Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zwiększyć ciężar betonu? Produkcja własnego cięzarka do ćwiczen.

Krzysiek88

Recommended Posts

Witam, mam nadzieje, że nikt się nie pogniewa, ale uznałem ze najrozsądniej tutaj zapytać.

Mam do was prośbe o rade.

Chce sobie zrobic ciezarki betonowe, takie pod sztange, wiem sporo, ale chcialbym sie dowiedziec jak maksymalnie zwiekszyc ciezar betonu? powiedzmy ze krązek srednicy 30 o wysokosci 5cm, i jak sprawic zeby byl jak najciezszy, a jednoczesnie nie ogromny?

Wiem ze nie moze byc stary cement, nie moze byc drobny piasek, tylko grubszy zwierek, zeby nie bylo pyłu, do tego trzeba to solidnie ubic, im mniej wody tym lepiej. Ale czytalem tez o czyms takim jak plastyfikator, ze On sprawia ze beton sie lepiej miesza, wchodzi jedno w drugie lepiej, konsystencja jest zwięzla bardziej.

Jezeli ktos by mial jakies rady dla mnie to bardzo prosze o ich napisanie.

Generalnie to plan jest taki, ze obcinam spód wiaderka, albo wycinam krazek z wiaderka i to zalewam. Dodam ze po srodku bedzie kawalek rurki, zeby sztanga w to wchodzila.

Tylko radzę wzbogacić ten plan a dokładniej beton w wyciętym wiaderku podczas zalewania chociaż jednym drutem zgiętym na okrągło. Może być powiedzmy fi6 albo 8. I postaraj się aby drut był mniej więcej w środku krążka. Nie chodzi tu o zwiększenie wagi ale o to że w przypadku pęknięcia takiego krążka w poprzek (w najgorszym razie przez środkową dziurę od gryfu) spory fragment może niespodziewanie odpaść powodując np. poważną kontuzję.

Więc dla bezpieczeństwa swojego i innych radzę uzbroić ten beton.