Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Tak błądzę po różnych forach od jakiegoś czasu szukając odpowiedzi na takie pytanie.

Czy istnieją panele laminowane, które można kleić do podłoża jak deskę barlinecką?

Solidne deski są poza moim zasięgiem cenowym a zależy mi na ułożeniu sporej powierzchni bezprogowo. Przy podłodze pływającej w każdym sklepie mi odradzają takie ułożenie.

Ktoś może użytkuje podłogę pływającą w kilku pomieszczeniach bez szpecących dyletacji, albo kleił panela do podłoża i podzieli się doświadczeniami.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tutaj sa moje zdjecia paneli plywajacych ktore mam rozlozone w prawie calym mieszkniu bezprogowo - dosc spory pokoj, przedpokoj, kuchnia.

W domu mam cala gore w takich samych panelach i tez rozlozonych bezprogowo - przedpokoj, garderoba, dwa pokoje.

http://forum.muratordom.pl/to-jak-klasc-te-panele,t178706.htm

problemow do tej pory nie zauwazono :wink:

madomator mozesz powiedziec, jak sie sprawuja panele epi ktore polozyles? i co pod nie dales?

mnie sie bardzo podoba wzor classena dab winny

http://www.allegro.pl/item825969849_panele_podlogowe_classen_dab_winny_ac_4_8_mm.html

jednak nie mam przekonania co do tego produktu, wolalbym polozyc eggera albo tarkettu, ale nic identycznego nie znajduje

jednakze podszedl mi panel epi sosna antyczna, chociaz nic o tej marce nie slyszalem!?

ja wiem, że późno, ale teraz już mogę powiedzieć, bo położone i po nich chodzę:) sprawują się super bosko. Kontrolnie psa - tymczasem jednego- na nie puściłam do szarży i nic- nadal są. A poważnie- 1. nie trzyma się ich brud, więc się łatwo czyści; 2. sosna rustic- nawet jakby się trzymał to i tak nic nie widać. 3. złudzenie, że drewno- jest i się każdy nabiera:). 4. ciche (co dla mnie ważne), 5. ciepło na nich. A pod spodem położyłam taką folię ze styropianem w środku.

Pod Allocem kładłam tylko zwykłą folię bo tam jest podkład izolujący i tłumiący już przy każdym panelu zamontowany.

madomator mozesz powiedziec, jak sie sprawuja panele epi ktore polozyles? i co pod nie dales?

mnie sie bardzo podoba wzor classena dab winny

http://www.allegro.pl/item825969849_panele_podlogowe_classen_dab_winny_ac_4_8_mm.html

jednak nie mam przekonania co do tego produktu, wolalbym polozyc eggera albo tarkettu, ale nic identycznego nie znajduje

jednakze podszedl mi panel epi sosna antyczna, chociaz nic o tej marce nie slyszalem!?

ja wiem, że późno, ale teraz już mogę powiedzieć, bo położone i po nich chodzę:) sprawują się super bosko. Kontrolnie psa - tymczasem jednego- na nie puściłam do szarży i nic- nadal są. A poważnie- 1. nie trzyma się ich brud, więc się łatwo czyści; 2. sosna rustic- nawet jakby się trzymał to i tak nic nie widać. 3. złudzenie, że drewno- jest i się każdy nabiera:). 4. ciche (co dla mnie ważne), 5. ciepło na nich. A pod spodem położyłam taką folię ze styropianem w środku.

Pod Allocem kładłam tylko zwykłą folię bo tam jest podkład izolujący i tłumiący już przy każdym panelu zamontowany.

pokaz zdjecie z podloga sosna rustykalna

tez myslalam nad tymi panelami

dyskusja o wyzszosci jednych swiat nad drugimi :wink:

cale zycie mieszkam w "drewnie",bo....nie wiem...tak mialo byc modnie,wygodnie,niezniszczalnie i ponadczasowo

wszystko drewniane,podlogi,drzwi,wszystkie meble-nawet kuchenne...niestety drewno pomimo moich staran,pielegnacji,konserwacji i wszystkiego co tylko zmienilo swoj wyglad...tak jak ktos tu juz okreslil"nabralo charakteru"

ale mnie to nie odpowiada zupelnie,mdli mnie juz na widok tego drewna i tych szlachetnych podlog...zmieniam wszystko,w moim domu nie bedzie ani kawaleczka drewna(chce od niego odpoczac) :wink: beton,szklo,plyta i....na pewno panele :lol:

do tego ostatniego jestem absolutnie przekonana,poniewaz moja bratowa,ktora ma dwoje dzieci,psa i kota,polozyla jakies 6 lat temu bardzo sredniej klasy panele,na ktorych w ogole nie widac uplywu czasu(no chyba,zeby "na kleczkach"sie przygladac :lol:

jedyne newralgiczne miejsce to podloga pod krzeselkiem na kolkach syna,ale kolka plastikowe,gumowe podobno mniej rysuja

zartobliwie mowiac....przez ten czas jak ja "doginalam"przy moim parkiecie,ona sie gapila w telewizor :wink:

tyle z moich obserwacji i doswiadczen,a zeby nie bylo,ze nie na temat,to

A czy ktos ma u siebie szare panele Chce na gore polozyc szare Widzialam ladne ale cena..... wiec szukam dalej

kasia,w komforcie widzialam kilka odcieni szarosci

http://www.komfort.pl/index

co do jakosci nic niestety nie moge powiedziec.... :wink:

btw zauwazylam,ze wiele jest wypowiedzi porownawczych,z ktorych wynika,ze te tansze panele sprawuja sie lepiej od tych z wyzszych polek... :o

Możesz mi napisać jak się sprawuje Alloca i czy nie było żadnych problemów z kładzeniem. My kupiliśmy Dąb Mocca i w przyszłym tygodniu będzie montowany, a jest tak ładny że nie mogę się już doczekać efektu na podłodze :D

Witam

Czy może ktoś napisać o swoich doświadczeniach z panelami firmy PARADOR ?

Widziałem wczoraj je w Castoramie, wzór był naprawdę oryginalny:

http://www.trendstudio.pl/aktualizacja/data/galerie/2467_big.jpg

Jak sprawują się podczas domowego użytkowania, ścierają się nadmiernie ?

tez mi wpadly w oko i mnie neca,sa ponoc jeszcze szare,biale i czarne

klasa scieralnosci w teorii ac4 i producent zapewnia,ze sa do pomieszczen mieszkalnych o duzym natezeniu ruchu i biurowych o srednim

mysle,ze to bardzo bezpieczna faktura i ewentualne przetarcia zgina w tlumie

pamietasz moze jaka jest ich cena w castoramie?

widzialam do tej pory przedzial cenowy 106-139

tez myslalam nad tymi panelami

http://img641.imageshack.us/img641/5079/p1040374.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/6822/p1040386e.jpg

nie mam ładnego zdjęcia, nadrobię:), ale na stronie komfortu w zdjęciu tych paneli nie ma przekłamania- naprawdę fajnie się prezentują na żywo. Tylko łapię się na tym, że próbuję trzeć je w jakimś miejscu bo 'pękło' czy 'ubrudziło się' a one taki dekor mają postarzany :D I tak jak pisałam- panele kupiłam w Leroy Merlin bo mają dużą róznicę w cenie z KOMFORTEM; dla odmiany listwy do nich kupiłam w KOMFORCIE, bo tylko tam mają takie do kompletu. :)

Epi sosnę kładliśmy sami; trzeba brać pod uwagę to, że ciężko się je przycina, bo grube, ale kładzie się dobrze.

Możesz mi napisać jak się sprawuje Alloca i czy nie było żadnych problemów z kładzeniem. My kupiliśmy Dąb Mocca i w przyszłym tygodniu będzie montowany, a jest tak ładny że nie mogę się już doczekać efektu na podłodze :D

Alloc ma te metalowe zaczepy, więc zamówiłam w Komforcie od razu z montażem, żeby nie walczyć w ramach sił własnych. Wtedy jest dodatkowy rabat na panele i mnie wyszło, że w cenie paneli montaż miałam. Panowie z pokojem, kuchnią i przedpokojem uwinęli się zanim moi domowi Panowie położyli EPI w 10metrowej sypialni. Mieli taką sprytną gilotynkę, pod panele tylko folia szła, bo podkład mają. Super położyli, oblistwowali i już:) Tylko ich się podobno tak na styk nie dobija jeden do drugiego, żeby się ułożyły same trochę.

Panele są koloru klon bielony i wszyscy, ze mną na czele, macają 'co za drewno' :D

http://img522.imageshack.us/img522/834/saloon3.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/8485/p1040368eb.jpg

Bardziej poglądowych zdjęć brak- moją przestrzeń życiową jeszcze w dużej mierze okupują pudła.

ja będę miała z Quick Step;

na dole Perspective z v-fugą, a na górze Eligna

Zdjęć jeszcze nie mam, ale na forum widziałam fotki conajmniej dwóch forumowiczek, króre je mają. Postaram się odnaleźć

mam

http://forum.muratordom.pl/benedykt-2-dla-budujacych-i-chcacych-budowac,t105316.htm?highlight=benedykt

http://forum.muratordom.pl/post2712682.htm#2712682

mam nadzieję, że właścicielki paneli nie obrażą się, za umieszczenie linków do ich dzienników

ja myslałam o tych własnie z tej firmy

QST017 Merbau , deska trzylamelowa - Quick-Step Classic 700 Uniclic

a czym Ty sie kierowałaś przy wyborze?

masz podłogówkę?

u dziewczyn wygląda fajnie, tylko nie wiem czy nie wpadaj a w czerwień, a ja takich nie chce

a nie wiesz czy maja podłogówkę, bo nie moge wyczytać?

Myslę jeszcze o Classenie, bo ladny kolor i tanie- ale własnie dlatego boję sie o jakośc ( chiciaz nie zawsze co drozsze to lepsze

:wink:

Najpierw chciałam deski Merbau w salonie, ale koszt mnie przerósł i postanowiłam szukac paneli, ale wyłącznie imitacji merbau. Skupiłam sie na panelach uznanych firm, tj. Egger, Quick Step, Tarkett, Balterio. Tylko Quick Step miał marbau, poza tym obejrzalam je i strasznie mi się spodobały. Dodatkowo zdjęcia salonów Dziewczyn z forum utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Podłogówki nie mam, ale dość świeże wylewki i to też była argument przeciwko temu, aby drewna nie kłaść.

Pewnie w połowie lutego będę miała położoną Elignę na piętrze, a pod koniec lutego w salonie Perspective. Pstryknę fotkę, to zobaczysz jak to wygląda

• 3 weeks później...

Witam :) Ciekawa jestem czy ktoś tu jeszcze zagląda.

Mam jedno nurtujące mnie pytanie... Czy pod panele podłogowe (pergo, quick step -9mm) takie będę kładła w domu - mogę położyć podkład z flizeliny zamiast gąbki? Zamierzam zabezpieczyć ją przed wilgocią kładąc jeszcze folię. Powodem takiej decyzji jest cięcie kosztów - !!! Mieszkam w UK - kosz metra kwadratowego gąbki to na złotówki 10zł - a flizeliny to 5zł za 7,5m2. Czy ktoś już wcześniej próbował takich manewrów z flizeliną? Proszę o podpowiedzi, czy to dobry pomysł, i jakie mogą być jego konsekwencje. Dodam, że podłoga na jakiej będą kładzione panele - jest z płyty wiórowej. Pozdrawiam.

To może ktoś kto ma panele Classena wypowie się o swojej podłodze...?

Ja odradzam panele classen z mocowaniem megalock - ten patent sie nie sprawdza i uklada sie je gorzej niz "nieopatentowane" rozwiazania....

Wyglad ok, ale z powodu trudnego montazu wylaza szpary.

Ja mam AC4 Trend

Pzdr