Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AUTOMATYCZNY SYSTEM NAWADNIANIA - jaką firmę polecacie? Na co zwrócić uwagę?

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno zrobimy ... tylko jeszcze nie teraz. Przygotowaliśmy wyjście na H2O i prąd. Pewnie będziemy to robić sami, bo sianka zabraknie na fachowca. Do samodzielnego montażu widziałam Gardenę - ale zaznaczam, że zupełnie jeszcze nie "ćwiczyłam" tego tematu

"Przygotowaliśmy wyjście na H2O i prąd"...

... robiliście to na etapie zakładania przyłączy, czy później?

Tak, właśnie robimy, a raczej robi nam firma wraz z całym ogródkiem. Koszt całej instalacji nawadniającej ok. 5000zł - oczywiście system w pełni automatyczny, bo jak to określił mój mąż: "ja go nie chcę pilnować" :wink: Do tego z RPWK załatwiliśmy dodatkowy licznik do li tylko podlewania ogrodu, co by za ścieki nie płacić.

Jak juz zacznę użytkować, to dam znać jak się sprawdza

• 2 months później...

czy ktoś z was robił ? Jakiej firmy urządzenia stosowaliście, kto wam robił projekt, kto realizował, jakie były koszty, czy można to zrobić samemu ?

Zwróciliśmy się do jednej firmy, powiedzieli że jak dam plan działki to zrobią mi kosztorys, a jak go zaakceptuję, to dadzą mi projekt, ale pod warunkiem że im zlecę wykonanie. Nie bardzo mi się to podoba, nazwy firmy nie pamiętam w tej chwili. Jak to wygląda w praktyce, proszę o informacje.

czy ktoś z was robił ? Jakiej firmy urządzenia stosowaliście, kto wam robił projekt, kto realizował, jakie były koszty, czy można to zrobić samemu ?

Zwróciliśmy się do jednej firmy, powiedzieli że jak dam plan działki to zrobią mi kosztorys, a jak go zaakceptuję, to dadzą mi projekt, ale pod warunkiem że im zlecę wykonanie. Nie bardzo mi się to podoba, nazwy firmy nie pamiętam w tej chwili. Jak to wygląda w praktyce, proszę o informacje.

ja zrobilem to sam sobie i na dzialce ojca. moj system czeka na pompe. ten drugi pracuje z hydroforem z malym zbiornikiem. koszt instalacji (bez zraszaczy i pompy) to okolo 300PLN (80mb rury 1/2", 5 podwojnych punktow z akonczonych zaworem). Wykorzystalem rury i zlaczki PE ale nie pamietam jakiej firmy (na pewno nie wavina).

Jesli uklad mialby dzialac automatycznie trzeba dolozyc zegar (kilkadziesiat PLN) lub czujnik wilgotnosci (cena mocno zalezy od klasy czujnika).

Wykonać można samemu - przy pewnej dozie zadolności manualnych i duzym samozaparciu (kopanie bez powodowania strat w roslinach i trawniku) natomiast zaprojektowanie to trochę barziej skomplikowana sprawa. Takze dobór urządzeń - przy założeniu ze system ma prawidłowo działać i ma być oszczędny w kwestii zużycia wody - to dość istotna sprawa. Sterowanie zegarem to tylko w najprostszych systemach - jeśli sekcji ma być więcej, trzeba zastosować sterownik specjalizowany - za troche więcej niż kilkadziesiat złotych. Takze dobór opadu (ilości wody na każdy metr podlewanego terenu) należy dobrać precyzyjnie, by uniknąć obszarów "niedolanych" i "przelanych". Raczej proponuje zlecenie wykonania projektu specjalistom - realizacja juz wtedy na spokojnie i bez niespodzianek.

Zgadzam się z Adamem!

Przede wszystkim trzeba wiedzieć gdzie jakie roslinki będą rosły, gdzie potrzebna jest sekcja ze zraszaczami, gdzie linia kroplująca i oczywiście zegar, by móc spokojnie wyjachać na tydzień z domu, bez obawy, że wyschnie trawa (chociaż w tym roku to chyba takich obaw nie będzie).

• 9 months później...
A ile taki system kosztuje? Mam trawnik o powierzchni circa 1400m2, nie mam pojęcia bladego, ile ma być sekcji, czy jak to tam się dzieli. I czy coś takiego robi się samemu z elementów dostępnych np. w hipermarketach? Słyszałam też, że jest firma, która robi elelemty (chyba chodzi o przewody/węże) elastyczne na tyle, że nie trzeba spuszczać z tego systemu wody na zimę. Czy Gardena też tak ma? Czy to jakiś profesjonalny system, który montują "specjaliści"?? Doradźcie, bo jestem zielona w tej kwestii.

Koszta założenia takiego systemu (z zastosowaniem profesjonalnych komponentów) wynoszą od około 4 do 18 zł za 1 metr kwadratowy nawadnianego obszaru. Cena zależy od wielu czynników:

- im większy ogród tym mniejszy koszt jednostkowy

- im wieksze i bardziej regularne trawniki tym koszt jedn. mniejszy

- czy przeważa trawnik czy klomby z roslinami ozdobnymi (indywidualne systemy dozowania wody),

- czy woda jest "miejska" czy ze studni lub zbiornika naturalnego (przy miejskiej koszt jest najniższy)

i inne podobne warunki.

System należy dobrze zaprojektować włącznie z obliczeniem opadu (żeby uniknąć niedolanych i przelanych obszarów).

Często samodzielna instalacja jest w rzeczywistosci droższa od tej wykonanej przez zawodowców.

Koszta założenia takiego systemu (z zastosowaniem profesjonalnych komponentów) wynoszą od około 4 do 18 zł za 1 metr kwadratowy nawadnianego obszaru. Cena zależy od wielu czynników:

(...)

- czy woda jest "miejska" czy ze studni lub zbiornika naturalnego (przy miejskiej koszt jest najniższy)

i inne podobne warunki.

(...)

Często samodzielna instalacja jest w rzeczywistosci droższa od tej wykonanej przez zawodowców.

Jak zwykle - pytanie konkretne a odpowiedz - az slow szkoda - to juz chyba norma na tym formu.

Podana cena to chyba z robocizna jakiegos "fachowca" przy jego zarobku 70% tej kwoty i jeszcze dodatkowo ze 100% marzy na montowanych elementach.

Przez zawodowcow? a tacy w ogole istnieja? oczywiscie poza szumna nazwa i wybujalymi cenami? - wycena "fachowca - dzialka okolo 1500 m2 - koszt wykonania nawodnienia 13000 zl z materialem (rok 2004), wykonanie tej samej instalacji samemu - dzialala caly rok bez awarii - koszt okolo 3000 zl + 2 weekendy zabawy - tak pracuja "fachowcy"? ta robota nie jest wiecej warta jak 500 zl!! a nie 10000 zl!!

Co do wody - tak tak - masz 100% racji - woda miejska do podlewania ogrodu nadaje sie najlepiej i jest najtansza! Sorry - ale juz mi starczy takich rad.