jatoja 27.03.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Od pewnego czasu słyszę że to wymagający specjalnej utylizacji odpad. Jak na ogół jestem ekologiczny tak czasem jak słyszę te Unijne bzdety to mi sie śmiać chce. Czy ktoś wie gdzie można dostać te bardzo groźne dla środowiska, powodujące smród itp - czyli podkłady kolejowe? np w PKP...oni płacą za pozbycie się tego odpadu. rozumiem, ze nie przeszkadza Ci smród szkodzącego Ci impregnatu, ale masz świadomość, że podkłady te leża na trasie np.pociągowych ubikacji? Swoja drogą na czym polega Twoja na ogół ekologiczność? landscaper - rozumiem że stosujesz podkłady w ogrodach swoich klientów. A czy masz je też we własnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 28.03.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Od pewnego czasu słyszę że to wymagający specjalnej utylizacji odpad. Jak na ogół jestem ekologiczny tak czasem jak słyszę te Unijne bzdety to mi sie śmiać chce. Czy ktoś wie gdzie można dostać te bardzo groźne dla środowiska, powodujące smród itp - czyli podkłady kolejowe?http://ogrody.agrosan.pl/kaliszan/podklady.html Przeczytaj dokłądnie.Ja po takim twoim stwierdzeniu jak wyzej ogrodu za zadne skarby bym u ciebie nie zaprojektowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 28.03.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 To mi teraz przybiliście klina. Ja mam już kupione podkłady. Co prawda tymi odpadkami toaletowymi sie nie przejmuje bo to i tak w ziemi miało być a wiem co jest w oborniku . Ale te substancje konserwujące to mnie zastanawiają. Będę musiał pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 28.03.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 To mi teraz przybiliście klina. Ja mam już kupione podkłady. Co prawda tymi odpadkami toaletowymi sie nie przejmuje bo to i tak w ziemi miało być a wiem co jest w oborniku . Ale te substancje konserwujące to mnie zastanawiają. Będę musiał pomyśleć. Ja tez myslalam o podkładach, ale po tym tekscie definitywnie sie wyleczyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.03.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 oli oli ale nowe ? Bo w sumie można przeciez kupic nowe podkłady.Radzę je wtedy konserwowac w jakims naturalnym oleju starych lepiej sobie nie funduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 28.03.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Mam kupione stare zużyte To ci jaja. Dobrze że to ustrostwo zbyt drogie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 28.03.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 oli oli ale nowe ? Bo w sumie można przeciez kupic nowe podkłady. Radzę je wtedy konserwowac w jakims naturalnym oleju starych lepiej sobie nie funduj. Nowe podkłady (surowe - niezabezpieczone kreozolami) kosztują tyle że nikt nie jest nimi zainteresowany W tym właśnie cały dowcip - są tanie więc masa osób chce je do ogrodów Co ciekawe budowane sa z nich i kompostowniki i nawierzchnie w placach zabaw dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Co ciekawe budowane sa z nich i kompostowniki i nawierzchnie w placach zabaw dla dzieci. QUE? gdzie? osobiscie nie widzialam , mozesz mi powiedziec gdzie takie coś widziales/las? Wiesz, w naszym pieknym kraju wszystko jest mozliwe niestety... swoja droga podklady kolejowe naprawdę czuć w upalne lato... Nowe podkłady (surowe - niezabezpieczone kreozolami) kosztują tyle że nikt nie jest nimi zainteresowany nie zaprzeczam , ze podkłady wyglądaja w ogrodach naprawdę fajnie...sama o tym kiedyś pomyślałam tylko jednak starym podkładom mówie NIE (powtarzajac za tymi unijnymi bzdeciarzami) PS. nie wiem ile kosztują nowe, wiem ile kolej dopłaca, zeby ktos od nich zabrał stare .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 28.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Kolej nie dopłaca kolej pobiera za to opłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.03.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Kolej nie dopłaca kolej pobiera za to opłatę. ? miesiąc temu na własne oczy widziałam fvat na utylizację zużytych podkładów kolejowych płaciła wprawdzie nie PKP ale właściciel torowiska. Dodam, że wymagana była karta odpadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landscaper 29.03.2006 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Macie rację Choć jeśli ktoś jest świadom zagrożeń i dalej się upiera żeby bardzo duży spadek stoku starasować? Do kamieniołomu mam zaledwie 100 km ale koszt kamienia na placu i jego odróbka jest bardzo kosztowne. Podkładów nie stosowałem od bardzo dawna, ale klient z 0,5 ha działką na zboczu upiera sie ze względu na koszt. Na formowanie naturalnych skarp nie ma miejsca. Powstaje tylko pytanie czy jest coś tak skutecznego do 'obróbki' skarp? Wchodzily w rachubę mury betonowe, ale i tak trzeba je jakoś obrobić żeby miały wygląd- a to koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.03.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 nie wiem co Ci poradzic, a co sądzisz o murach z naturalnego kamienia polnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 29.03.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 A co powiecie na ten artykuł. Nie jest on w tonacji antyodkładowej.http://www.muratordom.pl/6789_3138.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.03.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Nie trzeba się utopic w niektórych truciznach żeby się otruć. Przykładów chyba nie potrzeba podawać....dodam jeszcze raz, że mnie się podkłady kolejowe jako element architektury ogrodowej bardzo podobaja (z wyglądu) Decyzja należy do Was. Ja tego u siebie nie zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landscaper 29.03.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Z naturalnego kamienia polnego (okrąglaków) układałem już mury , łączone betonem z wyrobiną fugą - konstrukcja nie do zniszczenia i wygląda bajer. Ale koszt też znaczny. Kamienia polnego nie ułożę wysoko na sucho, chyba że przy spadkach naturalnych skarpy. Z praktyki wiem że tylko kamień łamany można wyżej ułożyć. Artykuł wyżej zwrócił mi uwagę na jedno--Stare podkłady kolejowe nie wydają zapachu - przynajmniej ja nie czułem - nawet w słońcu.Co do trujących właściwości - po prostu trzeba uświadomić klienta i tyle. co postanowi to jego.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.03.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Nie widzialam analizy po ilu latach przestaja się uwalniac te świństwa.Moze autor tego artykułu takie badania widział. Twoj wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 07.04.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 A ja mam tylko nadzieję, że autor watka wbrew nickowi NIE jest projektantem ogrodów!No przy takim dyletanctwie w takim temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 12.04.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Ta dyskusja jest AKADEMICKA, przecieżNa początku lat 90 tych mnustwo podkładów kupili u nas Holendrzy do zastosowania we własnych ogrodach. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 12.04.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 a skąd wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 12.04.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 O tym się mówiło wsród ogrodników, nawet w którejś audycji TV ogródkowej też ktoś o tym wspominał. Przecież to nie tajemnica. http://www.japanforum.org/stronapolska/info/info2005/wielkanoc/koszyk01.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts