś tak jak my, początkującym panelarzem :wink: ).

to jest czad :

http://www.parador.de/img/common/parador_produkte/parador_laminat/parador_laminat_trendtime/pblm245_p_g.jpg

http://www.parador.de/img/common/parador_produkte/parador_laminat/parador_laminat_trendtime/pblm246_p_g.jpg

http://www.parador.de/img/common/parador_produkte/parador_laminat/parador_laminat_trendtime/pblm213_p_g.jpg

i moje ulubione :

http://www.parador.de/img/common/parador_produkte/parador_laminat/parador_laminat_trendtime/pblm241_p_g.jpg