Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary gdzie warto zamówić.

mest

Recommended Posts

Przeszukałem forum i owszem albo są jakieś pojedyncze posty odnośnie wiązarów, albo w jakiej firmie nie zamawiać. Chciałbym żebyście polecili firmy u których warto zamówić wiązary, z którymi nie ma problemów, dobrze montują. Po prostu jest wszystko tak jak być powinno.

Witam Dostałem wycenę wiązarów ok 300 m2 dachu kopertowy z uskokiem na garaż 28 tys z kawałkiem ´+wat z montażem po wyliczeniu materiałów drewno c35 sklejka 25 mm na łączenia stężeń, dżwig wyszło mi 15.000 pln. Biorę urlop i klepie sam. no ale ja budowlaniec i już wszystko rozrysowałem i 15 tys w kieszeni. Musiałbym robić 2 miesiące na to. Jak coś to pytaj służę radą . Pozdrawiam serdecznie . Edytowane przez Barbara i Piotr

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 years później...
Bundesrepublik

Pisałeś, że masz złe doświadczenia z polską jakością

Gdybym tylko ja miał, to świat byłby piękny :D Tymczasem, daleko nie szukając....

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53371-Drewno-z-Wielunia-TARTAK-WITKOWSCY&highlight=krzywe+wi%C4%85zary

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?209374-Wi%C4%85zary-Burkietowicz-opinie-problemy&highlight=wi%C4%85zary

Każdemu może przydarzyć się jakiś błąd. Mnie też się czasem zdarza. Czy to ma oznaczać, że źle robię? Pozostaje kwestia podejścia firmy do reklamacji. Akurat w produkcji wiązarów zdecydowana większość reklamacji (jest ich znikoma ilość) to wina drewna a nie wykonania. Znalazłeś tylko dwa wpisy to znaczy, że świat jest piękny! :yes: Pozdrawiam.

Każdemu może przydarzyć się jakiś błąd. Mnie też się czasem zdarza. Czy to ma oznaczać, że źle robię? Pozostaje kwestia podejścia firmy do reklamacji. Akurat w produkcji wiązarów zdecydowana większość reklamacji (jest ich znikoma ilość) to wina drewna a nie wykonania. Znalazłeś tylko dwa wpisy to znaczy, że świat jest piękny! :yes: Pozdrawiam.

Owe wpisy są nieco wiekowe, więc pytam. W budowlance pracuję od 1984r i wiem, jak to niektórzy potrafią "jechać na opinii" a inni, którzy zrobili babola, potrafią się poprawić , więc sytuacja zmienną jest :D

Na opinii daleko nie zajedziesz jak nie podeprzesz jej profesjonalnym wykonaniem. Jak pracujesz w budowlance to z pewnością w tym okresie trafiło Ci się trochę błędów czy niedoróbek. Pozwolę sobie w tym miejscu zacytować stare porzekadło: "Tylko ten nie popełnia błędów kto nic nie robi" . Pozdrawiam.

Panie Andrzeju. Ze wszystkim się zgadzam, ale co to ma do mego pytania?

Właśnie wróciłem od ludzi, którym montowano wiązary. Dwie osoby, które dach robiły kilkanaście miesięcy temu są zadowolone, a osoba, która ma je od miesiąca, nie poleca. Problem nie tyle w wiązarach, bo fabryka że tak powiem markowa, ale podwykonawcy...

Wspomniany człek przyłożył łatę 2,5m do elementów a tam przesunięcia o 3cm co chyba nie jest wskazane?

Murarz mówił - przyjdzie tynkarz i wyrówna. Dekarze też mają takie powiedzonka? ;)

Nie ma pojęcia podwykonawca. Producent wiązarów odpowiada za wszystko od wyprodukowania i dowozu na plac budowy po montaż. I też się tu zgadzam, że uskoki dochodzące do 3 cm na prefabrykowanych wiązarach to sporo. Dość istotne jest tu wykonanie wieńca. Aktualnie kończę dach w Zawierciu i tu też na prefabrykowanych wiązarach miałem różnice do 3 cm. To świadczy ewidentnie o niestarannym montażu. Nie ma to oczywiście wpływu na funkcję więźby czy całego dachu, ale to dodatkowa praca dla dekarza. Pozdrawiam.

No masz...czyli być może dodatkowa praca dla mnie, bo z terminami to wszyscy mają hohoho... albo jeszcze dalej ;/ więc kolejny temat, z którego muszę się "doktoryzować"

Zaciekawił mnie Pan z tymi "podwykonawcami" i odpowiedzialnością producenta. Muszę o to dopytać, bo ci, u których byłem, mówili, że producent był z miasta A, montażyści którzy dobrze zrobili - z miasta B, a ci co źle- z jeszcze innego. To oczywiście o niczym nie świadczy, ale warto mieć na uwadze.