Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Madziu! Wybrałaś już te panele?

Ja znalazłam "nasze" mebelki :p u jednego forumowicza. Zobacz tutaj

http://forum.muratordom.pl/dom-m42-przemyslany-z-muratora,t120458-300.htm

Cały domek świetnie urządzony.

Pozdrawiam!

Wow!! Super! Dzięki Asulku!

Nie wiem czy wspominałam, ale ja chyba zdecyduje się tylko na komode, szafke pod tv oraz stolik. nie chce żadnych półek, bo nie mam tyle rzeczy, żeby je zapełnić. W domu mam zamiar mieć jak najmniej durnostójek :D

A ty już się zdecydowałaś jakie chcesz segmenty kupić?

Ja nadal męcze się z wyborem paneli. Rany ten remont przemienił się w istny koszmar :x

• 3 weeks później...

Właśnie robimy podłogi (wreszcie!) na poddaszu. Są tu 4 pokoje i łazienka. Sprawa dotyczy oczywiście 4 pokoi i niedużego holu z antresolą. Układ pokoi względem siebie symetryczny, "w kwadrat".

Koncepcja wstępna zakładała inne panele w każdym pokoju, jedynie w holu miały być takie jak w salonie (jako łącznik pomiędzy dołem i górą). Stąd dawno temu zamontowano w każdym pokoju różne parapety (fornir drewniany na obrzeżach, MDF na płaskiej powierzchni)od klonu po złoty dąb. Pod te parapety wybierałam właśnie wczoraj panele.

No i okazało się, że już nie produkują tych paneli, które mamy na dole, więc koncepcja spójności dołu z górą się 'rypła'. Piąty rodzaj peneli na górze? :evil:

Mąż jest teraz za koncepcją jednorodnych paneli na całej górze, włącznie z holem. Koncepcja kusząca, bo brak listew w drzwiach, spójne wnętrza przynajmniej na górz, skoro z dołem (za wyj. takich samych drzwi) się nie da. Problemem są jednak owe różnokolorowe parapety - w tej chwili nie do wymiany (boże, czemu nie zrobiłam białych? :o ).

Jak wy byście zrobili lub jak jest u was. Dodam, że nadal zachowana jest zasada,że każdy z pokoi będzie miał inną koncepcję kolorsytyczną i fakturową jeśli chodzi o ściany, więc może nadal te różne panele a do holu coś zbliżonego z tymi na dole?

Help!

Ja na górze mam jednakowe podłogi, drzwi, okna, parapety- drewniane albo jak panele pseudodrewniane - to jednak, stanowią pewną uniwersalną całość i z reguły pasują do wielu koncepcji . Koncepcje kolorystyczne też są różne, bo syna pokój a nasza sypialnia... są eufemistycznie mówiąc, w różnych stylach :wink:

Jestem zwolennikiem nie mieszania wzorów na płaszczyznach baaardzo rzadko zmienialnych np. podłogi, dół też mam jednakową terakotę wszędzie oprócz łazienki i wyspy drewnianej w części pokoju dziennego

ps. z z czego masz parapety? jeśli jest np. typu marmur to pewnie też nie powinno być problemu

Masz podobny domek do mojego. Wydaje mi się, że dobrze wyglądają podłogi jednakowe na w miarę niedużej przestrzeni a panele dobierz tak, aby pasowały do parapetów czy to na zasadzie wzoru, czy kontrastu czy ... na zasadzie innego "pasowania".

Zresztą, parapety to chyba nie jest taki problem przy pasowaniu

powodzenia :D :wink:

Źle napisałam a propos parapetów: z wierzchu fornir, obłożony dookoła drewnem.

Nie jest to takie proste żeby wszędzie panel był dobrany do parapetów a w kontraście ze schodami i drzwiami w holu. W kontraście do parapetów mógłby być, gdyby wszędzie parapet był taki sam, a nie jest,więc w jednym pokoju będzie dobrany w innym na zasadzie kontrastu. Tak to jest jak się wykończeniówka w czasie rozciąga...

że już nie produkują tych paneli

Spróbuj poszukać w wielkich firmach sieciowych sprzedających materiały wykończeniowe. Jeśli w danym oddziale nie ma, to może być w innym i mogą ściągnąć dla Ciebie potrzebną ilość. To, że wzór nie jest produkowany, to nie znaczy, że nie zalega na jakimś magazynie.

A ja chyba pokuszę się o różne panele w pokojach na poddaszu. Zupełnie inny charakter będzie przecież miała nasza sypialnia, a inny np. pokój synka... Problemem jest też korytarz, musi przecież pasować do schodów. Chciałabym, żeby generalnie wszystko do siebie jakoś tam pasowało, ale żeby pasowało, nie musi być przecież TAKIE SAMO. To teoria, jak to rozwiążę w praktyce, jeszcze nie wiem... A parapety będę miała wszędzie dopasowane do okien.

Ja mam wszędzie parkiet co prawda, ale chciałam zwrócić uwagę na jedną sprawę: nie wiem jak u Was ale u mnie drzwi w pokojach są prawie zawsze otwarte (dzieci się jeszcze nie zamykają w jaskiniach :-)) i wchodząc na górę miałabym przed oczami misz masz na podłodze.

Marzeno - jednym słowem jestem za jednolitą całością podłogi. Parapety nie będa razić, tym bardziej że każdy pokój chcesz zrobić w różnej wersji kolorystycznej. To tylko element wyposażenia, który prawie znikniew tle, a podłoga jako największa tafla będzie najbardziej widoczna.

A ja bardzo żałuję że dałam wszędzie jednakowe,jest potem ciężko umeblowac te pokoje np u córki planuję białe meble i za cholerę nie pasuje do nich podłoga więc nie wiem czy będą białe,u syna meble ma bardzo ciemne,też to mi nie pasuje,u młodszej córki dam dywan więc nie będzie się rzucał w oczy a i w naszej sypialni też trochę musiałam pokombinowac z wystrojem,jedynie w holu mam inne :D z czego jestem zadowolona bo musiałam podpasowac ze schodami,póki dzieci jeszcze małe,tak zostanie,za parę lat napewno będzie drewno,panele to mój najgorszy wybór jaki dokonałam,nigdy więcej nie kupię paneli ale to tylko moje skromne zdanie.

Marzanna Guzikowska,

U nas na górze też 4 pokoje i też przymierzamy się do kładzenia podłóg..:)

Choć prawdopodobnie (na 98% jestem zdecydowana), że na całej górze będą takie same panele (jeszcze nie wiem jakie) to dopuszczam jeszcze możliwość, żeby w pokojach zrobić inne niż w holu. W holu powinny pasować do schodów, ale reszta to inna kwestia (w końcu są drzwi do pokoi). Poza tym prawda jest taka, że drewno to drewno. Jeśli w jednym pokoju nie będą panele prawie czarne, a w drugim super jasne, a wszystkie w zbliżonej kolorystyce to raczej powinno pasować.

Parapety mam w całym domu takie same (wszędzie dębowe), a tak naprawdę jeszcze nie wiem jaka będzie podłoga w poszczególnych pomieszczeniach i jakoś specjalnie nie przejmuje się tym, że nie będą pasowały - wszystko zależy od późniejszego zaaranżowania :)

A jeśli naprawdę nie uda Ci się znaleźć takich samych podłóg na antresole, jak na dole są to mi się wydaje, że wystarczy, żeby kolorystycznie były podobne - nikt nie będzie raczej aż tak bardzo się przyglądał !!!

Pozdrawiam

• 1 month później...
Podciągam temat po raz kolejny.

Chcę położyć w salonie panele Balterio z czterostronną V fugą. czy ktoś ma panele tej firmy ?

Cooler czy położyłeś te panele? Jeżeli tak to powiedz proszę jak się sprawują po jakimś czasie?

Ja kupiłam dąb tasmański z linii tradition elite - ale jest jeszcze w paczkach i czeka na montaż :)