Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nan

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, zwracam się do was o pomoc. Myślę o zakupie widocznej na zdjęciu działki (kolor pomarańczowy):

działka.jpg

W najszerszym miejscu działka ma 36 m, w najwęższym - 17. Długosc tej działki to ok. 220m. Prawą stroną przylega do drogi dojazdowej. Kolorem fioletowym zaznaczyłam działkę i dom jedynego sąsiada (z pozostałych stron - wszędzie las lub polany).

W tej najszerszej części nie chciałabym się budować - wolę trochę odsunąć się od sąsiada :) Poradźcie proszę, jakie waszym zdaniem będzie optymalne położenie domu? Lepiej postawić go frontem do drogi, czy może na północny zachód, "twarzą" do działki sąsiada? A może "wcisnąć" dom możliwie najdalej w stronę zwężenia? Może ktoś z was ma działkę o podobnym kształcie? Z góry dziękuję za odpowiedzi i ewentualne rysunki :)

działka.jpg

Edytowane przez Nan

220m to może być wyzwanie, również finansowe. I nic nie ujmując autorowi, jeśli stać go na utrzymanie takiego pola, ogrodzenia to nie wiem czemu architekta nie pyta i to nie tylko tego od budynku, ale i tego od zieleni? Mi z synem kilka dni zajęło wykonanie 250-300m2 trawnika. O tonach przerzuconej ziemi nie wspomnę. A to tylko trawnik. Podjazd w postaci kilkuset m2 to może być finansowa wpadka.

dzieki za odpowiedzi. compi, nie pytam jeszcze architekta, bo tak jak napisalam wczesniej, poki co dopiero mysle o zakupie tej dzialki, to jeszcze nic pewnego. probuje sobie wyobrazic dom i jego polozenie, jesli sie zdecyduje na zakup, dlatego zwracam sie do was - osob z doswiadczeniem. a co do podjazdu - jasne, ze im krotszy, tym lepszy, zarowno patrzac pod katem finansowym, jak i praktycznym (odsniezanie). ale brame wjazdowa moge sobie przeciez postawic, gdzie chce, na pewno nie bedzie tak, ze dom bedzie stal w jednym kacie dzialki, brama wjazdowa w drugim, a miedzy nimi 200 m podjazdu :)

ale jeszcze nikt nie napisal, jak ustawilby ten dom, w ktorej czesci dzialki i frontem do ktorej strony swiata. jakies pomysly? :)

Nie chcę filozofować, ale najpierw sprawdziłbym na mapkach gminnych, zazwyczaj dostępnych w necie, jakie przeznaczenie mają okoliczne działki, a szczególnie sąsiednie. Później dowiedziałbym się jak wygląda odśnieżanie tej drogi w zimie i jaki jest jej stan jesienią i wiosną. Jak wygląda drzewostan na fotce nie widać, tak samo jak wygląda zacienienie i ewentualne pochylenie działki, stan gruntu, dostęp do wody, prądu itd. Wiadomo że na 17m domu raczej nie postawisz, gdy masz do dyspozycji trochę dalej już tych metrów np.25. Spory o to jak należy posadowić dom znajdziesz w wątkach o tarasach. Nie wiem jaki to region, ale na Podlasiu na pewno nigdy bym tarasu nie chciał mieć od północy, czy choćby od zachodu. Teraz kwestia tego co możesz tam wybudować. Na takim areale stawiałbym parterówkę plus budynek gospodarczy na klamoty i urządzenia ogrodowe. Traktorek, kosiarki, piły, cały arsenał narzędzi ręcznych, drabiny... tego będziesz miał mnóstwo, albo sporo kasy na wyposażonych ogrodników. O ogrodzeniu pisałem celowo, bo znam ludzi posiadających podobne metry i porządne ogrodzenie mających jedynie na części działki, reszta to zwykła siatka. Jeśli postawisz dom w środku tego co widać na zdjęciu to raczej będą dylematy. Mam 2000m2 i cały czas główkuję czy dobrze zrobiłem z lokalizacją oczyszczalni, studni chłonnej, domku letniskowego, huśtawki.....

Po pierwsze trzeba sprawdzić warunki zabudowy.

Masz je czy nie?

Moje plany musiały ulec zamianie, gdyż linia zabudowy w moim przypadku wyznaczona była w odległości 11 m a nie tak jak planowałem 6m.

Pozostaje kwestia projektu - ściany z oknami odległość bodajże 4m od granicy działki a bez okien 3m.

Nie każdy dom, a zwłaszcza parterowy wciśniesz tam gdzie chcesz.

Compi pisząc - "Patrz również na sprawy związane z kosztem podjazdu, jego odśnieżania, kwestii sposobu opodatkowania działki ( część może być nadal rolna, wtedy mniej płacisz) itd. Jak posadowić dom na działce to też zależy od projektu." - ma rację.

Orientacja pomieszczeń względem stron świata, sąsiadów oraz umiejscowienie budynku to kwestia indywidualnych upodobań.

Jeden woli słońce drugi cień, jeden woli towarzystwo drugi jest odludkiem .............