BigPiotr 26.04.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Chcę postawić domek gospodarczy 4x6 m 3 m wysokości ścian z bloczków betonowych (fundamentowych) murowanych na stojąco. Czy grubość ściany 12 cm wystarczy? Oczywiście ściany będą górą związane wieńcem. Będą dwa okna i drzwi. Dach dwuspadowy 45 st.Potrzebuję ciężką ścianę bo ma być ekranem akustycznym, a cienką bo szkoda powierzchni wewnątrz. Ktoś tak budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 26.04.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 nie jest to wykluczone, że się da, ale musiałby jakiś konstruktor to obejrzeć i nad tym pomysleć. Obecnie normy dopuszczają takie cienkie ściany jako nośne rzecz jasna w pewnych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.04.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Najlepiej daj silikat 18 cm i będzie taniej, będziesz miał mocną i akustycznie szczelną ścianę. 18 cm to już ściana konstrukcyjna i spokojnie przeniesie obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 26.04.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Najlepiej daj silikat 18 cm i będzie taniej, będziesz miał mocną i akustycznie szczelną ścianę. 18 cm to już ściana konstrukcyjna i spokojnie przeniesie obciążenia. 60 m2 ściany z silki 3800 zł 60 m2 ściany z bloczka B-20 1800 zł To wycena na moim terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.04.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Po pierwsze po co ci silka, weź sobie tańszy silikat z innej firmy np. z grupy silikaty. A po drugie to strasznie drogo jakoś masz tą siłkę. Ja murowałem z silikatów właśnie z grupy silikaty i za N24 płaciłem 2,95zł/szt co wychodziło 50zl/mkw ściany, a N18 mogłem mieć po 2zł/szt co daje 34zł/mkw ściany, co przy twoich 60mkw daje 2040.zł. Nie zapomnij że jak pomurujesz ładnie silikaty na klej, to będziesz miał bardzo równą ścianę, na którą dasz o wiele mniej tynku niż na bloczek betonowy, albo w ogóle nie będziesz tynkował. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 26.04.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ja mam budynek gospodarczy ściana bloczek silikatowy 12 cm.Dodatkowo jest zalany strop żelbetowy 12 cm.Do tego dochodzi jeszcze poddasze.Budynek stoi kilkanaście lat.Kierbud podczas budowy zapewniał mnie, że śmiało na takiej ścianie można stawiać kolejną kodygnację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marios35 19.09.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) witam ja chce postawic z bloczka betonowego poniewaz jest najtańszy i mocny scianę 12cm na wysokosc 2,20m jak szeroki i jak głęboki musze wykopac fundament ? na jaka szrokosc ma byc ława betonowa ,czy moze byc bez zbrojenia ? bedzie to mały domek parterowy na działce Edytowane 19 Września 2013 przez marios35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts