Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

panele za 150zł?? :o doloz 50zł i masz parkiet na co najmniej jedno pokolenie :o zresszzta jak dolozysz ułozenie tych paneli..to juz wyjdzie mniej/..

A parkietu to sie nie układa ?, nie cyklinuje ? , nie lakieruje ?. mam parkiet 20 lat w tym czsie 3 razy cyklinowany , w tym roku pierwszy raz przy psie , katastrofa po 3 miesiacach cały porysowany , dodam iz lakier twardy , zaden wodny . Dobre panele np Pergo ( córka kupiła ) po 95 zl , piękne i nie do zdarcia

witam!

no to i ja dołożę swoje 3grosze;

otóz panele maja tylko jedną niezaprzeczalną zaletę- CENA. obecnie w mieszkaniu mamy w pokojach mozaikę dębową a pozostałe pomieszczenia płytki.

w wykańczanym domu podeszliśmy do tematu praktycznie: cały dół - glazura , czyli cała jak ja to nazywam strefa dzienna/publiczna. cała góra za wyjątkiem łazienki - parkiet.

sadzę że panele najlepiej sprawdzają się w mieszkaniach pod wynajęcie- szybko i niewielkim kosztem można odnowić przy zmianie właściciela.

pozdrawiam

mój największy błąd przy wykończeniu to położenie na piętrze paneli oprócz tego co zostało powiedziane że są sztuczne,głośne(również mamy wszyscy kapcie na miękkiej,gumowej podeszwie i tak są głośne) to jeszcze cholernie śliskie,chodź mają strukturę,niewyobrażam sobie gładkich paneli a na dodatek cholerne do mycia,smugi :evil: wolałabym położyc drewno w 2 gatunku aby cenowo zbliżyc się.

panele za 150zł?? :o doloz 50zł i masz parkiet na co najmniej jedno pokolenie :o zresszzta jak dolozysz ułozenie tych paneli..to juz wyjdzie mniej/..

Ułożenie paneli to tylko 10 zł za m2. A więcej niż jedno pokolenie i tak nie pożyjesz...

mój największy błąd przy wykończeniu to położenie na piętrze paneli oprócz tego co zostało powiedziane że są sztuczne,głośne(również mamy wszyscy kapcie na miękkiej,gumowej podeszwie i tak są głośne) to jeszcze cholernie śliskie,chodź mają strukturę,niewyobrażam sobie gładkich paneli a na dodatek cholerne do mycia,smugi :evil:

Jak parkiet polakierujesz, to też masz kontakt ze sztuczną powierzchnią. Co do głośności, to ja nie zauważyłam aby panele były jakoś znacznie głośniejsze niż parkiet - może dlatego, że u mnie nikt nie hałasuje, a już na pewno nie są bardziej śliskie od parkietu. Z myciem też nie ma żadnego problemu, żadnych smug nie widać, a to już bardziej zależy od wzoru i koloru paneli - na ciemnym parkiecie też widać smugi.

Ja jeszcze nie widziałam paneli na podłodze, które by mi się spodobały. Już chyba wolałabym wykładzinę, bo takie widziałam bardzo ładne.

Także po za ta jedną wadą - reszta to zalety.

Ale o gustach sie nie dyskutuje :)

Ułożenie paneli to tylko 10 zł za m2. A więcej niż jedno pokolenie i tak nie pożyjesz...

mój największy błąd przy wykończeniu to położenie na piętrze paneli oprócz tego co zostało powiedziane że są sztuczne,głośne(również mamy wszyscy kapcie na miękkiej,gumowej podeszwie i tak są głośne) to jeszcze cholernie śliskie,chodź mają strukturę,niewyobrażam sobie gładkich paneli a na dodatek cholerne do mycia,smugi :evil:

Jak parkiet polakierujesz, to też masz kontakt ze sztuczną powierzchnią. Co do głośności, to ja nie zauważyłam aby panele były jakoś znacznie głośniejsze niż parkiet - może dlatego, że u mnie nikt nie hałasuje, a już na pewno nie są bardziej śliskie od parkietu. Z myciem też nie ma żadnego problemu, żadnych smug nie widać, a to już bardziej zależy od wzoru i koloru paneli - na ciemnym parkiecie też widać smugi.

no jasne że sztuczny pod lakierem :lol: drzwi drewniane czy okna pomalowane też są sztuczne,blat z granitu zaimpregnowany też sztuczny,buty skórzane wypastowane też będą sztuczne :D nieopowiadaj bzdur że parkiet jest głośny i śliski :lol: poprostu położenie drewna jest drogie i nie wyszukuj śmiesznych argumentów,ja na piętrze mam położone 120m2 paneli bo szkoda było mi kasy no i tłumaczyłam się tym że są małe dzieci i że zniszczą szybko,na dole mam drewno i mam porównanie,jak już napisałam wolałabym dać zamiast paneli parkiet 2 gatunku,to jest moja opinia.

nieopowiadaj bzdur że parkiet jest głośny i śliski :lol:

Nic takiego nie napisałam. Mam wrażenie, że masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu. :-?

Witam

A ja położyłem sobie panele w domu i przy okazji popełniłem jeden z większych błędów - częściowo zrezygnowałem z ich największej zalety : ceny. Myślałem, że jak kupię lepsze i grubsze panele to będą się różniły w użytkowaniu od tych najtańszych, zapłaciłem coś ok.90zł/m2 (grubość12mm z niby wyciszeniem) do tego jeszcze pod spód pianka. I po dwóch latach użytkowania nie widzę różnicy, głośne, zimne, miejscami podniosły się, zaczynają skrzypieć jak się po nich chodzi. Jak kończyłem budowę to nie było pieniędzy na parkiet ale teraz to był położył najtańsze panele (takie za 20zl) i później sobie stopniowo wymieniał :) .

ja problemów ze zrozumieniem tekstu nie mam,problem występuje bardziej u Ciebie,chyba że są sa 2 osoby pod tym samym nickiem :D

To może masz problem z logicznym myśleniem. :D

Ktoś na zdanie: "Co do głośności, to ja nie zauważyłam aby panele były jakoś znacznie głośniejsze niż parkiet - może dlatego, że u mnie nikt nie hałasuje, a już na pewno nie są bardziej śliskie od parkietu" odpowiada": "nieopowiadaj bzdur że parkiet jest głośny i śliski", musi mieć problem z jednym lub drugim. :lol:

Po położeniu paneli należy nasączyć wszystkie połączenia specjalnym środkiem (olej +wosk). Jest przy tym sporo zabawy, bo należy dosłownie wetrzeć ten płyn w każdą szparkę, ale się opłaca. U mnie od 4 lat nic nie napuchło, a nieraz dzieci porozlewały wodę. Czyszczę panele normalnym mopem i nie przejmuję się nadmiarem wody.

No właśnie- jak to jest z zabezpieczeniem przed wilgocią? Niektóre panele mają wosk już naniesiony na złączeniach. Ale jeśli panele nie mają?

Chce położyć panele też w kuchni i zastanawiam się nad czymś co zwą uszczelniaczem do paneli np. Aqua Stop Krono.

Miał ktoś z tym do czynienia? Smaruje się tym przed ułożeniem czy już szczeliny ułożonych paneli? Bo to chyba nie jest klej...

Ja mam panele Alpina Floor, ac5. Są dość świeże, ale juz pare ciezkich rzeczy mi spadło tuż po przeprowadzce, raz wiertarka, kilka razy ciezkie kartony, torby- jak to bywa kiedy sie wnosi wszystkie meble, torby itd... na panelach nie ma sladu po tych przebojach. byly trudne w montazu, biedny facet trzy i pół dnia kładł 40m2 paneli, ale widac, ze są mocne i jestem bardzo zadowolona. Wyglądają tak, ze znajomi mylą je z drewnem, i nie mają takiego stukotu jak cienkie panele ac3 (moje mają 12,3mm grubosci)

polecam :)