Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No to jadziem...

Recommended Posts

Chciałem Ci powiedzieć o strefach w mieszkaniu ,że są że się projektuje , czyli cześć dla gości i domowników .A tu nie widać .Nie będzie tak lekko projekt musisz sam poszukać.Po co drewniany strop robić dźwigary kratowe drewniane mają i dach i sufit zarazem można je samemu wykonać jak jest projekt wykonania kratownic dołączony do projektu .

http://images01.olx.pl/ui/3/14/32/1354294677_461131232_2-Wiazary-kratowe-drewniane-kratownice-drewniane-Kepno.jpg

Ok.Dzięki.Kurna ...:-x:-x:-x:-x sam tego nie przeskoczę...

Cza szukać, racja...

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dzień dobry przynoszę garść projektów domów do 85 m²

http://pracownia-projekty.dom.pl/projekty_parterowe,powierzchnia-uzytkowa_60-86.html

wkupiłam się ?

Hehe każda porada jest mile widziana:)

Po sugestiach kolegów Netbeta i Animussa przejrzeliśmy dalsze pięć milionów projektów.Zona obczaiła je do tego stopnia,że gdy pokazałem jej zdjęcie domu z Twojej listy to określiła co to za dom,gdzie w nim co jest,kto go już budował i na jakie bóle skarżył się inwestor.Mnóstwo domów ma nieprzeciętnie posrane kotłownie a to z racji tego,że ogrzewanie w nich przewidziane jest np. gazowe. I są gdzieś w środku domu,obok dajmy na to kuchni czy czegoś tam jeszcze.Można to zrozumieć bo nie trzeba latać z brudnym węglem czy miałem przez chałupę i tyle.My zdecydowaliśmy się na paliwo stałe,przez co dobrze by było gdyby kotłownia nie znajdowała się od strony wejściowej domu,lecz z prawej,z osobnymi drzwiami na Polskę.Tam w pobliżu mamy pakamerę na grzewczy speed i można chyłkiem donieść co potrzeba i nie nadźwigać się przy tym zanadto.:yes: W projekcie Modrzyk Karbo kotłownia jest cacy.Zlikwidujemy również ten gigantyczny podcień z tarasem i tym samym zwiększymy powierzchnię kuchni bo żona chce ją trzepnąć w jakimś dziwacznym stylu,który przeraża mnie na samą tylko myśl.Mały podcień wejścia głównego zostanie.Wiatrołap napęcznieje nieco, co ma gigantyczne znaczenie bo żony buty,jak większości kobiet, liczą się w setki.Gdzieś te trepy trzeba upchnąć a nie chcę mieć składu obuwniczego np. w sypialni.Powstanie lekko porąbana kombinacja wiatrołapu z mini garderobą po przeróbce tarasu i sracza małego.Zaletą tego domu jest dla nas także drewniany strop.Ma być tanio.I do tego odpadnie to babranie się w betonie. Zakładając nawet wyż demograficzny poddaszowych myszy nie mamy podstaw do obaw o wytrzymałość stropu.Ponieważ lubię grzebać w drewnie to jestem w stanie wyjść na poddasze schodami gdzie tylko mi się będzie podobało i żaden beton nie stanie mi na przeszkodzie a w saloniku i kuchni będziemy mogli cieszyć starczy wzrok belami drewnianymi.Ma być wiejsko ponieważ mieszkać będziemy na wsi a jak zechcemy poczuć przepychu to udamy się z kurtuazyjną wizytą do najbliższego oddziału triad zusowskich.:)

Takie bele na strop rzucę sobie ze szwagrem.O więźbie po cichu marzę,jak Bozia da siły po tych wcześniejszych etapach to i więźbę się zrobi samotrzeć.Teść też się do tego zapalił co jest warte uznania bo może nie jest taki stary,ale wielu w jego wieku przejawia już chroniczną niepalność w jakimkolwiek kierunku.:cool:

Edytowane przez GupiRomek

Hehe każda porada jest mile widziana:)

Po sugestiach kolegów Netbeta i Animussa przejrzeliśmy dalsze pięć milionów projektów.Zona obczaiła je do tego stopnia,że gdy pokazałem jej zdjęcie domu z Twojej listy to określiła co to za dom,gdzie w nim co jest,kto go już budował i na jakie bóle skarżył się inwestor.Mnóstwo domów ma nieprzeciętnie posrane kotłownie a to z racji tego,że ogrzewanie w nich przewidziane jest np. gazowe. I są gdzieś w środku domu,obok dajmy na to kuchni czy czegoś tam jeszcze.Można to zrozumieć bo nie trzeba latać z brudnym węglem czy miałem przez chałupę i tyle.My zdecydowaliśmy się na paliwo stałe,przez co dobrze by było gdyby kotłownia nie znajdowała się od strony wejściowej domu,lecz z prawej,z osobnymi drzwiami na Polskę.Tam w pobliżu mamy pakamerę na grzewczy speed i można chyłkiem donieść co potrzeba i nie nadźwigać się przy tym zanadto.:yes: W projekcie Modrzyk Karbo kotłownia jest cacy.Zlikwidujemy również ten gigantyczny podcień z tarasem i tym samym zwiększymy powierzchnię kuchni bo żona chce ją trzepnąć w jakimś dziwacznym stylu,który przeraża mnie na samą tylko myśl.Mały podcień wejścia głównego zostanie.Wiatrołap napęcznieje nieco, co ma gigantyczne znaczenie bo żony buty,jak większości kobiet, liczą się w setki.Gdzieś te trepy trzeba upchnąć a nie chcę mieć składu obuwniczego np. w sypialni.Powstanie lekko porąbana kombinacja wiatrołapu z mini garderobą po przeróbce tarasu i sracza małego.Zaletą tego domu jest dla nas także drewniany strop.Ma być tanio.I do tego odpadnie to babranie się w betonie. Zakładając nawet wyż demograficzny poddaszowych myszy nie mamy podstaw do obaw o wytrzymałość stropu.Ponieważ lubię grzebać w drewnie to jestem w stanie wyjść na poddasze schodami gdzie tylko mi się będzie podobało i żaden beton nie stanie mi na przeszkodzie a w saloniku i kuchni będziemy mogli cieszyć starczy wzrok belami drewnianymi.Ma być wiejsko ponieważ mieszkać będziemy na wsi a jak zechcemy poczuć przepychu to udamy się z kurtuazyjną wizytą do najbliższego oddziału triad zusowskich.:)

Takie bele na strop rzucę sobie ze szwagrem.O więźbie po cichu marzę,jak Bozia da siły po tych wcześniejszych etapach to i więźbę się zrobi samotrzeć.Teść też się do tego zapalił co jest warte uznania bo może nie jest taki stary,ale wielu w jego wieku przejawia już chroniczną niepalność w jakimkolwiek kierunku.:cool:

Coś ala taki?

http://extradom.pl/projekt-domu-nuta-karbo-KRD2305

:) Też fajny,ale podjęliśmy już decyzję i będziemy męczyć tego Modrzyka K.

Zastanawiamy się czy nie zrezygnować z projektowanego budulca ścian na rzecz ceramiki.Diabli wiedzą co będzie tańsze i łatwiejsze do wykorzystania.I czy nie narobi baboków w późniejszych etapach.Jedni piszą na ten temat tak,drudzy siak,nie można się połapać:mad: to mniej więcej tak jak u elektryków.Wlazłem dla relaksu na jakieś forum gości robiących w prądzie a tam napierdalanka na temat wyższości instalacji bezpuszkowej nad puszkową.I tak tłukli się dziesiątki postów a ja nadal g...wiem.:( a najgorszy jest ten cały papierkowy chłam:mad: jak to się będzie tak pitolić to na bank nie zaczniemy w tym roku...

:) Też fajny,ale podjęliśmy już decyzję i będziemy męczyć tego Modrzyka K.

Zastanawiamy się czy nie zrezygnować z projektowanego budulca ścian na rzecz ceramiki.Diabli wiedzą co będzie tańsze i łatwiejsze do wykorzystania.I czy nie narobi baboków w późniejszych etapach.Jedni piszą na ten temat tak,drudzy siak,nie można się połapać:mad: to mniej więcej tak jak u elektryków.Wlazłem dla relaksu na jakieś forum gości robiących w prądzie a tam napierdalanka na temat wyższości instalacji bezpuszkowej nad puszkową.I tak tłukli się dziesiątki postów a ja nadal g...wiem.:( a najgorszy jest ten cały papierkowy chłam:mad: jak to się będzie tak pitolić to na bank nie zaczniemy w tym roku...

A stawiacie na płycie czy zwykły fundament ? instalacje bezpuszkowe popularne są na zachodzie u nas coraz bardziej się przyjmują choć coraz częściej słyszę ze że jest to system bardziej awaryjny, jak zastosujesz do ceramiki poryzowanej jednowarstwowej to potrzebne głębsze puszki ,przebijasz więcej kanałów cieplnych ,jak zastosujesz w suporeksie + styropian to możesz go śmiało pruć bo cała izolacja cieplna jest na zewnątrz . Edytowane przez animuss

A stawiacie na płycie czy zwykły fundament ? instalacje bezpuszkowe popularne są na zachodzie u nas coraz bardziej się przyjmują choć coraz częściej słyszę ze że jest to system bardziej awaryjny, jak zastosujesz do ceramiki pofryzowanej jednowarstwowej to potrzebne głębsze puszki ,przebijasz więcej kanałów cieplnych ,jak zastosujesz w suporeksie + styropian to możesz go śmiało pruć bo cała izolacja cieplna jest na zewnątrz .

Najsampierw wbiłem sobie do łba płytę fundamentową.Obejrzałem filmiki,goście dupnęli płytę raz dwa,pomyślałem sobie fajna sprawa,można przygotować samemu i grucha.Opowiedziałem to lokalnej specjalistce,która prawdopodobnie będzie kierbudem a ta na mnie,że to najgłupszy pomysł o jakim słyszała przez ostatnie trzydzieści lat.Wynajmnie pan gruche,panie Romku - gada do mnie ta kobita - i wleje pan ten beton w "zimie", normalnie w "pioch".No a szalunki? - pytam nieśmiało.A po co panu szalunki? - oburzyła się - wykopać doły i lać beton! Potem jeszcze sprawdziłem ile kosztuje styro i żelastwo pod płytę i przeszła mi ochota.No i tak wyszło,że fundamenty zrobi się normalne,ale jakieś prymitywne szalunki jednak wykonamy aby jako tako wypoziomować ławę fundamentową.Coś mi mówi,że później bloczki będzie łatwiej kłaść jak podstawa będzie równa:D

A co do tej instalacji to chciałem tylko rzucić okiem.To odległa perspektywa.I tak będę mieszał sposoby.Gdzie będzie mi wygodniej to zrobię puszki a gdzie nie to nie.Od smoków kuchennych i od pralki walnie się bezpośrednio.Pewnie kotłownia też.Puszczę parę kabli pod wylewką w peszlach bo tak a resztę jak popadnie oczywiście w miarę rozsądku i w naciąganej zgodzie z przepisami.Mam w cholerę peszli i chyba z pincet metrów przewodów w czterech sympatycznych kolorach,więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać.Resztę zrobi się tym zabawnym płaszczakiem.No ale co tu gadać o elektryce jak papiery utknęły.Póki co będziemy porządkować działkę:trzy stare owocowe drzewa do eksterminacji,ich cholerne korzenie,chyba pod połową Polski,jeden iglak tak na oko 500 cm wysokości i piętnaście betonowych peerelowskich słupków o wysokości 1,7 metra ziemskiego i chyba tyle samo w glebie.Będzie z tym rock and roll jak stąd do Hajnówki i z powrotem.:(

Edytowane przez GupiRomek

• 6 years później...

Witajcie.

Trochę mnie nie było, ale to nie szkodzi. Wpisy i opisy uzupełni się niedługo, pracuję nad tym. Powiem, że budowa "własnymi ręcami" ruszyła już jakiś czas temu, sami wymurowaliśmy bloczki betonowe fundamentu po uprzednim wylaniu stopy, rozłożyliśmy kanalizację, nasypali do środka żwiru, zalali stan zero i wymurowaliśmy ściany naszego Modrzyka. Stoi nawet jedna ścianka działowa z cegły pomiędzy kotłownią i oczywiście kominy. Teraz stoimy przed problemem stropu. Ponieważ od razu w myślach wyrzuciliśmy ten drewniany i wyrównaliśmy poziom stropu w salonie mając na uwadze ograniczone siły naszych organizmów postanowiliśmy wykonać strop panelowy aby trochę odetchnąć i aby budowa nieco przyspieszyła. Nigdzie w tym szalonym internecie nie udało znaleźć się informacji ile by taki strop kosztował. Jestem już zmęczony tępymi artykułami jaką to podobny strop może zagwarantować wytrzymałość czy akustykę. Nie interesuje mnie to w ogóle. Chcę tylko wiedzieć jaka jest jego cena. Może znajdzie się życzliwa dusza, która to niedawno przerabiała, pochyli się i skreśli kilka słów?

Cena takiego stropu podobno wysoka dziś na forum gdzieś trafiłem na jakąś dyskusje o stropie smart. Jeśli już to zorientuj się czy gdzieś w okolicy są dostepne plyty kanałowe tzw plyta żerańska. Natomiast zaproponował bym strop teriva jest trochę roboty, ale jesli nie masz kominów scianek na syropie wiele kominów i do pomocy na kilka dni z 3 pomocników to jest do zrobienia a wyjdzie dużo taniej niz taki smart. Zejdzie z dzien dwa z wrzuceniem belek i z 4 godziny z wrzuceniem pustaków, jeszcze z dzien dwa z ukreceniem wieńców i wrzuceniem, jeszcze szalunek z dwa dni ale jakbyś podmurowal pustaki stropowe L to odpada.

Strop Teriva - cennik 2019

Koszt materiału stropu teriva 3 komorowego kształtuje się w przedziale 69,50 - 88,92 zł/m2 brutto.

Najwyższe ceny za strop teriva są w Warszawie

Średnia cena stropu teriva w całej Polsce wynosi 76,70 zł/m2 brutto

Wszystko zależy od rozpiętości.

Strop Teriva 3-KOMOROWY

Rozpiętość stropu: max 7,2 [m]

trop Teriva 5-KOMOROWY

Rozpiętość stropu: max 8,0 [m]

Strop Teriva HIGH

Rozpiętość stropu: max 8,3 [m]

Strop Teriva STRONG

Rozpiętość stropu: max 8,6 [m]

Stopy tego typu zajmują dużo miejsca, w budynku zwykły ma 24 cm z nadbetonem, tak jak płyty żerańskie, przy większych rozpiętościach to aż do 34 cm.

Najcieńsze są lane w szalunkach, zbrojone na budowie, ale są droższe.

Edytowane przez animuss

Dziękuję za odzew. Oczywiście wysłaliśmy zapytanie do najbliższej firmy. Ale chciałem dowiedzieć się czegoś wcześniej. Teriva odpada. Chcemy trochę odpocząć. Wymiar w salonie jest ok, są zdaje się płyty dość długie a tam nie ma nawet 7 metrów w jedną stronę i jest trochę powyżej siedmiu w drugą. Jedyne co musimy wykonać to te kształtki szalunku traconego, bo chyba tego ta firma nie robi. Z tego co w śmietniku informacji znalazłem to przywożą te płyty, rozkładają i prawie nic więcej, a więc idą na łatwiznę. Resztę czyli wieniec i łączenia trzeba robić samemu. Też coś, niby oferują strop a tak właściwie to jego część. Ale trudno. Gdzieś czytałem jakiś blog i strasznie narzekali tam na wykonanie takich paneli. Że krzywe, za krótkie i tak dalej. Całe szczęście, że ten podciąg by odpadł. Zrobiliśmy trzy duże maxy obok komina wentylacyjnego w salonie to dodatkowo będzie można co nieco na tym oprzeć. Niby tyle już firm czy raczej podfirm to oferuje, ale jakoś trudno znaleźć obiektywne opinie na temat tego stropu. No przecież trochę już musieli ich wykonać. Czy to takie drogie, czy jakaś kicha, że mało kto o tym pisze?