Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w związku że chcę podnieść troszkę teren, wypadało by ułożyć u mnie opaskę z kostki nie pod poziom ocieplenia budynku a 3-4 cm powyżej początku ocieplenia budynku.

czy jest to dobre rozwiązanie, czy można tak zrobić

https://forum.murator.pl/topic/178696-kostka-pod-poziom-ocieplenia-czy-mo%C5%BCe-by%C4%87-wy%C5%BCej/

Nie wiem na ile się takie rozwiązania zaleca i jakie są tego wady ale w mojej okolicy kilkanaście domków ma podjazdy z kostki do garażu i wejście do domu (nie mówię o opasce z kostki na około domu) na wysokości około 10cm powyżej dolnego początku ocieplenia 12cm styropianem. Oczywiście niżej tego ocieplenia jest też styro 8cm na fundamencie i opaska z kostki na około domu styka się z tym ociepleniem.

Witam

Jeśli chcesz to wejdź kostka na elewacje tylko zrób spadek od budynku, nie musi być tego odstepu aż dwa cm, wystarczy lekki luz od elewacji a ta szczeline zasypiesz piaskiem przy fugowaniu/piaskowaniu.

Jeśli będziesz miał taka sytuacje że kostke bedziesz miał na rancie elewacji to czasem nie próbuj jej wciskać pod elewacje, bo w zime wyrwie Ci styropian ponieważ kostka się podniesie

Pozdrawiam

Polakowski Kamil

Ułóż na piachu zmieszanym z cementem , fuga tak samo , jak zwiąże to nic ci się nie rozjedzie.

Witam

Po co fugować piachem z cementem i gdzie ma to się rozjeżdzać? z jednej strony jest mur a z drugiej obrzeże, zafugowane zostanie samym piaskiem cementem tylko pobrudzi kostke i wiecej roboty będzie miał żeby to wyczyścić, piaskiem z cementem można granit fugować, lub mączka granitowa.

Pozdrawiam

Polakowski Kamil